Укрзалізниця винайшла механізм, що унеможливить корупційні схеми

255731 (1)

ПАТ «Укрзалізниця» очікує, що від запровадження нового механізму визначення вартості перевезень у власних вантажних вагонах істостно збільшаться доходи, які можуть бути спрямовані на модернізацію вагонного залізничного парку, і буде ліквідовано корупційні схеми.

Про це розповів на зустрічі з журналістами у п'ятницю в.о. правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов, повідомляє Укрінформ.

«За підсумками року очікуємо отримати значний економічний ефект для компанії від цих дій (запровадження нового механізму вартості вантажних перевезень - ред.), який визначатиметься у кілька мільярдів гривень. За підсумками першого кварталу в умовах роботи за ринковими механізмами ми чітко покажемо, скільки ми отримували до цього і скільки тепер», - сказав Кравцов.

Він нагадав, що досі ціну на послуги перевезення парком вагонів Укрзалізниці встановлювала держава. Як наслідок, вона була значно нижчою від тієї, яку платять реальні вантажовідправники. Товариство недоотримувало доходи, а різниця між фіксованою та ринковою вартістю вагонів потрапляла до компаній-посередників або провокувала корупційні схеми всередині Укрзалізниці.

Новий механізм визначення плати за використання власних вагонів Укрзалізниці, на переконання Крацова, дозволить не лише збільшити надходження коштів на розвиток компанії, а й унеможливить корупційні схеми в цьому сегменті.

За його словами, дерегуляція вагонної складової впроваджуватиметься у два етапи. На першому застосовуватиметься формульний розрахунок щоденної оплати за здійснення послуги перевезення у вагонах ПАТ «Укрзалізниця». Він базується на 4 складових: вартість нового вагона на ринку, вартість ремонтів упродовж терміну експлуатації вагона конкретного типу, рентабельність на рівні близько 10% та дисконтування грошових потоків у часі.

Крацов розповів, що для встановлення об'єктивних цін Укрзалізниця уже проаналізувала методологію розрахунку ставки плати за використання вагонів в інших країнах та вплив зміни ставки плати за використання власних вагонів компанії на ринок і економіку держави в цілому та для кінцевого споживача. З огляду на це передбачається, що ставки плати за використання власних вагонів Укрзалізниці будуть нижчими, ніж ринкові. Наприклад, плата за користування піввагоном Укрзалізниці становитиме 542 грн на добу (без ПДВ), зерновозом - 655 грн на добу (без ПДВ), критим вагоном - 570 грн на добу (без ПДВ).

«Цей етап буде перехідним. Таким чином ми хочемо задати нижню планку інвестиційної привабливості вагонів», - зауважив керівник Укрзалізниці.

Після завершення першого кварталу Укрзалізниця планує перейти до другого етапу дерегуляції вагонної складової. На ньому впроваджуватиметься система щоденних електронних торгів у співпраці з командою «Prozorro. Продажі». Зокрема, на торги виставлятиметься частина порожнього парку вагонів. За їх результатами визначатиметься ціна для всього парку вагонів за видами на певну дату.

«Пілотний продаж вагонів через електронну систему плануємо запустити уже в березні, а з другого кварталу перейти на постійне використання електронної системи. На початку плануємо виставити на продаж 5 відсотків нашого рухомого складу, щоб знімати інформацію з ринку. Ми маємо розуміти, наскільки ефективно буде працювати сама система електронного продажу. А згодом, звичайно, плануємо довести до 100 відсотків. Електронний майданчик наразі розглядаємо як механізм зняття інформації з ринку, яка сьогодні на ньому ситуація», - зазначив Крацов.

Тобто кінцевою метою запровадження нового механізму визначення вартості перевезень, за його словами, є електронний продаж вагонів клієнтам. «Це буде об'єктивний механізм, який дозволить зняти будь-які питання стосовно прозорості продажу вагонів Укрзалізниці», - сказав він.

Кравцов зазначив, що паралельно на замовлення Укрзалізниці одна з консалтингових компаній «великої четвірки" складе свій індекс вартості послуг з перевезення. «Ми хочемо отримати об'єктивну інформацію стосовно того, скільки на сьогодні коштують відповідні послуги і чи правильний механізм, який використовує компанія у визначенні вартості своїх послуг», - зауважив керівник Укрзалізниці.

Кравцов також розповів, що актуалізація цін на користування вагонами Укрзалізниці відбуватиметься не рідше, ніж раз на три місяці. «Це пов'язано з тим, що на сьогодні є серйозні коливання у попиті на рухомий склад залізниці упродовж року», - пояснив він.

За його словами, очікуваний ефект від таких рішень - мінімізувати корупційну складову у розподілі вагонів, збільшити надходження коштів на розвиток компанії, ліквідувати штучний дефіцит вагонів, знизити вартість перевезення для кінцевого споживача за рахунок вирівнювання співвідношення попиту та пропонування вагонів на ринку, а також сформувати інвестиційно привабливі умови для ринку вагонів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: