Чи загрожує Україні епідемія кору

rujeola_77686000

Україна – на порозі епідемії кору. Тільки за останній рік захворюваність зросла у понад 40 разів. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 29 грудня 2017 року зареєстровано 102 спалахи кору в 16 регіонах. А також було п’ять летальних випадків – всі на Одещині і вже нинішнього року померла 5-річна дитина, знову-таки в Одеській області.

На думку голови правління ГО «Батьки за вакцинацію» Тимофія Бадікова, Україні загрожує епідемія кору.

– Чи є підстави говорити про загрозу епідемії кору в Україні?

– Фактично, Україна на порозі епідемії кору. Зараз показник захворюваності становить 7,1 на 100 тисячу населення (за даними Центру Громадського здоров’я МОЗ), що відповідає середньому рівню захворюваності. Та, судячи зі щоденних повідомлень про нові випадки кору, Україна стрімко наближається до показника 10 на 100 тисяч, що є високим рівнем.

Показники охоплення щепленнями від кору низькі по всій країні, тобто вразливими є всі регіони країни. Це вже загроза епідемії.

– Чим небезпечна нинішня ситуація, коли у різних областях фіксуються спалахи недуги?

–По-перше, ситуація небезпечна тим, що кір є дуже заразною хворобою. Вірус легко поширюється між людьми. Тому спалахів та повідомлень про випадки стає дедалі більше, і скоро вони можуть охопити всю країну.

З іншого боку, спалахи недуги (чи то кір, чи будь-яка інша інфекція) небезпечні для тих, хто не може отримати щеплення за віком або за станом здоров’я. Ці люди більше за інших вразливі до хвороби та її ускладнень, а захистити їх може лише колективний імунітет.

– Як можна вирішити сьогоднішню проблему із кором?

Складно гасити полум’я, яке вже стало пожежею. Треба негайно масово вакцинувати від кору не лише дитяче населення, але й осіб, що контактують з великою кількістю людей (працівники сфери обслуговування, лікарі, педагоги, співробітники транспорту). Однак навіть масова вакцинація швидко не зупинить спалахи, а спрацює на довгострокову перспективу.

Статистика ЦГЗ

Станом на 29.12.2017 зареєстровано 102 спалахи кору у 16 регіонах країни: Івано-Франківській області – 21 спалах (216 осіб, у т. ч. 171 дитина),  Одеській – 21 (155 особа, у т. ч. 129 дітей), Чернівецькій – 16 (139 осіб, у т. ч. 130 дітей), Тернопільській – 10 (130 осіб, у т. ч. 110 дітей), Донецькій  ( 55 осіб, у т. ч. 50 дітей) та м. Києві (36 осіб, у т. ч. 32 дитини) – по 6, Київській (38 осіб, у т. ч. 34 дитини) -  5, Львівській – 4 (35 осіб, у т. ч. 19 дітей), Дніпропетровській – 3 (28 осіб, у т. ч. 24 дитини), Волинській (20 осіб, у т. ч. 19 дітей), Запорізькій (75 осіб, у т. ч. 62 дитини), Закарпатській (21 дитина) областях - по 2, Миколаївській (7 осіб, у т. ч. 5 дітей), Полтавській (6 осіб, у т. ч. 4 дітей), Черкаській (3-є дітей) та Сумській (5 осіб – дорослі) областях по 1 спалаху, під час яких на кір всього захворіло 969 осіб, з них 814 дітей.

За 11 місяців 2017 року захворюваність на кір реєструвалася в 24 регіонах країни, а саме в Івано-Франківській області – 1049 випадків, Одеській – 931 випадок, Закарпатській – 416 випадків, Тернопільській – 198 випадків, Чернівецькій – 176 випадків, Запорізькій – 127 випадків,  м. Києві – 75 випадків, Вінницькій – 78 випадків, Львівській – 64 випадки, Київській – 63 випадки, Донецькій – 36 випадків, Дніпропетровській - 33 випадки, Волинській – 29 випадків, Миколаївській - 16 випадків, Хмельницькій, Полтавській – 10 випадків, Кіровоградській – 8 випадків, Сумській – 8 випадків, Харківській – 7 випадків, Житомирській 6 випадків, Рівненській, Херсонській, Чернігівській  та Черкаській областях – по 1 випадку. В Луганській області  випадки захворювання на кір не реєструвалися.

За місцем виявлення спалахи реєструвалися: у дитячих дошкільних закладах – 10 випадків, у середніх навчальних закладах – 40 випадків, у вищих навчальних закладах – 1 випадок, у лікувально-профілактичних закладах – 4 випадки, у дитячих оздоровчих закладах – 1 випадок, інші заклади – 1 випадок, у побуті – 45 випадків.

Все, що варто знати про кір

Кір – небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Передача інфекції

Вірус кору поширюється при кашлі та чханні, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Інфікована людина може передавати вірус ще за 4 дні до і за 4 дні після появи у неї висипу.

Симптоми

Першою ознакою кору, зазвичай, є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через декілька днів з'являється висип, спочатку, як правило, на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по всьому тілу, з'являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому, висип з'являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

При перших симптомах, потрібно негайно звернутися до лікаря.

Ускладнення

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити ускладнення - запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт),  пневмонію,  діарею, енцефаліт і навіть призвести до смерті.

Захворювання на кір під час вагітності також може мати серйозні наслідки для здоров’я жінок – від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

Профілактика

Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист від кору – вакцинація. В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК).  Вона безпечна, ефективна, і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини: у 12 місяців і у 6 років. Перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказанням до щеплення.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: