А той третій празник — святе Водохреще

384e0181b62495451adfae4c818a705b

Сьогодні, 19 січня, Хрещення Господнє, – одна з п’яти важливих подій життя Ісуса поряд з Преображенням, Розп’яттям, Воскресінням і Вознесінням. У народі свято ще називають Водохреще чи Йордана.

Опис Хрещення є у всіх чотирьох Євангеліях – від Матвія, Марка, Луки та Івана.  Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан, на паломницькій переправі Віфавара.

Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва — Богоявлення. За християнським вченням Бог з'явився у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.

Ісус з Назарету разом з всіма готувався прийняти хрещення від Івана. У Біблії так описується ця подія: ніхто не знав його навіть сам Іван, але мав якесь передчуття. Голос Святого Духа дав йому пізнати, хто був Месія. Коли Іван підійшов до води, всіх вразили дивні слова звернені до Галилеянина : «Я повинен хреститися від Тебе і чи Тобі йти до мене?». Відповідь Ісуса: «Допусти це тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду. (Мт. 3:15)». У ту мить, коли Ісус стояв у річці і молився, сталося щось таємниче, знак розпізнавання. Ісус сходить, як і інші у воду, але не виявляє жодного гріха, а коли виходить з висоти Дух у вигляді голуба зійшов на Нього і почувся голос «Ти Син Мій Улюблений, що Я вподобав Його!» (Мр. 1:11). Про це свідчення пізніше Іван Богослов скаже: «І свідчив Іван, промовляючи: Бачив я Духа, що сходив, як голуб, із неба, та зоставався на Ньому. І не знав я Його, але Той, Хто хрестити водою послав мене, мені оповів: Над Ким Духа побачиш, що сходить і зостається на Ньому, це Той, Хто хреститиме Духом Святим. І я бачив, і свідчив, що Він Божий Син! (Ів. 1:32-34)

На згадку про Хрещення християни щорічно відзначають велике свято, одне з різдвяно-новорічного циклу. У західному християнстві (Римо-Католицькій Церкві та в протестантів) воно святкується першої неділі після Богоявлення (6 січня); у східнохристиянських церквах (греко-католицьких і православних) його відзначають 6 січня за григоріанським календарем, або 19 січня за юліанським календарем.

Протягом століть свято увібрало чимало народних традицій та вірувань. Вважається, що на Водохреще, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби.

У цей день у всіх церквах освячують воду. Досі збереглася традиція на річках чи ставках вирубувати ополонку у вигляді хреста, який встановлюють поруч, а священик у цьому місці освячує воду. Чимало українців вважають, що цього дня треба конче самому зануритися в ополонку. Такий ритуал має захисти від недуг протягом року.

 

Освячену цього дня воду дають тяжкохворим, освячують нею храми, домівки і навіть тварин. Залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року. Дехто схильний вважати, що цьому сприяє срібло від хреста, який священик занурює в воду під час обряду. Проте ця думка є помилковою, оскільки не завжди у воду занурюють срібний хрест, а використовують дерев'яний чи з будь-якого металу, а вода все одно роками не псується.

Народні прикмети на Водохреще

Якщо все небо буде похмурим, то всякому хлібу родитися добре; якщо ж тільки на сході – добре вродить жито,  на  півдні – просо,  на півночі – гречка.

Якщо цього дня ясна й холодна погода – на посушливе літо, похмура й сніжна – на рясний урожай.

На Богоявлення сніг іде – до урожаю, ясний день – до неврожаю.

Під час освячення води йде сніг – добре роїтимуться бджоли і колоситимуться хліба.

Якщо вдень випав іній, то у відповідний день треба сіяти пшеницю.

Йде сніг – на врожай гречки: зранку – ранньої, вдень – середньої, а ввечері – пізньої.

Коли на Водохрещі випав повний місяць – бути великій воді.

Якщо в цей день зоряна ніч – вродять горіхи і ягоди.

Йде лапатий сніг – на врожай.

Якщо похмуро – хліба буде вдосталь.

На Водохрещі день теплий – буде хліб темний.

Коли на Водохреще риба табунами ходить – на рої добре.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: