Раднику директора компанії Дубневичів, якого підозрюють у розкраданні, обрали запобіжний захід

4b601c5d282dc87b64f297cd93dcd26d

Солом’янський районний суд Києва розглянув клопотання НАБУ і САП про обрання запобіжного заходу раднику директора ТОВ «Енергія» Ігорю Кучмі. 

Хоча суд просили взяти Кучму під варту із альтернативою у вигляді застави у розмірі 230 млн грн, його взяли під варту із можливістю внесення застави у 5 млн грн. Про це повідомляють «Наші гроші».

Кучму затримали 16 січня разом із ще трьома фігурантами справи – керівником ТОВ «Енергія-Новий Розділ» Ігорем Артимком, фіндиректором цієї фірми Олегом Павлишиним, заступником Артимка Ігорем Ільківим, яким запобіжні заходи також обрали сьогодні. Суд постановив взяти Артимка під варту з заставою 10 млн грн, Павлишина – 2 млн грн, Ільківа – 3,4 млн грн.

За даними слідства, Ігор Кучма організував і керував схемою із заволодіння понад 300 млн куб. м природного газу НАК «Нафтогаз України» на суму понад 1,4 млрд грн. Його називають неформальним фактичним керівником ТОВ «Енергія-Новий Розділ» і ТОВ «Енергія-Новояворівськ», який повністю контролює діяльність цих підприємств. За даними слідства, усі питання функціонування цих фірм узгоджувалися з Кучмою, без його відома жодні рішення не приймалися.

Кучма є представником бенефіціарних власників вказаних підприємств – народних депутатів від БПП Богдана і Ярослава Дубневичів. Легалізація коштів, здобутих злочинним шляхом у результаті заволодіння газом через ТОВ «Енергія-Новий Розділ» та ТОВ «Енергія-Новояворівськ», здійснювалася за допомогою ТОВ «Корпорація КРТ», ТОВ «Енергія-Тепловодосервіс», ТОВ «Енергія-Монтажсервіс» та ТОВ «Енергія». Бенефеціарами усіх вказаних компаній є брати Дубневичі.

У період 2013-2015 рр. ДП «Енергоринок» перерахувало двом ТЕЦ близько 2,3 млрд грн за поставлену електроенергію, більшість якої було вироблено з вкраденого газу та у подальшому перераховано переважно на рахунки КРТ.

Захист Кучми (чотири адвокати) заперечує будь-яку його причетність до вчинення злочину. 17 січня Кучмі вручили повідомлення про підозру по ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 2 ст. 366 ККУ. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Як повідомив прокурор, Ігор Кучма ігнорував усі виклики до НАБУ. Під час обшуку в нього детективи не знайшли його закордонний паспорт, де він наразі невідомо.

До речі, у ході обшуку в офісі ТОВ «Енергія» у сейфі Кучми було вилучено 1,14 млн євро, 136 тис. дол., а також 1,9 млн грн. Ці кошти арештовані у рамках кримінального провадження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: