Омбудсмен розповіла про тих, які відмовилися від обміну полоненими з «ЛДНР»

2099949

Відмовники чітко заявили про своє небажання покидати Україну.

Екс-мер Торецького Володимир Слєпцов і шестеро інших осіб зі списків сепаратистів останньої миті відмовилися їхати в ОРДЛО в рамках обміну заручниками 27 грудня. Про це в ефірі 112 Україна розповіла уповноважений парламенту з прав людини Валерія Лутковська.

Вона зазначила, що відмовники чітко заявили про своє небажання залишати Україну.

«Це відбувалося зі Слєпцовим і ще шістьма особами, які вже приїхали на непідконтрольну уряду територію і там чітко сказали: "Ми не хочемо тут залишатися, хочемо повернутися на підконтрольну територію". Таких було семеро», - пояснила вона.

«Я знаю Володимира Микитовича особисто. У мене є провадження, яке пов'язане зі станом його здоров'я, поки він був у СІЗО. Я знаю стан його здоров'я. І ​​об'єктивно - чекати ще три години, поки вирішаться всі формальності, і повертати його з групою семи осіб - було небезпечно для його здоров'я. Тому я попросила забрати його в першу чергу разом із журналістами», - розповіла омбудсмен.

Вона зазначила, що за тиждень до процедури обміну в необхідності повернення в ОРДЛО сумнівалися ще близько двох десятків осіб.

Раніше повідомлялося, що Слєпцов під час процедури обміну інших заручників «сховався» в автобусі для журналістів і повернувся в ньому на підконтрольну Києву територію.

Нагадаємо, Слєпцова звинувачують в організації та проведенні на території Торецького (раніше - Дзержинськ) незаконного примусового референдуму про незалежність «ДНР». До 27 грудня Слєпцов знаходився в СІЗО, раніше Торецька міськрада висловила йому недовіру.

Також Лутковська повідомила, що в Україні у військовому госпіталі є 18 звільнених на Донбасі заручників, їхній стан оцінюється лікарями як середньої тяжкості.

«Станом на вчорашній день у військовому госпіталі було 18 звільнених заручників. Їхній стан оцінювався лікарями як середній. За висновком лікарів, ніхто з них не потребує невідкладної психологічної допомоги. Частина цивільних, яких звільнили, була в лікарні "Феофанія", і з ними теж були готові працювати психологи. Є, звісно, хронічні захворювання, які потребують особливої ​​уваги з боку лікарів», - сказала Лутковська.

https://www.youtube.com/watch?v=_do6kbmfuw0

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: