Папа Римський відвідав українську громаду Рима

294890

Учора Папа Римський Франциск вперше відвідав собор святої Софії УГКЦ у Римі.

Про це повідомили у прес-службі УГКЦ. 

Кількатисячна громада привітала Святішого Отця, який прибув з 20-хвилинним випередженням запланованої програми, багатоголосою українською колядкою. Папу зустрів Блаженніший Святослав, який провів його до собору святої Софії. На порозі храму його привітали представники молоді, що разом з Папою випустили в небо білу голубку, як символ миру. Прийнявши традиційний коровай, Папа звернувся зі словами привітання до присутніх, подякувавши за запрошення і гостинність та проказавши молитву за мир в Україні.

Увійшовши до храму, Святіший Отець благословляв дітей, зокрема, хворих. Далі він привітався з присутніми єпископами та представниками громади. Увійшовши разом з Блаженнішим Святославом до святилища, він проказав молитву перед престолом.

Вітаючи достойного гостя, Баженніший Святослав, насамперед, представив життя та діяльність української греко-католицької громади в Італії, символом єднання якої є цей собор, споруджений Блаженнішим Йосифом Сліпим. «Протягом 18 років, – розповів Глава УГКЦ про одного зі своїх попередників, – він перебував у радянських концентраційних таборах. Після звільнення в 1963 році він виявив бажання збудувати цю святиню, яка не тільки є катедрою нашої Церкви в Римі, але передусім меморіалом, який не дає змоги забувати про численні християнські церкви, знищені в Радянському Союзі, про мільйони жертв нацистських і комуністичних переслідувань».

Блаженніший Святослав зазначив, що «протягом багатьох років крипта цієї базиліки була єдиним місцем, де родини могли пом’янути та помолитися за своїх загиблих рідних і близьких, не знаючи, де вони поховані, чи не маючи змоги зробити це на місці їхнього поховання». І серед них був блаженний мученик Омелян Ковч, якого проголошено покровителем священиків УГКЦ.

Далі промовляв Святіший Отець, який опісля запросив всіх проказати молитву до Пресвятої Богородиці та разом з Блаженнішим Святославом уділив благословення.

Діти з місцевої громади подарували Папі мозаїку карти України в кольорах національного прапора та ляльки-мотанки. Від громади Святіший Отець отримав ікону Пресвятої Богородиці Оранти, вишиваний рушник та глечик з українським медом, а Посол України при Святому Престолі вручила від імені України факсиміле Пересопницької Євангелії. Представники Комітету вшанування блаженного Омеляна Ковча та цьогорічні лауреати відзнаки на його честь подарували ікону блаженного.

Опісля Святіший Отець зійшов до крипти, де помолився при гробі єпископа Степана Чміля, поклавши перед ним запалену свічку. Вийшовши з храму, він знову звернувся до присутніх з кількома словами, запевнивши у своїх молитвах та прохаючи молитися за нього. А далі, уділивши своє благословення, вітався з вірними, які вигукували слова вдячності та любові. Перед від’їздом він разом з Блаженнішим Святославом знову випустив в небо білих голубів.

Серед тих, хто прибув до собору святої Софії, були й українські політики, зокрема перший віце-спікер парламенту Ірина Геращенко, яка написала на своїй сторінці у Фейсбук.

«Дивовижний день, коли важко стримати емоції. Сьогодні Папа Франциск вперше прибув до собору УГКЦ у Римі, де його зустрічали оваціями тисячі українців. Цей собор було побудовано Кардиналом Йосипом Сліпим, освячено в 1969 році . Символічно , що тут поховано Вчителя Папи Франциска, його Наставника Стефана Чміля, якому колись в Аргентині юний Франциск тримав свічку на службі. Сьогодні Папа молився за Україну, він розповів, що в його кімнаті є ікона, подарована наставником, що він весь час думає про Україну і молиться за мир. Він згадав у промові три імені: Йосипа Сліпого, свого наставника Стефана Чміля і Любомира Гузара , чия смерть боляче зачепила всіх українців, незалежно від віросповідання. В промові Папи велику частину складало звернення до українських жінок, яких багато працює в Італії, які важкою працею заробляють на життя, які живуть з молитвою, з вірою і з Україною в серці. Ці жінки з українськими прапорами, з соняшниками стояли біля церкви й вітали Папу.

Франциск почав свій візит з благословення важкохворих дітей, що були зі своїми мамами в соборі. Була щира промова Блаженнішого Святослава , керівника УКГЦ, який говорив, що в Україні є багато національностей і просив для них миру і єдності. Й всі ми досі під враженням від харизматичності, простоти, щирості Папи. Незнайомі слова італійською лягати на серце, здавалося все зрозумілим, юні українські священики, що стояли поряд , допомагали нам з перекладом, в невеликій, але дуже затишній церкві святої Софії було дуже багато прочан…» – написала Ірина Геращенко.

Фото: сайт УГКЦ, Ірина Геращенко

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: