Нерухомість в Україні: ціни на житло стали критично низькими

6F197C0E-5E0A-44B7-8582-0F30CB668D3E

В НБУ назвали ціни на нерухомість в Україні. Експерти повідомили, що зараз вартість житла залишається критично низькою, через що існує ризик, що чимало житлових будинків залишаться недобудованими

.

*промоція

Про це повідомив портал «СЕГОДНЯ».

Ціни на нерухомість в Україні стрімко знижуються та вже наблизилися до критичної позначки. Забудовники продають квадратні метри майже за собівартістю.

Згідно з даними грудневого «Звіту про фінансову стабільність» Національного банку України (НБУ) у 2017 році собівартість нерухомості в Україні становила 12128 гривень за кв.м. Передбачається, що у 2018 році вона складе 14340 гривень за кв.м. У вересні придбати власне житло в Києві можна буде за 14500 гривень за кв.м. Передумов для підвищення цін поки немає.

Стрімке зниження цін пояснюється високим темпом зростання пропозицій на квартири. Тим часом попит на них залишається досить низьким, рівно як і платоспроможність українців, яким ледве вистачає коштів, та які все одно вхитряються жити на позички та все частіше грають в азартні ігри, тим самим порушуючи закон.

Так, стало відомо, що з початку 2017 року і до кінця вересня того ж року в столиці України в експлуатацію введено 4 мільйони кв.м, що на 35% більше, ніж в 2016 році. Це говорить про те, що в Києві за I півріччя 2017 року було побудовано в 4 рази більше квартир, ніж за I півріччя 2016 року. За 9 місяців 2017 року на столичний ринок нерухомості на продаж було виставлено 40000 нових квартир. Однак покупців на них не знайшлося.

Виявилося, що українці просто не бажають влазити в кредити. Хтось — через низьку заробітну плату, інші — через небажання ризикувати своїми коштами через нестабільну економічну ситуацію в країні. За 2017 рік громадяни України взяли іпотечних кредитів на загальну суму лише 96 мільйонів гривень. У масштабах країни це критично низький показник, в результаті чого і знижується ціна на житло.

Щоб продати свої будівлі, забудовники уживають надзвичайних заходів. Найчастіше знижують ціни, зменшуючи при цьому метраж. Так, якщо в 2016 році площа однокімнатної квартири в новобудові в середньому становила 65,8 кв.м, то зараз — всього 62,7 кв.м.

«Не варто вдаватися до радикальних заходів по обмеженню пропозиції на кшталт введення мораторію на нове будівництво. Однак потрібно підвищувати вимоги до якості нового житла і посилювати захист покупців квартир в новобудовах», – радять в НБУ.

*промоція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: