Скандал навколо львівської лікарні швидкої допомоги: чи допоможе медична реформа

hospital

У Львові вже кілька днів не вщухає скандал навколо міської комунальної лікарні швидкої допомоги.

Керівництво львівської медицини звинуватили у відсутності належних умов перебування і догляду за хворим у цій лікарні під час різдвяних свят. Чиновники звинувачення відкидають і запевняють, що усе було в межах норми. В обласному департаменті охорони здоров’я обіцяють провести службову перевірку. Експерти кажуть – ця ситуація ще раз підтверджує необхідність проведення медичної реформи.

Всіх все влаштовує?

Все почалося з того, що на Різдво до цієї лікарні з інсультом отрапила бабуся громадської активістки, голови Громадської ради при СБУ Галини Янко. Побачене обурило активістку, про що вона розповіла у соцмережі:

Фото: Gazeta.ua

«У відділенні неврології немає жодного лікаря. Неможливо добратися до медсестер, ані до кого. У лікарні порожньо, а палати битком… Так склалося, що бабуся з інсультом в лікарні, а лікарів немає. Різдво. Людина, яка мала би отримати як мінімум консультацію, вона цього отримати тут не зможе. Якби біля хворих не чергували їхні рідні, то смертність просто зашкалювала б», – обурювалася активістка.

Вона також продемонструвала відео, на якому видно, що більшість аптек, розташованих у лікарні, зачинені.

[dyvys_blockqoute text="У відділенні неврології немає жодного лікаря. Неможливо добратися до медсестер, ані до кого. У лікарні порожньо, а палати битком" author="Галина Янко"]

«Маю конкретно претензії до відсутності у відділенні належної кількості лікарів і медперсоналу ... на одного чергового лікаря і 2 медсестер, яким приходиться через наказ «везти на Топольну», обслуговувати з усього Львова хворих з підозрою на інсульт. Це ненормально, але комусь так дуже вигідно. Всіх все влаштовує і то нормально, що обхід з 9 до 10 здійснює 1 черговий, і лікар має 71 пацієнта може присвятити тільки 85 секунд одному хворому», - додала  пізніше активістка.

Лікар має сидіти і тримати за руку?

На ситуація відрегувало міське управління охорони здоров’я.

«Жодна лікарня в усій Львівській області немає таких можливостей по наданні такого широкого спектру допомоги. Зокрема, в цій лікарні цілодобово працюють не менше 30 лікарів різного фаху, комп’ютерний томограф, ангіограф, рентген-кабінет, кабінет УЗД, лабораторія тощо. Лікарня безвідмовно надає будь-яку допомогу усім, хто її потребує, щоденно, і в будь-який час доби», – заявив начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

«Це розхожа побутова думка, що лікар має сидіти і тримати за руку. Це не правильно! Ніде в світі такого нема. Робити заяви про те, що відсутні лікарі в лікарні швидкої допомоги - це заяви, позбавлені будь якого здорового глузду», – додав Володимир Зуб в іншому коментарі.

[dyvys_blockqoute text="Це розхожа побутова думка, що лікар має сидіти і тримати за руку. Це не правильно!" author="Володимир Зуб"]

Втім така реакція ще більше обурила активістку. «Пане Зуб, маразм щоб сидіти і тримати за руку, а ви забезпечили належні умови перебування і догляд хворим у цій лікарні?! Як людина, якій паралізувало мову чи тіло може сама докликатися будь кого?! Готуйтеся, бо тепер за руку людину, якій потрібна допомога вночі будете тримати Ви. Цей наказ 1 лікар на 80 хворих - це залишення в небезпеці людей, ненадання допомоги особі, яка перебуває у небезпечному для життя стані», - написала Галина Янко у соцмережі.

Будемо розбиратися

Свої претензії Галина Янко озвучила під час апаратної наради в облдержадміністрації. За дорученням голови ЛОДА Олега Синютки має бути створена комісія зі службової перевірки.

«До комісії будуть залучені начмеди основних лікарень, провідні експерти по стаціонарній допомозі, попросимо ректора медичного університету, аби був проректор і завкафедрою неврології у складі комісії, а це абсолютно незалежні фахівці у неврології. Крім того, запросимо представника міської ради і на наступний понеділок на апаратній нараді у голови ОДА (поки що буде прийнято рішення про проведення іншого формату наради) ми озвучимо результати. До роботи комісії буде також залучена пані Галина Янко і ті люди, на яких вона посилається. Тобто, вони будуть мати можливість повністю співпрацювати з комісією, надати інформацію, яку вважають за потрібне»,  - заявила директор департаменту охорони здоров'я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак.

[dyvys_blockqoute text="До комісії будуть залучені начмеди основних лікарень, провідні експерти по стаціонарній допомозі, попросимо ректора медичного університету, аби був проректор і завкафедрою неврології у складі комісії, а це абсолютно незалежні фахівці у неврології" author="Ірина Микичак"]

За її словами департамент зацікавлений в об’єктивності проведення перевірки. «Лікарня швидкої допомоги є одна із найскладніших лікарень, там концентруються ургентні пацієнти не тільки з міста, а й з області, які потребують великого обсягу колективної праці. І ми розуміємо і знаємо, що є багато проблем в організації процесу самого лікування, і дуже зацікавлені разом із громадськими організаціями допомогти медичному колективу лікарні зробити якнайкращі умови для пацієнтів» - додала Ірина Микичак. Водночас, за попередніми даними департаменту усі працівники лікарні були на робочих місцях.

«Такого не буває, що порушень немає, але я чітко знаю, що весь черговий персонал лікарні, який передбачений штатним розписом, затвердженим Львівською міською радою, був на місцях. Я спілкувалася з лікарями. І взагалі, такого просто не буває, що персоналу не було на місці. Інша справа, що персонал не сидить в ординаторській і не тримає за руку кожного пацієнта, який є у відділенні. Є норматив, на підставі якого розраховують потребу у медичних працівниках. Через вихідні дні у лікарні щодня було близько 600 пацієнтів на 1000 ліжок. Тобто, дуже великого навантаження на чергових лікарів не було. Але багато пацієнтів вважає, що черговий лікар повинен щогодини приходити до хворого і з ним спілкуватися. У нас є протоколи роботи, клінічні маршрути пацієнтів і те, наскільки відповідала робота у згаданому відділенні цим протоколам, комісія і визначить», - розповіла директор департаменту.

[dyvys_blockqoute text="Такого не буває, що порушень немає, але я чітко знаю, що весь черговий персонал лікарні, який передбачений штатним розписом, затвердженим Львівською міською радою, був на місцях. Я спілкувалася з лікарями" author="Ірина Микичак"]

Вона також пояснила, що кількість чергового персоналу розраховується згідно із нормами МОЗ і штатним розписом кожної лікувальної установи: «Ще до минулого року норматив чергового персоналу визначався наказом №33 МОЗ. На підставі цього нормативу лікарні розраховували потребу у медичних працівниках. Але основним документом є не сам наказ, а штатний розпис, який затверджує установа від потреби лікарні, орієнтуючись на ці нормативи, на ті розрахунки, що є в європейських клініках. Ми не можемо забезпечити на кожну людину по одному медичному працівнику. Є відділення, де один лікар на 10 ліжок, є відділення, де один лікар на 20 ліжок, все залежить від спеціалізації, нозології, яка лікується. Впродовж останніх років основним орієнтиром був наказ №33 МОЗ, але зараз міністерство переглядає ці нормативи у напрямку їх ще більшої інтенсифікації».

Чи допоможе медреформа?

Експерти медичної галузі вважають ситуацію ще одним підтвердженням того, що медична реформа є на часі.

Фото: Громадське

«Я можу сказати, як це має бути після реформи. Держава закуповує послугу, але в неї є певні вимоги до цієї послуги, - вважає менеджер групи з реформи системи охорони здоров'я Реанімаційного пакету реформ, радник в.о.  міністра охорони здоров'я Олександр Ябчанка. - Якщо ці вимоги до послуги, її доступності, не виконуються, тоді держава вводить ті чи інші санкції до того, хто надає ці послуги. Так мало б бути в нормальній системі.

Враховуючи те, що в нас зараз система аномальна, це ще одне з підтверджень, що систему треба реформувати. Штатний розпис працівників має визначати сама лікарня. Зараз, по великому рахунку 33-й наказ міністерства є скасований, тобто лікарня сама має визначати, скільки має бути працівників в залежності від навантаження, яке є в цій лікарні. Це має визначати керівник лікарні і питання мають бути до нього. Лікарня має бути самодостатнім, автономним закладом, їй не мають казати з Києва, скільки на посту має бути санітарок. Я говорю про те, як це має бути, бо зараз це бюджетна установа і знайти крайнього в цій ситуації важко».

[dyvys_blockqoute text="Штатний розпис працівників має визначати сама лікарня. Зараз, по великому рахунку 33-й наказ міністерства є скасований, тобто лікарня сама має визначати, скільки має бути працівників в залежності від навантаження, яке є в цій лікарні" author="Олександр Ябчанка"]

Експерт продовжує, що медреформа передбачатиме також наявність санкцій за неякісно надані послуги, адже стосунки між замовником і надавачем послуг відбуватимуться на контрактній основі. «Коли буде зрозуміло, хто є замовником, надавачем послуг і за що платить замовник, тоді буде зрозуміло, які санкції у випадку невиконання своїх зобов’язань. Заклади мають переходити на контрактні відносини», - додає Олександр Ябчанка.

Щодо часу, який лікар має приділити пацієнту, то за словами експерта обов’язкових норм тут немає. «Звичайно, що є рекомендації, але перш за все питання не в тому, скільки часу приділяє лікар пацієнту, а в тому, що він робить з цим пацієнтом. Він має робити все згідно з практиками, ефективність яких є доведена. Так би мало відбуватися. Зараз всі ці речі є доволі умовними», - каже Олександр Ябчанка.

Щодо можливих масових скорочень медиків у лікарях, внаслідок реформи, то як переконаний експерт, їх не буде. «Є дві протилежні тези: що це призведе до зменшення кількості лікарів і про те, що у нас лікарів не вистачає. Є потреба в лікарях, зокрема на рівні первинної ланки. Я не виключаю, що одних лікарів потрібно буде більше, а інших мене. Реформа має призвести не до скорочення, а до ефективного використання тих ресурсів, які в нас є. Медики будуть працювати там, де є пацієнт, а не просто заклади будуть отримувати кошти», - підсумовує експерт.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: