В Україні вперше за 20 років оновлять склад автомобільних аптечок

8fed5866f47e1fb10fbd1b1625655381
Фото: LIGA.net

Мотоциклетні, автомобільні та автобусні медичні аптечки мають бути оснащені засобами для надання першої допомоги при ДТП і не мусять містити будь-яких медичних препаратів.

Окрім того, кожна аптечка міститиме інструкцію, як надавати першу допомогу при ДТП.

Відповідний проект наказу підготували у Міністерстві охорони здоров’я, повідомляє прес-служба відомства.

«За статистикою, причиною близько 80% смертей внаслідок ДТП до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги є масивна кровотеча. Тому до мінімальної комплектації аптечки передусім входитимуть необхідні засоби для зупинки кровотечі: бинти різної ширини, серветки тощо. Замість гумового джгута в автомобільній аптечці буде механічний засіб для зупинки кровотечі на кшталт «САТ», який можна накласти собі самотужки. І абсолютно всі медичні аптечки – мотоциклетні, автомобільні та автобусні – будуть оснащені інструкцією з покроковими діями при ДТП», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в оновлених аптечках не буде медичних препаратів – зеленки, таблеток, які мають термін придатності і далеко не завжди вчасно оновлюються в аптечці тощо. Крім того, ліки не стануть в нагоді при наданні екстреної допомоги не фахівцями. Це світовий досвід – не включати лікарські засоби в обов’язковий склад автомобільних аптечок. За необхідності, ви можете доповнити власну аптечку необхідними вам ліками.

Перелік медичних виробів та інших матеріалів, які повинні бути в складі аптечок медичних мотоциклетних, автомобільних та автобусних, востаннє переглядався Міністерством охорони здоров’я України 20 років тому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: