Київ і ОРДЛО обміняються новими списками для обміну заручниками 18 січня

892931
Фото: 24 Канал

18 січня українська сторона і представники бойовиків Донбасу планують обмінятися інформацією про тих, хто залишився у неволі, і списками на обмін.

Про це розповіла уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, пише IA ZIK.

Вона зазначила, що попередній список «обговорювався досить довго, обговорення тривало майже півтора року». В результаті 27 грудня 73 українців повернулися додому з полону бойовиків, а одна зі звільнених жінок висловила бажання залишитися в Донецьку.

Лутковська схильна називати це не обміном, а «одномоментним узгодженим звільненням людей, які утримувалися в місцях позбавлення волі відповідно до українського законодавства, і які незаконно утримувалися під вартою на території, яка сьогодні непідконтрольна українському уряду».

На запитання, скільки тепер людей значиться у списках бойовиків, звільнення яких вони вимагають від української сторони, омбудсмен відповіла: «Зараз проводиться дуже важлива і дуже потрібна робота, коли ми знову актуалізуємо списки – кожен у себе. Ми повинні зустрітися 18 січня і обмінятися актуальною інформацією і актуальними списками».

«Після цього почнуться переговори щодо наступного етапу. Я дуже сподіваюся, що він буде набагато швидше, тому що дуже багато процедур ми вже проговорили і пропрацювали в рамках першого етапу», – додала Лутковська.

Читайте також: ЗМІ оприлюднили список звільнених з полону українців

Лутковська також дала зрозуміти, що екс-працівників «Беркута» чи фігурантів одеської «справи 2 травня» бойовикам не видадуть:

«Відповідний пункт мінських угод стосувався тих, хто був пов’язаний із конфліктом на Донбасі. Оскільки ні події 2 травня, ні події в Києві під час Майдану не були пов’язані з конфліктом на Донбасі, відповідно позиція переговірників була, що ці люди не можуть бути в списках на відповідну процедуру звільнення».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: