Де і як святкуватимуть Різдво на Львівщині: найцікавіші різдвяні фестини

1022358_800x600_rizdvo_650x410
Фото: styler.rbc.ua

Різдво на Галичині завжди було одним з найвеселіших свят, сповнене таїнством та обрядами.

Аби відчути смак Галицького Різдва та зануритись в колоритну атмосферу свята, управління туризму та курортів Львівської ОДА зібрали найцікавіші різдвяні фестини, які будуть проходити у Львівській області.

«Добрий вечір тобі, пане господарю…» відчиняйте двері, зустрічайте колядників та смачної Вам куті.

Рідзво в Жовкві

Жовква - «ідеальне місто», місто в якому поєднались 55 пам'яток архітектури світового, національного, регіонального значення та церква, яка внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО - Церква Пресвятої Трійці. Де ж, як не тут збережені українські традиції святкування Різдва.

8 січня о 13.00 год на площі Вічевій міста Жовкви відбудеться святкова програма «Різдвяні передзвони» фольклорного колективу «Джерела Розточчя», який щорічно представляє Різдвяну коляду на Донеччині. Також до різдвяної коляди приєднаються й інші фольклорні колективи Жовківщини.

Щорічно впродовж 8 років до м. Жовки з'їжджаються учасники колективів Вертепу, презентуючи фольклорне дійство народження Ісусика та святкуючи Різдво. Цього року, в заході візьмуть участь понад 30 вертепів.

14 січня о 12.30 год учасники Вертепів збираються біля Народного дому і йдуть величною ходою на площу Вічеву м. Жовква. Біля головної ялинки міста зі сцени буде відбуватися урочисте відкриття Параду Вертепів та виступи колективів, представлення звізд та шопок, святкова коляда.

8 та 14 січня – у приміщенні Жовківського замку на Вас чекає святкова феєрія «Різдво в замку». В програму заходу входить виставка шопок, майстер-класи з виготовлення різдвяних прикрас, частування пампушками.

IX Всеукраїнський відкритий фестиваль-конкурс дитячої та юнацької творчості «Яскрава Країна» в Трускавці

Зимовий відпочинок у Трускавці дійсно чарівний та казковий. Адже взимку в курортному місті можна вповні відпочити, насолодитись природою та свіжим повітрям. Напередодні Різдва у Трускавці панує унікальна атмосфера свята. У місті ретельно готуються до святкувань та до зустрічі своїх гостей. Щорічно тут організовують та проводять різдвяні вистави, концертно-розважальні програми, фестивалі та ярмарки народних ремесл.

9-12 січня о 12.30 год на Майдані Незалежності та в Палаці Культури ім.
Т. Шевченка, на Вас чекає зимовий IX Всеукраїнський відкритий фестиваль-конкурс дитячої та юнацької творчості «Яскрава Країна». Цей фестиваль сповнений зимових розваг, веселощів, дитячого сміху та радощів. А окрім цього, це чудовий майданчик для саморозвитку через майстер-класи, лекції, круглі столи, обмін творчим досвідом з професіоналами.

9 січня о 12.00 год на Майдані Незалежності Вас вітатимуть Різдвяні колядування та вертеп дитячої школи мистецтв ім. Р. Савицького. О 17.00 год. до святкування приєднається вертеп Народного дому.

14 січня о 12.00 год біля бювету мінеральних вод №1 відбудеться відкриття Обласного фестивалю зимового фольклору «Нова радiсть стала» та гала-концерт о 15:00 год у санаторії «Трускавець» СБУ.

Читайте також: Як святкуватимуть Різдво у Шевченківському гаю. Програма

Фестиваль вертепів в Самборі

12 січня о 12.00 год на площі Івана Франка в Самборі відбудеться Свято Пампуха. На Вас чекають Різдвяна атмосфера, коляда та вертепи, віншування та, звичайно, головний винуватець свята – солодкий пампушок. Завітайте до Самбора та відчуйте дух українських народних традицій.

На регіональний фестиваль «Коляди і пампуха» в Броди

А чи бажаєте Ви не лише побачити різдвяне дійство, а й самим долучитись до давніх українських звичаїв? Місто Броди запрошує усіх провести незабутні Різдвяні свята разом.

9 січня в районному народному домі в Бродах проходитиме регіональний фестиваль «Коляди і пампуха». В програмі заходу відбудеться традиційне та улюблене багатьма Свято Пампуха. Ну хто ж не хочете поласувати солодкими, пишними пампушками? Гості свята стануть свідками виступів найкращих вуличних вертепів, хорів та зможуть приєднатись до різдвяної забави, заспівавши колядки та віншування.

Читайте також: Маківник до Різдвяного столу: секрети і особливості випікання

Пустомитівський район - фестиваль-конкурс «Колядуймо разом-2018!»

В час Різдва-коляди особливо відчувається історичний зв’язок між поколіннями. Перлиною нашої національної культури, безумовно, є українські звичаї, традиційні обрядові дійства зимового фольклору, які об’єднують людей, сприяють збереженню нашої унікальної давньовікової спадщини: вертепного дійства, колядок, щедрівок, віншувань.

Фото: UA Modna

Побачити на власні очі та оцінити колорит різдвяних традицій Ви зможете на районному фестивалі-конкурсі «Колядуймо разом 2018». В рамках заходу відбудуться виставки різдвяних шопок, свято Пампуха, виступи авторських, молодіжних, дитячих, вуличних і сільських вертепів та гуртів колядників.

Фестиваль-конкурс «Колядуймо разом 2018» відбудеться у 3 етапи:

1 етап – 7-10 січня – в кожному населеному пункті відбудуться виступи автентичних, авторських, молодіжних й дитячих вуличних і сільських вертепів;

2 етап –13-14 січня – кращі колективи будуть змагатися у трьох народних домах району: с. Оброшино, с. Щирець та с. Звенигород;

3 етап – 21 січня – в районному народному домі м. Пустомити відбудеться гала-концерт кращих вертепів. У виконанні учасників фестивалю, хорових капел звучатимуть традиційні колядки.

На Вас чекатимуть проведення майстеркласів з виготовлення дідуха, виставки різдвяних шопок та смачне свято Пампуха.

21 січня о 15.00 год в народному домі с. Давидів, Пустомитівського району відбудеться святкова концертна програма, яка о 16.00 год. переходить на площу села, де усіх гостей та мешканців радо забавлять виступи вертепів, колядки, щедрівки та пройде частування куліша та гарячим чаєм.

Огляди вертепів на Турківщині

Сюди вабить на відпочинок тих, хто хоче побути на природі та зануритися у життя справжнього гірського села.

13-14 січня в культурному центрі «Україна» м. Турка відбудуться виступи вертепів з усіх сіл району. Участь у колядуванні будуть приймати близько 20 вертепів, як дитячі, так і дорослі колективи.

13 січня виступатимуть дорослі колективи, а 14 січня Вас вітатимуть дитячі вертепи. Тут обов'язково буде весело та цікаво.

Різдвяні зустрічі на честь 70 років розстріляного вертепу на Яворівщині

14 січня в народному домі с. Мальчиці, Яворівського району о 15.00 год. відбудеться святкування не лише Різдва, а й 70 років розстріляного вертепу.

Цей захід має велику, хоч і сумну історію. У 1948 році, в ніч з 6 на 7 січня після Святої вечері, коли родини, помолившись, частувались за святковим столом, тринадцять хлопців, які щойно повернулися з фронту, переодягнулися у героїв вертепного дійства і пішли в село колядувати. В цей день енкаведисти проводили у селі облаву. Тільки-но вертеп наблизився до подвір’я місцевого жителя, з-за тину вдарили автоматні черги. У цей Святий вечір з тринадцяти колядників живими залишилися лише двоє.

І досі в селі живе очевидець цих подій, учасник вертепу - Михайло Микитин. Тієї ночі в своєму кожусі «Гуцула» чоловік нарахував одинадцять кулевих отворів.

Щорічно, на честь загиблих, щоб пам'ять про них жила і для наступних поколінь, в с. Мальчеці вшановують хлопців-колядників різдвяними зустрічами. В рамках заходу організовують літургію в церкві, панахиду на могилах полеглих та виступи вертепів. Цей захід наповнений колядками та щедрівками, доброю та веселою атмосферою.

Різдвяні Бойківські вечорниці в Сколе

6 січня, як на небі зійде перша зіронька, о 18.00 год. у гостинному дворі «Калина» Вас запрошують приєднатись до Святої вечері. За святковим столом розкажуть про звичаї та традиції Різдва, про страви, які готують на Святвечір та їх значення.

7 січня о 18.00 год. у гостинному дворі «Калина» своїх гостей зустрінуть колядками, вертепами та смачними Різдвяними стравами. Адреса: с. Тухля, вул. І. Франка 145, тел.: +38096-71-81-339 п. Катерина.

8 січня о 17.00 год. гостинний двір «Калина» запрошує відвідати Різдвяні Бойківські вечорниці, де ви побачите справжні українські традиції, почуєте колядки та приймете участь у ворожіннях. Адреса: с. Тухля, вул. І. Франка 145, тел.: +38096-71-81-339 п. Катерина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: