Історики вважають, що Голодомор забрав щонайменше 7 мільйонів життів

sbu-obnarodovala-arhivnye-dokumenty-kgb_rect_cdcc3b77e4d57fbc65708db01e2d3d2e
Фото: podrobnosti.ua

Дослідники Голодомору 1932-1933 років закликають демографів відмовитись від врахування офіційних радянських переписів населення при підрахунку людських втрат і вважають значно заниженою демографічну оцінку жертв у 3,9 млн осіб.

На цьому наголосила генеральний директор Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» кандидат історичних наук Олеся Стасюк, пише Укрінформ.

Історики наполягають, що кількість жертв Голодомору в Україні сягає щонайменше 7 млн осіб.

«Підрахунок кількості жертв Голодомору, здійснений демографами, де взяті за основу офіційні статистичні дані, є значно заниженим», - підкреслила вона.

Стасюк зазначила, що за результатами першої міжнародної конференції, проведеної в жовтні 2016 року дослідниками була прийнята резолюція, у якій зафіксовано, що на сьогодні «кількість втрат становить щонайменше 7 мільйонів в Україні від Голодомору і 3 - за її межами». За її словами під час конференції дослідники презентували нововиявлені документи, які дають підставу стверджувати про значно більшу кількість жертв.

«Демографи - це їх прямий і професійний обов'язок - мають врахувати дані, віднайдені істориками і ще краще співпрацювати із цими істориками, проаналізувати та зробити грунтовне дослідження кількості втрат від Голодомору 1932-33 років», - підкреслила Стасюк.

Професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка, член правління ВГО «Меморіал» імені Василя Стуса Володимир Сергійчук підкреслив, що при підрахунку втрат від Голодомору не були взяті до уваги «13 позицій по втратах». Зокрема це стосуються тих осіб, які тікали у ті роки від голоду за кордон і були розстріляні на кордоні.

«На сьогоднішній день ми не маємо морального права говорити про те, що вже встановлена точна цифра... Чомусь наші демографи із окремими істориками поспішають, щоб цю цифру узаконити і щоб саме з цією цифрою звертатися до ООН, щоб ООН визнала Голодомор геноцидом у кількості у 3,9 млн. Це замість того, щоб іти до кінця в пошуках реальної цифри», - підкреслив історик.

Голова Асоціації дослідників Голодомору професор Василь Марочко зазначив, що за його підрахунками, виходячи із нововиявлених архівних документів, від голодомору померли і постраждали 7,7 млн осіб. «З'явилось дуже питань багато і щодо їх (демографів - ред.) методик, і до їхньої загальної цифри», - наголосив він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: