Фітнес-трекер розкрив секретні військові бази у гарячих точках

2110363

Засекречені військові бази, які не видно на супутникових картах Google або Apple, добре проглядаються на карті фітнес-програми.

Компанія-виробник фітнес-додатку Strava опублікувала карту світу з зазначеними користувачами програми. Тим самим вона розсекретила інформацію про місцезнаходження і склад військових баз і армійських патрулів кількох армій світу. Про це повідомляє The Guardian, передає Корреспондент.

Запущено карту в листопаді 2017 року. Для її складання використовувалися дані з трьох мільярдів фітнес-браслетів, смартфонів та інших гаджетів, стверджують у компанії. Однак, Strava використовувала, крім інших, дані з фітнес-трекерів військових, які перебувають на активному чергуванні.

Минулими вихідними військові аналітики помітили, що карта досить докладно розкриває надзвичайно важливу інформацію про багатьох користувачів програми: військовослужбовців на дійсній службі. Як заявив аналітик Об'єднаного інституту аналізу конфліктів Нейт Рузера, на карті Strava «чітко видно положення на карті і структуру американських баз».

У таких місцях, як Афганістан, Джібуті і Сирія користувачами програми є, в основному, іноземні військовослужбовці, а це означає, що бази виділяються особливо яскраво. Наприклад, у провінції Гільменд, Афганістан, чітко видно розташування передових операційних баз, що світяться на чорній карті.

Масштабування на одній із більших баз чітко показує її внутрішнє планування, так як пересування солдатів по базі змогли показати, як це позначено гусеничними маршрутами бігу численних солдатів. Саму базу не видно на супутникових картах комерційних компаній, таких як Карти Google або Карти Apple, але її можна чітко побачити через Strava.

На карті видно не тільки американські бази та патрулі, але й російські та турецькі. Інший аналітик, Тобіас Шнайдер, вказує, що по сліду фітнес-трекера легко впізнається французька база Мадама в Нігері. Також Шнайдер виділяє складену ним на основі даних Strava карту аванпостів навколо сирійського Мосула.

Як зазначають аналітики, американські бази в Сирії дають найбільше слідів фітнес-активності. Трохи менше дають російські, а іранські бази на мапі майже відсутні.

У Пентагоні вже відреагували на цю інформацію. Зокрема, представник оборонного відомства майор ОДРІС Харріс заявила, що наразі Міністерство оборони вивчає ситуацію.

«Міністерство оборони дуже серйозно ставиться до подібних випадків і вивчає цю ситуацію, щоб визначити, чи потрібні додаткові вказівки або підготовка», - сказала Харріс.

За її словами, «в разі необхідності, повинні бути розроблені додаткові заходи для забезпечення безпеки військового персоналу всередині країни і за кордоном».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: