Персональний гід Львівщиною: на вікенд до Бойківщини (фото)

вертеп Турка

Цього разу у межах спільного проекту Дивись.info, управління туризму та курортів Львівської облдержадміністрації та «Дуже радіо» пропонуємо туристичний маршрут до Турківського району Львівщини.

Турківський район —  це мальовничий куточок Львівщини, який манить до себе неповторними  краєвидами, чистим гірським повітрям та  колоритом бойківських традицій. Саме тут знаходиться одна з найгарніших полонин гірської Львівщини - Буковецька полонина, в східній частині якої височить найвища вершина області - гора Пікуй (1 408 м), а через усю територію краю протікає р. Стрий.

Раз на п`ять років Турківський район приймає всесвітні бойківські фестини — міжнародний етнічний фестиваль бойків. Цей край відкритий для своїх відвідувачів протягом усього року та гостинно вітає своїх мандрівників.

Розлуч

Що подивитись?

Витік річки Дністер — поблизу с. Вовче біля гори Розлуч бере свій початок одна з найдовших річок України. Цей невеликий струмочок біжить гірським потоком, розливаючись та прокладаючи собі шлях з Прикарпаття, впадаючи до Чорного моря.

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: Дрогобич (фото)

Джерело «Залізна вода» — джерело протікає на схилі гори у лісі, неподалік від сільської дороги. Вода дуже приємна на смак, але вживати її слід обережно — може псувати зубну емаль.

Джерело «Нафтуся» — це гідрокарбонатно натрієво-кальцієва вода типу «Нафтуся» слабої мінералізації. використовується для ліквідації та запобігання утворення каменів та піску у нирках, жовчному міхурі; сприяє нормалізації обміну речовин, покращенню роботи шлунково-кишкового тракту, печінки, сечо- та жовчовивідних шляхів; підвищує імунітет; попереджає онкологічні захворювання тощо. Воду рекомендується споживати відразу, оскільки вона швидко втрачає свої властивості.Джерело цього типу мінеральної води розміщене на схилі гори заказника «Розлуч», неподалік від баз відпочинку «Карпати» та «Карпати-Турка». Інше джерело є на території комплексу «Джерела Карпат».

Трембіти

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: на зимову казку в Славське (фото)

Джерело «Содова» — з паспорту джерела №2 взнаємо, що вода «Содова» середньомінералізована гідрокарбонатна натрієва вода з мінералізацією 12,0-12,9 г/куб. дм. Застосовуються для лікування шлунка, кишківника та дванадцятипалої кишки, зокрема виразки шлунка, хронічних гастритів з підвищеною/нормальною кислотністю тощо. Рекомендується при вираженому больовому синдромі вживати підігрітою до температури 35°С. Пиття холодної води посилює перистальтику шлунково-кишкового тракту, а при підвищеній чутливості мускулатури шлунка, кишківника чи жовчних шляхів може призвести до судом. Джерело «содової» мінеральної води розміщене біля ресторану «Ялинка», за 30 м від дороги Львів — Ужгород.

Костел св. Франциска Борджія. В самому центрі села розташований дерев'яний храм в неоготичному стилі, збудований протягом 1901—1902 років. Первісно святиня служила храмом для  німецьких колонистів-католиків з Швабії. Цікавим є інтер'єр костелу, його дерев'яний вівтар ХVІІІ століття з різьбою та позолотою. На сьогодні, костел є недіючим.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці збудована у І876 р. В дерев`яному храмі знаходяться мощі св. вмч. Пантелеймона. Дзвіниця церкви дерев’яна, двоярусна з широким піддашшям, є чотири дзвони. Розлучани пишаються своєю святинею та милозвучним звучанням дзвонів, які добре збереглися для наступних поколінь.

 

Турка

Народний музей «Бойківщина». Відвідувачі мають змогу ознайомитись з історією виникнення м. Турки, життям і культурою бойків, побачити дерев’яні речі домашнього вжитку, старовинний одяг бойків, чудову бойківську вишивку, а також взуття бойків, це - дерев’яники (довбаники) і ходаки. В кімнаті української діаспори відвідувачі ознайомляться з літературою, яка була видана турківчанами за кордоном, а також зі сценічними костюмами хору «Гомін». В кімнаті о. Михайла Зубрицького розкажуть про творчість отця Михайла Зубрицького, його наукові, дослідницькі праці, а також факти з його біографії життя на Турківщині. Адреса: Ратуша м. Турка, пл. Ринок, 26. тел. 0269 31372, моб. 0969426868, 0665739775, Руслана Юсипович.

Церква перенесення мощів св. Миколая стоїть на горі, близько центру міста, збудована у 1776 р. Святиня бойківського типу дерев`яна, тризрубна, а в кутку між бабинцем і навою розміщена фігура Пресвятої Богородиці, щедро прикрашена квітами і вервицями. З гори, на якій побудована церква відкривається панорама на місто, яка справді зачаровує. Адреса: м. Турка, вул. А. Шептицького.

Церква Успення Пресвятої Богородиціпам`ятка архітектури національного значення, збудована у 1750р. зі смерекового дерева. Церква має три вежі, які увінчані хрестами та зачаровують витонченістю своїх контурів і є справжніми мистецьким витвором невідомих умільців. Знавці живопису високо оцінять ікони та чотириярусний іконостас, виконаний у стилі українського бароко. Церква стоїть на крайній західній околиці м. Турка (Турка Горішня).

Виставка у музеї Бойківщини

Церква Святого Миколая збудована у 1739 році майстром Данилом Прокопієм та є пам'яткою архітектури національного значення. Це тризрубна триверха церква, збудована зі смереки без жодного цвяха, лише з використанням яворових кілків. Зберігся різьблений дерев'яний іконостас з червоним тлом і золоченою різьбою та іконами з 1739 року. Адреса: м. Турка, вул. Середня.

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: Жовква – перлина спадщини ЮНЕСКО (фото)

Синагога була однією з окрас міста до ХХ століття. Цей єврейський храм був знищений радянською владою. Фактично синагога - це комплекс суспільних споруд що мають вигляд монолітного куба з високою оглядовою вежою. Сьогодні в приміщенні синагоги функціонує столярна майстерня. Адреса: м. Турка, вул. Джерельна.

Костел Внебовзяття Пресвятої Діви Марії. Будівництво мурованого храму розпочалось в 1778 р., а завершеного вигляду костел набув у 1906-1914 рр., коли його реконструювали за проектом архітектора Станіслава Маєрського. На сьогодні костел функціонує як головний храм римо-католицької громади м. Турка. Він є цінною пам’яткою сакральної архітектури ХVІІІ -поч. ХХ ст.

Ісаї

Церква святого архангела Михаїла одна з найгарніших і найстаріших дерев’яних бойківських церков, збудована 1663 року майстром Іллею Пантелимоном. Разом із дзвіницею, що датується 1722 роком, церква входить до пам'яток архітектури національного значення.

Матків

Церква Собору Пресвятої Богородиці. Дерев'яна церква в селі Матків, споруджена 1838 року, є видатною пам'яткою бойківської архітектури, що внесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Великою цінністю церкви є її іконостас, вівтар, та розпис стін. Неподалік розташована дерев'яна дзвіниця церкви, збудована 1924р. майстром Михайлом Векличем.

Що відвідати?

Гірськолижний курорт «Розлуч». Цей гірськолижний курорт ідеально підходить для сімейного відпочинку, а також для лижників-початківців. Серед розваг, доступних гостям бази, крім лиж, можна відзначити санки та ковзанку, є пункт прокату спорядження, паркінг.

Траси: траса для початківців, довжиною до 700 м, низького рівня складності.

Витяги: 1 бугельний (450 м).

Робота гірськолижного курорту залежить від погодних умов.

Гора Пікуйнайвища географічна точка Львівської області (1 408 м),                          мальовничий куточок Карпат, з якого відкривається надзвичайної краси  краєвид. На вершині гори розташований кам'яний чотириметровий, чотирикутний стовп-обеліск, споруджений на честь першого президента Чехословаччини Томаша Масарика.

с. Бориня. В невеличкому бойківському селищі продовжує традиції сироваріння родина Комарницьких. Пан Богдан запрошує усіх гостей  продегустувати та оцінити живий сир «Бойківський» та їдку бринзу.  Також тут відроджується давня традиція випікання бездріжджового хліба із борошна грубого помелу. Скуштуйте які на смак автентичні бойківські страви: бринза, капустяники з борошна грубого помелу, йогурт із лісових ягід, житній та житньо-голомшний хліб. Адреса: с. Бориня, тел.: 0974973233  п. Богдан.

Підприємство «Еко-Газда». Історія підприємства почалась з ідеї, а саме створити свою власну сирну тарілку базуючись на відродженні, відновленні традицій сироваріння на Бойківщини. Тут ви зможете продегустувати та придбати сири з коровячого молока: сулугуні Домашній, Моцарела, Гуснянський, рікота, «паста Філата». Навесні можливі екскурсії, де Ви на власні очі побачите як проходить процес виготовлення екологічно чистих сирів. Адреса: вул. Центральна, буд.3, с. Нижнє Гусне Турківський район.

«Бойківські вечорниці» — це фольклорний бойківський етнос. Вас чекає зустріч з народними музиками, коломийками, танцями, бойківськими забавами, палаючою ватрою та святковою бойківькою вечерею. Вечорниці проводяться кожної неділі, на території бази відпочинку «Бойківський Двір». Адреса: с. Ясениця-Замкова, вул. Центральна 3. Тел.: +38 096 29 12 457, +38 068 56 25 107.

Районний огляд вертепів. 13-14 січня в культурному центрі «Україна»
м. Турка відбудуться виступи вертепів з усіх сіл району. Участь у колядуванні будуть приймати близько 20 вертепів, як дитячі, так і дорослі колективи. 13 січня виступатимуть дорослі колективи, а 14 січня Вас вітатимуть дитячі вертепи. Тут обов`язково буде весело та цікаво.

Майстер-клас з писанкарства від пані Цуняк Олександри – майстриня-писанкарка бойківської писанки. Майстриня проводить майстер-класи в культурному центрі «Україна» м. Турка у світлиці районної громадської організазації «Союз Українок». Запис за тел.: 0952435562.

Майстер-клас з традиційної народної вишивки. Поставивши собі за мету навчити вишиванню кожного, хто цього забажає, відома на Турківщині та за її  межами   вишивальниця Розалія Канарєєва проводить не лише майстер-класи, але й веде гурток вишивальниць.

Усі  відвідувачі гуртка можуть навчитися різних технік мережок, плетіння нитками – макраме та  норвезької вишивки – хардангер, також опанувати техніку  мережива «фриволіте». Адреса: м. Турка, пл. Ринок, 26, в читальному залі центральної районної бібліотеки.

Карпатське спа: руська баня, контрастний басейн з джерельною водою та форелева рибалка Вам запам`ятаються, якщо відвідаєте базу відпочинку «Карпатський замок». А після парної Вам запропонують мед з власної пасіки. Адреса: с. Розлуч, вул. Границя. 303а. тел.: 050-867-53-47 Жанна; 066-195-04-60 Ярослав.

Оздоровчий чан з хвойними екстрактами та лікувальними травами в гостинному дворі «Бойківська хата». Ця процедура стимулює функції імунної системи, покращує діяльність опорно-рухового апарату, сприяє відновленню після травм, повертає пружність та еластичність шкіри. Адреса: с. Верхнє Гусне.

Фінську сауну та критий плавальний басейн з підігрівом на території бази відпочинку «Бойківський Двір». Адреса: с. Ясениця-Замкова, вул. Центральна 3. Тел.: +38 096 29 12 457, +38 068 56 25 107.

Що скуштувати?

Бойківські страви - кляганий сир, салат «Бойківський двір», грибова юшка з білих карпатських грибів. Скуштувати всі ці страви Вам запропонують в ресторані бази відпочинку «Бойківський Двір». Адреса: с. Ясениця-Замкова, вул. Центральна 3. тел.: +38 096 29 12 457, +38 068 56 25 107.

«М'ясо по – бойківськи», карпатський мед, домашнє варення з лісових ягід, цілющі чаї  з карпатських трав — все це Ви зможете скуштувати в ресторані готельно-ресторанного комплексу «Собінь». Адреса: с. Розлуч, вул. Івана Франка, 3. тел.: +38 067 682 50 65.

Видатні люди Турківщини

Михайло Іванович Зубрицький— отець, етнограф, дослідник бойківського краю, невтомний збирач українського фольклору.

Рибчич Ілля Йосипович — засновник модерної газовидобувної індустрії України. Вчений-винахідник у галузі надрокористування. Автор та співавтор понад 30 наукових праць.

Микола Ільницький – одна з ключових постатей інтелектуального Львова, член-кореспондент НАН України, літературний критик, літературознавець, автор монографій про Б.-І. Антонича, І. Калинця, літературний Львів, упорядник антологій поезії.

Мирон Юсипович(1957) — головний диригент Симфонічного оркестру K&K Philharmoniker Австрійської агенції Da Capo Musikmarketing Gmbh, Austria, керівник хору K&K Opernchor, заслужений артист України.

Де переночувати?

Відпочинковий комплекс «Карпатський замок». Адреса: с. Розлуч, вул. Границя. 303а. тел.: 050-867-53-47 Жанна; 066-195-04-60 Ярослав.

Готельно-ресторанний комплексу «Собінь». Адреса: с. Розлуч, вул. Івана Франка, 3. тел.: +38 067 682 50 65.

База відпочинку «Бойківський Двір». Адреса: с. Ясениця-Замкова, вул. Центральна 3. тел.: +38 096 29 12 457, +38 068 56 25 107.

Гостинному дворі «Бойківська хата». Адреса: с. Верхнє Гусне.

Приладдя у музеї Бойківщини

Що подивитись довкола?

Музей у дзвіниці церкви св. Михаїла (1730 р). Колись ця споруда була невеликою церквою, та згодом її переобладнали під дзвіницю. Колекція музею, зібрана місцевим священником, складається з селянського реманенту, посуду, ткацьких станків, одягу, меблів. На другому поверсі — виставка ікон та вишитих хоругв. Адреса: с. Ясениця-Замкова, Старосамбірський район.

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: гірськолижні курорти регіону (фото)

Церква св. Михаїла. Поряд з дзвіницею стоїть церква, хоч і молодша за дзвіницю, проте теж варта уваги. Святиня зведена 1903 р., дерев’яна, побудована за проектом архітектора Василя Нагірного.

Що привезти з подорожі?

Бойківські сири з екологічно чистого молока.

Бойківську писанку від знаної майстрині-писанкарки.

Карпатський чай з трав, увібравших в себе сонечко Карпат та чистого гірського повітря.

Мед з карпатських пасік.

Карпатські грибочки, ягоди по сезону.

Позитивний заряд енергії Карпатських гір.

Де замовити екскурсії ?

Екскурсії можна замовити: Відпочинковий комплекс «Карпатський замок»,  База відпочинку «Бойківський Двір», Гостинному дворі «Бойківська хата».

Як доїхати зі Львова та повернутись додому?

Власним автомобілем: Львів-Турка час в дорозі –  2 год. 45 хв., відстань – 135 км, траса: Н13.

Приміський залізничний вокзал, м. Львів, вул. Городоцька, 112, електрички: 6019 Львів → Сянки 06.38      6021 Львів → Сянки 09.23

6023 Львів → Сянки 12.38       6025 Львів → Сянки 17.40

6027 Львів → Сянки 20.47               6018 Сянки → Львів 05.32

6020 Сянки → Львів 12.30       6022 Сянки → Львів 15.35

6024 Сянки → Львів 18.09

Виходити на ст. Турка. У розкладі електричок (приміських поїздів) по маршруту Турка -Львів можливі поточні зміни.

Потягом з залізничного вокзалу «Центральний» площа Двірцева,  1:

601Л Львів - Солотвино 1  20:40

601Ш Солотвино 1 – Львів 03:02

Автобуси від Залізничного вокзалу АС 8, «Центральний», пл. Двірцева, 1:

Львів-Турка 14:05

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: