Добровільно-примусово: чи «роздержавлять» завтра депутати газету «Ратуша»

1-349
Фото: Львівський портал

Львівська міська рада завтра, 25 січня, на пленарному засіданні розгляне питання про перетворення ЛКП газета «Ратуша» в ТзОВ. 

Отож, питання № 15  в порядку денному пленарного засідання Львівської міськради  -  «Про припинення КП «Редакція газети Львівської міської ради «Ратуша» шляхом перетворення членами її трудового колективу у ТзОВ «Львівська газета «Ратуша».

Як зазначив в коментарі Дивись.info головний редактор ЛКП газета «Ратуша» Микола Савельєв, Львівська міська рада підготувала ухвалу про перетворення ЛКП газета «Ратуша» абсолютно проігнорувавши Закон України «Про роздержавлення ЗМІ».

«Йдеться про те, що міська рада за розпорядженням міського голови вирішила «побігти спереду паровоза». Адже юридичним відділом ЛМР була підготовлена ухвала, і якщо за неї проголосують депутати 25 січня, то вже 25 березня Держреєстратор її зареєструє, ну а з 1 квітня нам вже буде не до сміху. Тобто роздержавлення відбудеться через 2 місяці. У випадку, якщо б все було добре, то до кінця року ми мали час, аби знайти інвестора. А зараз нас позбавили цього права через позицію міського голови», - пояснює редактор газети.

«Я розумію, що Андрію Івановичу не подобається позиція газети, яка критикує голову і його оточення. Вони зараз просто вирішили редакцію газети позбавити фінансування та випередити закон про роздержавлення», - додав він.

Головний редактор також розповів, що спробує виступити на сесії, проте має великий сумнів, що йому нададуть слово. «Це незаконне рішення буде прийняте на совісті міського голови та юридичного департаменту міської ради, який готував цю ухвалу», - зазначив Микола Савельєв.

Щодо подальшої долі газети, пан Микола розповів, що колектив спробує за тих два неповні місяці знайти інвестора, хоча це практично неможливо.

«Нас намагаються загнати в кут, аби не дати в спокійній обстановці знайти інвестора. В нас були попередні домовленості із людьми, які готові вкладати в газету гроші, але починаючи лише із жовтня-листопада 2018 року», - пояснив Савельєв.

За його словами, зараз все залежить від того, як проголосують депутати на цій сесії.

Читайте також: Садовий залишив працівників газети «Ратуша» без зарплати до кінця року і відповідатиме за це у прокуратурі, – Савельєв

Журналісти Дивись.info намагалися з'ясувати у міських обранців, як вони голосуватимуть за «газетне питання» на завтрашній сесії.

Як розповів голова фракції БПП «Солідарність» у Львівській міській раді Петро Адамик, засідання фракції ще не було, проте газета «Ратуша» згідно з чинним законодавством має бути цього року приватизована.

«Я так думаю, що цей процес триватиме до кінця року. Найближчим часом має бути створена ліквідаційна комісія, яка якраз до кінця року вирішить всі майнові питання. Наша фракція пропонуватиме, щоб ця ухвала вступила в дію не раніше 1 березня для того, аби колектив мав часу для пошуку інвестора», - пояснив Петро Адамик.

«Ми є лобістами журналістів у великій мірі, але потрібно виконувати закон. В іншому випадку ми ризикуємо не виконати закон України», - додав він.

За словами керівника ВО «Свобода» у Львівській міській раді Маркіяна Лопачака, всі ухвали, які є в міські раді голосуються пленарною більшістю. «На жаль, голосів, які має Свобода (8 із 64) недостатньо для прийняття тієї чи іншої ухвали. На скільки я розумію, колектив газети не влаштовує така поспішність з боку міської ради», - зазначив керівник фракції.

Він також пообіцяв, що ВО «Свобода» однозначно підтримає колектив газети. «Я не бачу ніяких причин, чому це питання саме зараз виноситься на сесію, адже до кінця роздержавлення часу ще достатньо», - додав він.

Як зазначив керівник фракції «Народний контроль» у Львівській міській раді Валерій Веремчук, відповідно до закону протягом 2018 року має відбутися роздержавлення газети «Ратуша». «Логічно, що головний редактор впевнений, що це буде в кінці року, проте виконавчі органи ЛМР хочуть зекономити бюджетні кошти і зробити це на початку року», - пояснив Веремчук.

За його словами, ця процедура не вступає дію відразу із моменту голосування, тому часу ще достатньо. Окрім того Валерій Веремчук запевнив, що їхня фракції пропонуватиме компромісний варіант, який мають доповнити датою. За який час колектив та керівництво газети шукатиме собі інвестора. Фракція «Народний контроль» також ще не приймала остаточного рішення.

Своєю чергою, голова фракції Української галицької партії Тарас Чолій запевнив, що їхня партія не готова підтримати ухвалу, яку пропонує міська рада про роздержавлення газети вже у березні. «Ми більше схиляємося до думки, що це треба робити поступово та зважено, ближче  до жовтня, оскільки колектив має підготуватися. А просто так кинути людей на напризволяще, без підтримки та без заробітної плати неправильно», - пояснив Тарас Чолій.

Як розповів керівник фракції «Самопоміч» у Львівській міській раді Юрій Мельник, наразі депутати ще не визначилися з тим, як голосуватимуть за дане питання. За його словами, це питання наразі не обговорювали, бо засідання фракції відбудеться лише ввечері.

За словами керівника фракції «УКРОП» у Львівській міській раді Ігоря Телішевського, наразі постає питання, наскільки газета «Ратуша» готова зараз до роздержавлення. На його думку, таких поспішних кроків наразі робити не потрібно. «Проте, я мушу опрацювати одну й другу ухвалу, щоб проаналізувати та прийняти правильне рішення»,- сказав депутат.

Читайте також: Чому редактор «Ратуші» приніс Садовому яйця і назвав виконком безхребетним

Журналісти Дивись.info також намагалися дізнатися у юридичному департаменті ЛМР, що спонукало міську раду ще до завершення другого етапу роздержавлення, приватизувати «Ратушу». Проте, керівник юридичного відділу Гелена Пайнокевич так і не вийшла на зв'язок.

Варто зазначити, що 1 січня 2016 року в Україні розпочався процес реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ. Подією, яка дала старт зазначеним змінам, стало прийняття Верховною Радою України 24 грудня 2015 року відповідного Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Під цю оголошену державою приватизацію потрапила і газета «Ратуша». Часовий проміжок на цей процес – 2016 - 2018 роки. Тобто на роздержавлення видання має ще весь 2018 рік.

Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: