Як віддати екс-працівникам ЛАЗу зарплату не даючи грошей окупанту

dsc_0002_92db2_904e4
Фото ілюстративне. Автор: Галина Стадник

Колонка керівника ГО "За якісний транспорт" Святослава Товстиги.

Довго думав, чи писати свою думку, щодо ситуації "ЛАЗи" vs "АТП-1" вийшло наступне:

Я з подивом сприймаю коментарі посадовців міської ради і самого міського голови, що ситуація на АТП-1 зараз - безальтернативна, а єдиний вихід із неї - це платити гроші фірмі-прокладці зі слідами російського олігарха.

І не менш дивним є той факт, що у міській раді досі не помічають простого механізму виходу із цієї ситуації, який може і дещо дорожчий конкретно для міського бюджету, але точно залишає 27 мільйонів гривень простроченої заборгованості за ЛАЗи в межах нашої країни і її бюджету.

Як? А ось так

1) Насамперед, міська рада в особі АТП повинна звернутися з позовом до суду про визнання недійсним договору факторингу, який у грудні місяці ТзОВ "Львівські автобусні заводи" уклав із "Оптимум-Фактором" і за яким передав 27 мільйонів права вимоги боргу з АТП. Мотивація? А дуже проста.

Право вимоги на ТзОВ "ЛАЗи" було відчужено на прокладку зі слідом Чуркіна у той момент, коли діяв арешт на все рухоме і нерухоме майно. ТзОВ ЛАЗи мають щодо себе досі багато незавершених виконавчих проваджень на мільйонні суми - окрім зарплат, це держбюджет, пенсійний фонд, навіть "Київпастранс". А загальної суми зобов'язань досі не знає ніхто. У рамках цих виконавчих проваджень і діє цей арешт.

Оскільки майно відчужили саме під час арешту - договір про купівлю права вимоги ліквідатор ТзОВ "ЛАЗи" просто не мав права підписувати, а продаж такого активу - незаконний.

2) Після визнання недійсним договору факторингу АТП знову йде в суди і оскаржує заміну сторони у виконавчому провадженні щодо автобусів. Таким чином - повністю усуває зі схеми прокладку Чуркіна. Наголошую, після визнання недійсним договору факторингу це зробити дуже легко.

Читайте також: Слідами зниклого ЛАЗу, або Історія з кримінальним присмаком

3) Тоді, як все юридично повертається назад, ми отримуємо первісні господарські стосунки АТП і ТзОВ "ЛАЗи". Оскільки ТзОВ "ЛАЗи" повністю обтяжене боргами і перед митницею, і перед пенсійним фондом, і перед колишніми працівниками, - всі гроші потраплять або в бюджет, або людям на зарплати, або на українські підприємства.

Більш того, АТП буде розраховуватись із цією структурою виключно через рахунок виконавчої служби. Тобто отримуємо замкнутий цикл, де гроші з бюджету Львова не виведуть за межі держави ніяким боком.

Чому цього не бачить керівництво АТП? Чому цього не бачать юристи міської ради? Чому місто не хоче віддати людям гроші?

У мене немає відповіді.

Так, це буде дорожче щонайменше на сім мільйонів гривень. Але заради знижки у сім мільйонів гривень йти на домовленості із Чуркіним і обкрадати державний бюджет - це справжній злочин.

Святослав ТОВСТИГА,

керівник громадської ради при управлінні транспорту ЛМР, радник міністра інфраструктури України, керівник ГО “За Якісний Транспорт”

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: