Воєнний стан, війна, кінець Мінську: як у росЗМІ відреагували на прийняття закону про реінтеграцію

f90a2053bba5d88411f0d9c4631e1c1d6f0a4b67

Російські ЗМІ миттєво відреагували на прийняття Верховною Радою закон про реінтеграцію Донбасу, заряснівши десятками заголовків і коментарів, на кшталт «Київ не збирається виконувати мінські домовленості» чи «Закон ще більше відштовхне Донбас від України».

Отже, серед перших, хто прокоментував для російських медіа ухвалення закону, Денис Пушилін – один з ватажків «ДНР», який після втечі з окупованого Донбасу осів в Москві.  Прийнятий Верховною Радою України закон про реінтеграцію Донбасу ще більше відштовхує регіон від України, заявив «постпред» «ДНР» в контактній групі Денис Пушилін. «Даний закон ще далі відштовхує Донбас від України, він ... антиреінтеграційний», - йдеться в заяві Пушиліна, поширеній його прес-службою.

Натомість Віктор Медведчук, якого теж активно цитують російські пропагандистські ЗМІ, акцентує увагу на мінських домовленостях.  «Вилучення з тексту законопроекту навіть згадки про мінські угоди продемонструвало всьому світу, що Україна не має наміру виконувати взяті на себе в Мінську зобов'язання», - наводить заяву Медведчука прес-служба його руху.

Майже те саме, що й Медведчук, твердить проросійський політолог Михайло Погребинський.

«Природно було б зробити заяву про те, що цим законом (про реінтеграцію Донбасу - ред.) Україна вийшла з мінського процесу і продовжувати його далі абсолютно безглуздо. Я вважаю, що це дуже серйозний крок на шляху до ескалації протистояння між невизнаними республіками і Києвом. (…) Я думаю, що потрібно закривати мінський формат і повинен бути початий пошук нового формату. Чим він закінчиться, я не знаю, але я думаю, що без прямих переговорів з невизнаними республіками ніякого прогресу на шляху мирного врегулювання конфлікту не буде і на якийсь час буде заморожений конфлікт», - зазначив Погребинський.

Натомість депутат Держдуми Сергій Желєзняк заявив, що законом про реінтеграцію Донбасу Київ фактично дозволив ввести військовий стан, щоб почати війну проти «ДНР» і «ЛНР».

Цитують російські ЗМІ й ватажка «ДНР» Олександра Захарченка.  «Порошенко заявив, що він (закон - ред.) дозволить швидше нас повернути в Україну. У його розумінні цей закон дозволить розв'язати руки української вояччини, ввести воєнний стан. На превеликий жаль, це повністю порушує мінські домовленості. Україна показує, що не хоче мирного вирішення конфлікту, тобто вона збирається воювати і для цього робить політичну платформу», – сказав Захарченко.

У ТОП цитованих російськими ЗМІ українських політиків потрапила й Надія Савченко, яка назвала закон про реінтеграцію Донбасу «юридично безграмотним». «Закон є юридично безграмотним, щоб захиститися ним в міжнародних органах. Він включає купу термінів, які не відповідають фактичній ситуації, він суперечить іншим законам і поки це не врегульовано... Цей закон потрібно було зробити правильним, а не просто проголосувати, тому що був політичний момент», – цитують російські ЗМІ Надію Савченко.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект про реінтеграцію Донбасу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: