У Чехії завершилося голосування на виборах президента

B3DE864A-BFD5-4F88-A17B-0E8E63332FAE_w1023_r1_s

У Чехії закрилися виборчі дільниці після другого дня голосування 13 січня на президентських виборах.

Попередні результати виборів очікуються пізніше сьогодні, 13 січня, передає Радіо Свобода.

Серед дев’яти кандидатів на найвищу державну посаду в Чехії є 73-річний чинний президент Мілош Земан, колишній президент Академії наук Їржі Драгош, композитор Міхал Горачек, політик, колишній голова уряду Чехії Мірек Тополанек.

Земан відомий своїми антиіммігрантськими, проросійськими та прокитайськими позиціями, тоді як Драгош оцінюють як проєвропейського ліберала.

Згідно з опитуваннями, проведеними напередодні голосування, лідирує Земан, але імовірність, що за нього проголосує абсолютна більшість, не є високою.

У разі, якщо жоден із кандидатів не набере більшості голосів виборців, тобто понад 50 відсотків від поданих чинних голосів, через два тижні – 26–27 січня – відбудеться другий тур виборів. У ньому візьмуть участь двоє кандидатів, які в першому турі назбирають найбільшу кількість голосів.

Коли Земан голосував у Празі 12 січня, на нього напала представниця руху Femen. Вона викрикувала гасло: «Земан – повія Путіна», натякаючи на близькі і прихильні стосунки чеського голови держави з президентом Росії Володимиром Путіним.

За повідомленнями, жінка, що була серед присутніх журналістів, скинула сорочку і кинулася до Земана, охорона вивела президента і затримала її.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: