«Казка про гроші» — повчальна історія на всі часи

01

25 січня відбулася всеукраїнська прем’єра фільму-притчі «Казка про гроші». Журналістка Дивись.info вже встигла подивитися стрічку і ділиться враженнями.

Фактична частина

«Казка про гроші» — дебютна стрічка від української режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко, знята за мотивами повісті Володимира Короленка «Йом-Кіпур, або Судний день». За сюжетом, сільський парубок Левко успадковує млин свого дядька — чоловік за загадкових обставин утопився в озері. Неочікуване збагачення збурює в Левкові нестримну жагу до грошей. Він привласнює шинок єврея Янкеля, якого за надмірну жадібність забрав чорт Хапун. Левко починає лихварювати та забирати в людей останнє. Коли він геть втрачає здатність до співчуття, дружби та кохання, нечиста сила добирається і до нього.

На виробництво фільму витратили майже 12 млн грн. Це 100% коштів від Держкіно. «Казка про гроші» стала переможцем пітчингу ще у 2012 році, однак через низку обставин у прокат фільм вийшов тільки зараз.

«Була зміна трьох режисерів, сценаріїв, концепції. Єдине, що було незмінним, це кількість коштів, які ми виграли», — каже директорка фільму Олена Бородянець.

За її словами, першим режисером мав бути Віктор Гресь, він же автор сценарію. Однак за задумом автора, казка мала бути значно дорожчою: зі спецефектами, літаючими чортами, слонами тощо. Отримати ж на це коштів він не зміг. Після цього змінився ще один режисер і вже у 2016 році до роботи стала Олеся Моргунець-Ісаєнко.

Зйомки фільму проходили у Києві протягом семи місяців. У кадрі можна побачити Національний музей народної архітектури і побуту в Пирогові, Мамаєву слободу, Голосіївський ліс. Ще частина — це декорації у павільйоні Довженка.

Суб’єктивні думки

Що стосується вражень. Зі стрічки дійсно видно, що грошей їй не вистачало. Але, певно, автори витиснули з виданих коштів все, що можна було. Подекуди картинка видається бутафорною і ти не зовсім віриш у те, що відбувається на екрані.

Однак цього не можна сказати про акторську гру. Головну роль виконує актор Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Андрій Ісаєнко (зіграв також «Суботу» у фільмі «Кіборги»). Він органічно виглядає в ролі Левка, тож глядач може побачити типового українського парубка. Вдається йому і показати свої почуття до дівчини Катрі (акторка Анастасія Карпенко, що грала роль журналістки у серіалі «Слуга народу»). За пару переживаєш та чекаєш, чим, зрештою, усе скінчиться у їх стосунках. Чорт Хапун у виконанні Олександра Кобзара надовго запам’ятовується своєю суворістю у погляді, а карикатурний піп — нахабністю. Словом, ця частина фільму точно не мала би розчарувати.

Візуально фільм подібний до казок радянського зразка. Складається враження, що перед виходом на екрани він полежав з кілька добрих десятків років. Впливає на це корекція кольору — картинка затемнена, що додає містичності. Останнє, звісно, жодним чином не шкодить «Казці», радше навпаки.

Сам сюжет не дивує. Він простий і зрозумілий. У ньому є чіткий посил, який має виховну функцію і це добре. У фільмі є гарні жарти, які будуть смішні для глядача будь-якого віку. Але є одне «але». Це зображення євреїв. На презентації фільму у Львові директорка «Казки» згадала про те, що одне з видань написало, мовляв, у фільмі присутній антисемітизм. Вона відкинула це зауваження, адже вважає, що нічого подібного у стрічці немає. Із цим можна сперечатися. «Казка про гроші» показує нам євреїв як жадібний і хитрий народ, який робить все, що завгодно, заради наживи, постійно торгується і намагається урвати ласий шмат за будь-яких обставин. Звісно, поруч із цим нам показують і українців, які п’ють чи не щодня. Однак коли по єврея приходить єврейський чорт і забирає його через жадібність, каже, що не може те саме зробити з українцями, бо ж православні не такі. Відтак, це доволі дискусійний момент кінофільму.

З позитивних елементів «Казки про гроші» варто також відзначити музичний супровід від гурту Mavka. Учасники гурту долучилися до запису для кіно хорового виконання народних пісень та колядок і зіграли в фільмі епізодичні ролі співаків. У стрічці лунають також церковні наспіви, створені вокалісткою гурту Іриною Скрипниковою. Все це додає атмосфери фільму і дозволяє краще заглибитися в посил картини.

Зрештою, завдяки роботі команди «Казки про гроші», маємо цікавий зразок фільму для дітей і дорослих в добірці фільмів українського виробництва. Сходивши на нього у кіно, ви не побачите екшн сцен і сучасної графіки, однак отримаєте якісну і повчальну історію.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Усі фото — Дивись.info.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: