Активісти презентували дослідження про перешкоди у реєстрації народжених в ОРДЛО

7ab2750092623639d509c63545642e48
Фото: Urologmed.info

Представники ГО «Центр правових та політичних досліджень «СІМ» і Української Гельсінської спілки з прав людини дослідили перешкоди в реалізації прав і свобод осіб на окупованій території Кримського півострова та тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей (реєстрація фактів народження і смерті).

Результати дослідження вони презентували у Львові 12 січня, інформує Дивись.info.

«Проект народився з ситуації, яка виникла у зв’язку з діями РФ з 2014 року, що призвело до виникнення неконтрольованих та окупованих територій, які характеризуються особливим правовим режимом. Він зумовлений відсутністю можливості України здійснювати ефективне управління і контроль за цими територіями, — пояснює Олег Ільницький, кандидат юридичних наук, доцент Львівського національного університету імені Івана Франка. — Однак процеси людського життя продовжуються і, йдучи назустріч своїм громадянам, Україна повинна створити механізми для забезпечення реалізації відповідних інтересів».

За словами експерта, держава запропонувала спеціальну судову процедуру підтвердження реєстрації фактів народження та смерті, чим не в повній мірі виконала свої зобов’язання перед громадянами, використала наявний міжнародний досвід роботи у таких умовах.

«Це дослідження важливе з точки зору продовження діалогу про повернення і зв’язок з людьми. Це дискусія про людей, а не про території. Дослідження підіймає важливі проблемні питання щодо документування фактів смерті та народження на окупованих територіях, — каже Дар'я Свиридова, юристка, координаторка освітніх програм для юристів Української Гельсінської спілки з прав людини. — На жаль, сьогодні фактично єдина можливість документувати факти народження та смерті, це судова процедура. Вона, на наш погляд, не дивлячись на те, що частково зняла соціальне напруження і вирішила певні проблеми правових зв’язків з населенням на цих територіях, фактично все ще не гарантує полегшеної процедури і дотримання державою своїх обов’язків щодо населення. Крім того,  містить певні дискримінаційні ознаки».

У дослідженні розкривають причини виникнення проблеми та говорять про можливі шляхи її вирішення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: