Папа Римський сказав, як може подолати фейкові новини

Папа-Римський
Фото: Вісті Придніпров'я

Папа Римський Франциск закликав до «журналістики за мир» у відповідь на загрози фейкових новин, які процвітають за відсутності здорової конкуренції ЗМІ.

Про це він сказав з нагоди Всесвітнього дня спілкування у своєму посланні, що має назву «Правда зробить вас вільними (Євангеліє від Іоанна 8:32). Фейкові новини і журналістика за мир», пише Укрінформ.

«Найкращі антидоти від фейкової інформації - це не стратегії, а люди. Люди, які не є жадібними, а готові слухати. Люди, які докладають зусилля, щоб залучити до відвертого діалогу, в результаті якого можна знайти істину. Люди, яких приваблює добро і які беруть на себе відповідальність за те, як вони використовують мову... Отже, я б хотів запросити всіх просувати журналістику за мир», - зазначив понтифік.

Він пояснив, що розуміє під цим правдиву журналістику, яка не концентрується на риторичних гаслах і сенсаційних заголовках, а служить людям, зокрема допомагає більшому розумінні причин конфліктів та їхньому вирішенню.

«Якщо відповідальність є відповідь на поширення фальшивих новин, то більша її частина лежить на плечах тих, чия робота полягає в наданні інформації, а саме журналістів, захисників новин. У сучасному світі це є, у всіх сенсах, не просто роботою, а місією», - підкреслив понтифік.

Водночас у своєму посланні Папа Римський наголосив на важливості розпізнавання дезінформації для всіх людей.«Нам потрібно викривати те, що може називатися «зміїною тактикою», яку використовують ті, хто маскує себе, аби вдарити у будь-який час і будь-якому місці. Це була стратегія, застосована «хитрим змієм» з Книги Буття, який на зорі людства створив першу фальшиву новину, що розпочало трагічну історію людського гріха, спричинивши перше братовбивство і незліченну кількість іншого зла, скоєного проти Бога, сусіда, суспільства та творіння», - наголосив понтифік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: