Як храм УГКЦ процвітає в американському місті-привиді (фото)

_99702648_img_4401-1
Фото: ВВС

Репортаж про американське містечко Централія, в якому живе лише дев'ятеро людей, однак діє храм УГКЦ, зробили журналісти ВВС.

Оригінал англійською читайте тут.

Колись це місто було жвавим центром вугільних шахт, - починають розповідь журналісти ВВС. Але одного дня усе змінилося, адже шахти спалахнули в 1962 році і з того часу пожежа не припинялася. На думку влади, вогонь може не згасати до сотні років.

Фото: ВВС

Тепер населення міста - лише дев'ятеро людей, що є найменшим числом мешканців серед міст штату Пенсильванія. Один з тих, хто лишився, Джон Мейернік Ірс, що народився і все життя прожив у містечку, розповів журналістам про церкву, у якій хрестилася вся його родина. Як виявилося, це храм Української греко-католицької церкви, зведений 1911 року. Коли пожежа почалася, у місті було п'ять церков, залишилася ж - лише ця.

Фото: ВВС

При такій малій кількості мешканців церква має близько 50 постійних парафіян, її відвідував навіть Блаженніший Святослав Шевчук. Він був дуже вражений церквою, а вона стала місцем паломництва. Перше паломництво відбулося в серпні 2016 року з 500 - 600 відвідувачами з усіх куточків США.

Отець Михаїл Гуцко. Фото: ВВС

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: