Кір на Львівщині: що потрібно знати про щеплення та як вберегти себе (поради епідеміолога)

1444326

Епідемії кору в Україні, за словами медиків, ще не має, проте захворювання й надалі поширюється швидкими темпами.

ІА Дивись.info розпитала в головної епідеміологині Львівщини Наталії Тімко, де можна отримати щеплення, щоб не захворіти та як вберегти себе у випадку контакту із хворими на кір.

Спалах кору на Львівщині

Як розповіла Наталія Тімко, за попередній 2017 рік на Львівщині на кір захворіло 114 осіб, з них 50 осіб - лише за грудень. «Можна сказати, що на Львівщині епідемситуація різко погіршилася в грудні. Вже від 1 по 12 січня цього року звернулися за медичною допомогою 67 осіб з клінічними ознаками кору», - пояснила пані Наталія.

За її словами, можна сказати про спалах кору на Львівщині та загалом по Україні, адже хворіють як дорослі, так і діти. «Найменшій дитині, яка захворіла зараз на кір 1,2 роки, а найдорослішому хворому 42 роки», - розповіла епідеміологиня.

Читайте також: В Одеській області від кору померла дитина

Як передається вірус

«Вірус кору передається на великій відстані. Людина заразна стає ще до появи висипань (тобто за 4 дні до появи) та 10 днів від моменту появи висипань», - зазначила Наталія Тімко.

«Кір також можна «підхопити» під час розмови, адже під час того, як людина дихає, розмовляє, пчихає, кашляє, вірус передається повітряно-крапельним шляхом», - каже пані Наталія.

Як вберегти себе

«Для того, аби не захворіти, єдиний захист це є вакцинація. Дворазово вакцинована людина вважається захищеною», - запевнила епідеміологиня.

За її словами, не наскільки небезпечним є сам кір, як його ускладнення.

Тімко розповіла, що найчастішими, найнебезпечнішими ускладненнями кору є пневмонія (запалення легень) і запалення речовини головного мозку (енцефаліт). Проте, не виключено, що може відбутися запалення й будь-якого іншого органу.

Де можна зробити щеплення

Якщо вже хтось контактний захворів, а людина є невакцинована, ще є 72 години часу, щоби зробити щеплення. «Якщо 2 доби минуло, то можна ввести «Імуноглобулін-Біолік», який знизить ризик інфікування. Введення імуноглобуліну знижує активність живих вакцин проти кору, краснухи, епідемічного паротиту і вітряної віспи», - головна епідеміологиня Львівщини.

За її словами, зробити щеплення можна в будь-яких закладах охорони здоров'я. «Львівщина має вакцину «Пріорикс» і достатньо нею забезпечена», - запевнила Тімко.

Фото: МОЗ

Спалах чи епідемія? 

На думку голови правління ГО «Батьки за вакцинацію» Тимофія Бадікова, Україні загрожує епідемія кору. «Фактично, Україна на порозі епідемії кору. Зараз показник захворюваності становить 7,1 на 100 тисячу населення (за даними Центру Громадського здоров’я МОЗ), що відповідає середньому рівню захворюваності. Та, судячи зі щоденних повідомлень про нові випадки кору, Україна стрімко наближається до показника 10 на 100 тисяч, що є високим рівнем. Показники охоплення щепленнями від кору низькі по всій країні, тобто вразливими є всі регіони країни. Це вже загроза епідемії», - зазначив Бадіков.

За його словами, по-перше, ситуація небезпечна тим, що кір є дуже заразною хворобою. - «Вірус легко поширюється між людьми. Тому спалахів та повідомлень про випадки стає дедалі більше, і скоро вони можуть охопити всю країну».

Читайте також: Чи загрожує Україні епідемія кору

«З іншого боку, - каже пан Тимофій, - спалахи недуги (чи то кір, чи будь-яка інша інфекція) небезпечні для тих, хто не може отримати щеплення за віком або за станом здоров’я. Ці люди більше за інших вразливі до хвороби та її ускладнень, а захистити їх може лише колективний імунітет».

Читайте також: Що робити, якщо у лікарні немає вакцин проти кору. Пояснення МОЗ

Чи не закриють школи на карантин? 

У межах профілактики у деяких областях, зокрема у Києві, дітям без щеплення заборонили відвідувати школи та дитячі садки.

Як розповіла ІА Дивись.info начальниця управління освіти Львівської міськради Зоряна Довганикдітей у Львові без довідки про щеплення будуть допускати до занять у школах та дитсадках.

За її словами, наразі у Львові закривати навчальні заклади на карантин, чи вводити якісь інші методи, такої потреби немає.

«Більша половина навчальних закладів у Львові досі перебуває на канікулах. А якщо буде така потреба, то ми звичайно будемо розглядатимемо це питання. Побачимо, яка буде ситуація із вірусом найближчими днями», – пояснила пані Зоряна.

Читайте також: Зоряна Довганик розповіла, чи допускатимуть дітей без щеплень від кору до шкіл

Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: