Безпека дітей у сьогоднішній час справді має бути пріоритетною, - головна освітянка Львівщини (інтерв'ю)

17358919_297631967321720_6666808283986035490_o
фото: Департамент освіти і науки ЛОДА

У середу, 31-го січня, департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації звітуватиме про роботу. 

За кілька днів до публічного звіту Дивись.info в розмові з директором депатраменту освіти і науки ЛОДА Любомирою Мандзій вирішила з'ясувати, чим ця галузь на Львівщині відзначилася у 2017 та що чекає на школярів, дошкільнят і освітян у 2018-му.

— Підсумуємо рік, що минув. Якими Ви вважаєте основні досягнення освіти Львівщини у 2017? А якими падіння?

 — У році, що минув, освітня галузь на Львівщині має свої досягнення. Почнемо з дошкілля. Нам спільними зусиллями з місцевими органами влади вдалося додатково створити 2916 (станом на 01.01.2018) місць у закладах дошкільної освіти. В області відкрито 8 нових дошкільних установ.

Ми є першими в Україні за кількістю відкритих закладів загальної середньої освіти. Минулого року на Львівщині відкрили 8 новозбудованих шкіл, в тому числі 6 шкіл державної форми власності. Зокрема, у школі с. Наварія створено новий освітній простір.

У 2017/2018 навчальному році в Україні почалося пілотування нового державного стандарту початкової освіти, і ми теж тут маємо чим похвалитися. На Львівщині до пілотування долучено 9 шкіл, зокрема початкова школа «Світанок», ЗОШ № 66 м. Львова, Бродівська опорна школа № 3, Дрогобицька № 2, Золочівська «Школа радості», Сокальська № 3, СШ № 99 м. Львова, початкові школи «Дивосвіт», «Малюк».

Ще одним досягненням в освітній галузі є успіхи наших випускників за результатами ЗНО. Нагадаю, 43 особи отримали найвищий бал – 200. Загалом область займає лідерські позиції (друге місце в рейтингу областей) в Україні за результатами ЗНО.

Досягненням минулого року вважаю інноваційний курс з підвищення управлінських якостей директорів шкіл – Академія директорів.

фото: Департамент освіти і науки ЛОДА

 — Скільки грошей у бюджеті області передбачено на освіту 2018  і чи цих коштів достатньо?  2018-ий рік для освіти Львівщини, яким він буде? Що планується найперше: покращення матеріально-технічної бази чи, можливо, зміни в освітніх програмах?

 — Загалом бюджет галузі освіти Львівської області отримав з державного бюджету 4, 2 млрд грн. Ці кошти, як освітню субвенцію, спрямовано у місцеві бюджети відповідно до формули.

У бюджеті області передбачено 1 млрд 201 млн грн. Ці кошти спрямовані на утримання закладів обласного значення, зокрема спеціальних шкіл, НРЦ, закладів професійно-технічної та вищої освіти I-II акредитації, управління якими здійснює департамент освіти і науки ЛОДА. Основними статтями видатків є заробітня плата, оплата комунальних послуг, соціальне забезпечення учнів і студентів, харчування вихованців.

У бюджеті області передбачено більше 105 млн грн для Програми розвитку освіти Львівщини. У заходах програми передбачено кошти на модернізацію навчально-виробничої бази ПТНЗ, створення належних умов для здобуття освіти дітям з особливими освітніми потребами, покращення матеріально-технічної бази опорних закладів і шкіл з поглибленим вивченням природничо-математичних дисциплін, придбання шкільних автобусів тощо.

Зміни в освітніх програмах теж будуть, це пов`язано зі змінами державного стандарту.

— Однією із ключових проблем шкіл України є охорона навчальних закладів. Хто дбає за безпеку школярів на Львівщині? І чи достатньо цього, аби батьки могли не хвилюватися?

 — Створення належних умов для здобуття якісної освіти за Законом України «Про освіту» - це компетенція засновника школи. Засновниками шкіл є ради відповідного рівня. У містах обласного значення це міські ради, а у районах – це районні ради. Питання безпеки, організації харчування, проведення ремонтних робіт, довезення учнів – це відповідальність органів місцевого самоврядування.

Безпека дітей у сьогоднішній час справді має бути пріоритетною. Питання охорони навчальних закладів на кожній території вирішується по-різному. Я переконана, що при зверненні батьківської громади в тому чи іншому випадку органи місцевого самоврядування будуть реагувати на пропозиції.

фото: Департамент освіти і науки ЛОДА

— Про школу і гроші хочу також з Вами поговорити. У Львові батьківським комітетам та освітянам заборонили збирати готівкові кошти з батьків школярів і дошкільнят. Як щодо навчальних закладів області? Коли відповідне розпорядження буде тут?

 — У Львові начальник управління освіти, як орган виконавчої влади міської ради, видав наказ про заборону збору готівкових коштів. Це рішення справді було на часі, окрім цього Закон України «Про освіту» передбачає інформаційну відкритість шкіл, зокрема в ст. 30 передбачено чіткий перелік інформації, яку кожен навчальний заклад зобов`язаний розмістити на своєму сайті чи сайті засновника. Оприлюдненню підлягає уся фінансова звітність, в тому числі і благодійні внески.

Щодо навчальних закладів області, то такі розпорядження відповідно до компетенції можуть видавати лише засновники. Ми постійно наголошуємо на необхідності школам вести прозору фінансову політику.

— Скандал у Трускавецькій школі, звідки мати через ніби-то погрози змушена була забрати дитину, а все почалося зі збирання грошей на ремонт: які результати службового розслідування і як таких випадків більше не допустити? Чиє це недопрцювання, як гадаєте?

— Я ще раз хочу наголосити проведення і фінансування ремонтних робіт, а для мене – це створення належних умов – у повноваженні засновника. Мені справді прикро, що такий скандал мав місце, бо місто Трускавець – це не є «дуже бідне» місто. Тому десь відсутність комунікації, не поінформованість стають причинами таких скандалів. Важливо завжди залишатися людьми. Щоб не допустити таких випадків у майбутньому треба налагодити інформаційну комунікацію і проводити відкриту та прозору політику. Батьки на сьогодні є теж учасниками освітнього процесу. Тому керівництву школи було необхідно не допускати таких непорозумінь.

— На початку грудня мої колеги розповіли суспільству про складну ситуацію на хуторі Дернаки, що на Яворівщині. Де діти не можуть потрапити до школи через відсутність доріг і «Школярика». Чому так сталося і чи можемо ми на цьому прикладі говорити про доступну освіту на Львівщині?

 — У департаменті теж були зареєстровані звернення на гарячу лінію області щодо відсутності довезення дітей до школи. Хочу підкреслити, у минулому році на Львівщині закуплено 68 шкільних автобусів. Сьогодні автобусний парк «Школяриків» налічує 303 автобуси, однак маємо проблему у відсутності водіїв: є дуже багато вакансій.

Створення дорожньої інфраструктури – це теж питання, яке потребує вирішення, але це вже не у компетенції школи. Автобусний парк Яворівського району налічує 17 автобусів. Минулоріч парк поповнився 4 новими «Школяриками», придбаними у межах реалізації Програми розвитку освіти Львівщини на умовах співфінансування. Переконана, що спільними зусиллями з органами місцевого самоврядування, головами ОТГ вдасться спільно і швидко реагувати на потреби учнів.

 — Зимові канікули у навчальних закладах області, де їх продовжили. А де все як зазвичай?

— Графік зимових, як і інших канікул, належить до компетенції школи. Відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України термін канікул під час навчального року у сукупності має тривати не менше  30 днів. Тому в області немає уніфікованих термінів канікул. Кожна школа приймає самостійне рішення щодо графіку навчального процесу, в тому числі щодо термінів і тривалості канікул. З 22 січня у навчальних закладах області розпочалося навчання.

Спілкувався Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: