З судами та без документів: чи залишиться Львівський геріатричний пансіонат на своїй землі

snip_20180124175533
Фото Facebook Наталія Вовк

31 січня Львівський окружний адміністративний суд має розглядати рішення про зупинення роботи геріатричного пансіонату у Львові.

Причина тому — недоліки у протипожежній безпеці. Крім того, і досі невідома доля землі, на якій базується пансіонат. Відтак, аби вкотре привернути увагу до проблем комунального закладу, волонтерка Львівського геріатричного пансіонату зібрала сторони конфлікту, аби обговорити питання.

Скріншот з Google Maps

З 2010 року не вщухають питання довкола права власності на землю, на якій розташований Львівський геріатричний пансіонат. У 2010 році ГО «Центр реабілітаційних ініціатив «Діяльне милосердя» отримало в постійне користування 2,4 га земель пансіонату. Таке право їм надала Львівська облдержадміністрація на виконання рішення суду. Щоправда чому так сталося — питання, адже земельна ділянка належить громаді Львова. Пізніше це рішення було скасоване Вищим адміністративним судом, однак і досі продовжують діяти деякі документи, через що постійним користувачем цих земель і досі виступає громадська організація.

ІА Дивись.info записала позиції сторін у цьому конфлікті.

Позиція міської ради

Директорка юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич каже, що станом на сьогодні землі, закрпіленої за пансіонатом, немає. За її словами, місто готове закріпити цю ділянку, адже пансіонат розташований на землях комунальної власності. Для того, аби це зробити, потрібно звернення від керівника геріатричного пансіонату. Коли воно буде наявне, питання розглянуть депутати ЛМР на черговій сесії.

«Проте маємо одне «але». У 2009 році, згідно з розпорядженням тодішнього керівництва Львівської обласної державної адміністрації, частина земельної ділянки — а це більше ніж 2 га — була передана в постійне користування громадському фонду «Діяльне милосердя». Обласна державна адміністрація зробила це на виконання рішення окружного адміністративного суду, тобто фактично земельна ділянка з комунальної власності перейшла в постійне користування невідомої громадської організації», — каже Гелена Пайонкевич.

Гелена Пайонкевич

Директорка департаменту зазначає, що з того часу тривають суди. Зрештою, у 2016 році Вищий адміністративний постановив, що ця земельна ділянка належала до комунальної власності, а Львівська обласна державна адміністрація не мала права нею розпоряджатися.

Як вбачається зі слів Гелени Пайнкевич, станом на сьогодні залишилося розпорядження голови ОДА, яке видане на виконання первинного рішення суду, залишився чинним державний акт за цією громадською організацією і запис в реєстрі про право постійного користування.

«Якби геріатричний пансіонат виступив позивачем про скасування цього розпорядження до ЛОДА, а міська рада виступила третьою стороною, то ми би могли врегулювати ситуацію. На мою думку, це найшвидший шлях. За 10 років, поки я тут працюю, я не бачила жодного звернення геріатричного пансіонату про закріплення земельної ділянки на Медової Печери за ними», — каже Гелена Пайонкевич.

Позиція Львівської облдержадміністрації

В.о. заступника начальника управління-начальника відділу правового забезпечення юридичного управління апарату ЛОДА підтверджує Оксана Бакун, що у 2009 році до них дійсно зверталася ГО «Центр реабілітаційних ініціатив «Діяльне милосердя» стосовно надання земельної ділянки в користування.

Оксана Бакун

«Нами була надана відмова, оскільки ми вважали, що це землі міста. Однак вони оскаржили наше рішення у судовому порядку і суд все-таки визнав наші дії неправомірними. Розпорядження було видане на рішення суду, тобто жодних порушень з нашого боку не було», — переконана Оксана Бакун.

Попри те, що рішення суду було скасовано, зазначає чиновниця, право власності на земельну ділянку дійсно не змінилося. Сьогодні, каже Оксана Бакун, усі зацікавлені сторони напрацьовують варіант, який допоможе вийти з цієї ситуації.

Позиція прокуратури

Прокуратура Львівської області, отримавши рішення Вищого адміністративного суду про скасування компетенції ЛОДА стосовно розпорядження вказаною земельною ділянкою, опрацювала вказані матеріали і у 2017 пішла з новим позовом до суду.

«Ми звернулися з позовними вимогами в інтересах територіальної громади Львова про скасування обидвох розпоряджень ЛОДА, яким надано у користування земельну ділянку, оскільки тільки при задоволенні таких вимог може ставитися питання про повернення земельної ділянки у розпорядження територіальної громади, — каже представниця прокуратури Роксолана Коваль. — У Господарському суді Києва було вивчено усі матеріали і по двох позовних вимогах було відмовлено. Тому що в ході цього судового розгляду з’ясувалося, що є рішення 2012 року, коли ЛМР позивалася практично з аналогічними позовними вимогами до ЛОДА і програла ці справи. Прокурору про це не було відомо, оскільки він не був учасником цих справ».

За словами Роксолани Коваль, прокуратура Львівської області зараз працює з іншими органами, щоби знайти інші шляхи для представництва інтересів громади у суді.

«Сьогодні ділянка перебуває у постійному користуванні. Вона не вибула ні з чиєї власності. Вона не є відчужена у розумінні прав, передбачених цивільним кодексом України. Але для того, щоби розпорядитися, цю земельну ділянку слід витребувати. А для того, щоби її витребувати, треба визнавати недійсними цей ряд фактів. Утім законність цих актів підтверджена двома рішеннями судів», — констатує представниця прокуратури.

Позиція Львівського геріатричного пансіонату

ІА Дивись.info також пробувала зв’язатися з директором геріатричного пансіонату Миколою Модем, аби дізнатися його позицію у цій справі. Крім того, ми хотіли запитати у керівника, чому він досі не подав заяву до ЛОДА про скасування їхнього розпорядження, аби спробувати вирішити ситуацію за схемою, яку пропонує Гелена Пайонкевич. Утім поговорити з ним нам не вдалося. Слухавку у Львівському геріатричному ніхто не підіймав, а на прес-конференцію, де зібралися сторони конфлікту, він не прийшов.

Проблеми із Державної службою з надзвичайних ситуацій

Юрій Кагітін. Фото: Головне управління ДСНС України Львівській області

Головне управління Державної служби України з надзвичайничайних ситуацій у Львові подало позов до суду про зупинення роботи Львівського геріатричного пансіонату. Причиною того є недоліки у протипожежній безпеці. Судове засідання по цьому питанню заплановане на 31 січня 2018 року.

На думку волонтерів, які опікуються пансіонатом, це може бути одним з механізмів тиску, аби зрештою забрати землі у комунального закладу.

Утім, як каже представник ДСНС, причини позову об’єктивні.

«За останні п’ять років в Україні виникло три пожежі у подібних закладах, в яких, на жаль, загинули люди. Лише у пожежі на Київщині у 2016 році загинули 17 осіб. Тому ми неодноразово давали приписи щодо ситуації у пансіонаті і при контрольній перевірці у жовтні 2017 року виявили, що їх не було виконано. Тоді ми і звернулись в суд з позовом про необхідність усунення недоліків. У разі, якщо цього не буде зроблено, суд може прийняти рішення про призупинення роботи пансіонату», – каже Юрій Кагітін, заступник начальника ГУ Державної служби з надзвичайних ситуацій Львівської області.

Однак, за словами полковника, з часу подання позову, керівництву області, пансіонату та волонтерам вдалося усунути близько 95% недоліків. Відтак, ДСНС має намір звернутися до суду з проханням відтермінувати розгляд питання про закриття пансіонату.

«Ми звернемось з клопотанням до суду з проханням про перенесення розгляду даного питання. Таким чином ми готові надати місяць-два для повного усунення недоліків», — зазначив Юрій Кагітін.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: