Чи вплине петиція про відмову від маршруток на перевезення у Львові

Strajk-Avtobus-19

У Львові зареєстрували петицію з вимогою відмовитись від малогабаритних автобусів – так званих маршруток – і організувати пасажирські перевезення електротранспортом та комфортабельними великими автобусами.

У Львові зареєстрували петицію з вимогою відмовитись від малогабаритних автобусів – так званих маршруток – і організувати пасажирські перевезення електротранспортом та комфортабельними великими автобусами.

За декілька днів ця е-петиція про заміну маршруток зібрала 642 голоси з 500 необхідних.

Як зазначив на своїй сторінці у Фейсбук керівник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» Орест Файфурка, - «ще одна петиція набрала потрібну кількість голосів і буде розглянута на пленарному засіданні Львівської міської ради. При чому голоси були зібрані буквально за тиждень і з непоганим резервом (642 голоси при необхідних 500)».

Авторка петиції вимагає разом з експертами з транспортного планування, мешканцями міста та перевізниками провести транспортне моделювання міста Львова та розробити дворічний план повної відмови міста від маршруток з подальшим переходом на електротранспорт та великогабаритні автобуси, які курсуватимуть за чітко визначеним графіком.

Дивись.info намагалася з'ясувати, чи вплине дана петиція на оновлення рухомого складу у Львові та чи має місто можливість, аби замінити всі автобуси на нові, - більш зручні та великі.

Єдине питання, - скільки це коштуватиме?

Сергій Бабак заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства ЛМР зазначив, що як мешканець Львова він абсолютно «за» таку ініціативу.

«Єдине питання, скільки це буде коштувати та де взяти гроші. Адже мова йде про космічну суму»,- пояснив Сергій Бабак.

Фото: Zik

За його словами, якщо людина подала таку петицію, то на сесії дане питання повинно розглянутись. «Коли людям пропонують жити добре і ні за що не платити, я абсолютно «за», бо я така ж людина, як і всі. Але потрібно зрозуміти, що це просто нереально. Оскільки потрібно закупити трамваї, тролейбуси та навіть не десятки, а сотні мільйонів гривень витратити на проектні роботи. А потім це треба побудувати, -  колії, тягові підстанції, контактні мережі», - розповів Бабак.

Також він зазначив, що аби все місто перевести на електротранспорт, потрібно декілька років. «Для того, щоб Львів «перевести» на електротранспорт, треба переробити всі вулиці, - десь для трамваїв, десь для тролейбусів. Окрім того, це треба запроектувати та все це придбати», - аргументує заступник міського голови.

«Якщо б сказали, що потрібно пересадити всіх мешканців Львова на ровери, то і це за два роки нереально зробити, а вже що говорити про електротранспорт та автобуси», - додав він.

В міста немає бачення та бажання вирішувати транспортні проблеми

Щодо даної петиції журналісти Дивись.info поспілкувалися із головою ГО «За якісний танспорт», керівником громадської ради при управлінні транспорту ЛМР, радником міністра інфраструктури України Святославом Товстигою.

За його словами, для початку людям необхідно зрозуміти, що «маршруток» як таких у Львові взагалі немає, і що це лише калька від «маршрутного таксі».

«У нас у Львові є автобуси малої, середньої, великої і дуже великої місткості, - гармошки. По факту, те, що ми називаємо «маршрутками», то це є автобуси малої або середньої місткості», - пояснив Святослав Товстига.

Окрім того, він зазначив, що по вулицях Львова зараз їздить маршрутне таксі без прив'язок до зупинок і яке немає щохвилинного графіку. «Потрібно врахувати той факт, що за два роки із ринку перевезень у Львові зникло 200 автобусів. Можливо, саме через це львів'яни скаржаться на складність добирання в місті», - пояснив голова ГО «За якісний транспорт».

Читайте також: 1990 року у Львові було більше одиниць громадського транспорту, аніж зараз

За словами пана Товстиги, для Львова, аби витримувати навантаження пасажиропотоку, потрібно ще як мінімум 100 тролейбусів, оскільки електротранспорту в місті не вистачає взагалі.

Також він пояснив, що у Львові зміщений акцент в частині бачення транспортної ситуації.

«У місті від 2011 року порушується законодавство в частині того, що замість автобусів з конкретним графіком, ми маємо лише маршрутне таксі. А має бути принаймні один автобусний маршрут, який курсує в звичайному режимі з похвилинним графіком.  Маршрутне таксі лише має доповнювати його. І ці автобуси малої місткості мають бути доповнюючими в основній масі перевезення», - пояснив Товстига.

«Ща рахунок того, - каже Святослав Товстига, -  що в нас немає достатньої кількості тролейбусів, трамваїв, а на ряду маршрутів мали б їздити великі автобуси, в нас склалася така ситуація».

«Малогабаритні автобуси мали б їздити на маршрутах, вулицях, де цього не можуть зробити великі, або де є мале навантаження пасажиропотоку», - додав він.

Якщо говорити в плані цифр, за підрахунками голови ГО «За якісний транспорт», щоб замінити малогабаритні автобуси на великі, потрібно щонайменше 2 млрд гривень. А в міста такої можливості немає.

Також Святослав Товстига зауважив, що ніхто не говорить про ті автобуси (6 чи 7 гармошок) виробництва ЛАЗ, які вже два роки простоюються на території АТП-1 і, кожен з яких може перевозити близько 240 людей. - «Чому місто про це мовчить?» - задає питання активіст.

Читайте також: Цікава математика: скільки АТП-1 купило ЛАЗів і де вони поділися

За його словами, львів'яни можуть багато петицій подавати, але в міста немає бачення та бажання, щоб вирішити цю проблему. «Люди мусять зрозуміти, що вони можуть багато чого зробити, але вирішує в нас Львівська міська рада», - пояснює Товстига.

«Місто бере зараз 4 мільйони євро кредиту на будівництво ряду контактних мереж, серед яких, просп. Свободи планують з'єднати із площею Петрушевича, до Кінг Кросу та Хуторівки. А, з'єднавши контактною мережею ці вулиці, ми отримуємо автобусний маршрут №3. Після цього, ми зможемо 20-30 автобусних маршрутів ліквідувати, бо з'являться аналогічні тролейбусні маршрути», - роз'яснив Товстига .

«Веду до того, що за кредитні кошти, які місто планує витратити цього року на купівлю нових 50 тролейбусів і 100 автобусів, з розрахунком на діячу мережу, можна дещо продуманіше використати ці кошти», - сказав голова ГО.

Читайте також: Наступного року місто хоче купити 100 великих автобусів

«Навіщо нам автобуси, якщо в стратегічному плані вони й так будуть вивільнятися. Ми їх можемо кидати на напрями, де не планується електротранспорт. І таких прикладів можна навести чимало», - підкреслив Товстига.

Автобусний парк потрібно оновлювати

Голова Асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка в коментарі Дивись.info пояснив, що відмовлятися, чи не відмовлятися від малогабаритних маршруток - це риторичне питання.

«Варто звернути увагу на те, що у місті планується проведення конкурсу на міські регулярні маршрути (до середини березня має бути проведений). Є умови конкурсу і є визначені умови для перевезення. В умовах наступного конкурсу, міські автобуси будуть курсувати в звичайному режимі, тобто будуть мати конкретні стаціонарні зупинки і час. Адже сьогодні вони працюють в режимі маршрутного таксі і зупиняються на вимогу пасажирів», - зазначив Іван Велійка.

Читайте також: Пільга на проїзд для пенсіонерів за віком не закріплена у жодному законі, – Іван Велійка (інтерв’ю)

Також він розповів, що сьогодні у Львові їздять автобуси здебільшого малого класу і їх рано чи пізно потрібно оновлювати, адже автобусний парк вже застарів. За словами Велійки, для того, щоб це зробити, тобто купити нові чи вживані автобуси, які по віку «молодші», ніж ми маємо сьогодні, потрібні чималі фінансові вливання.

«Звичайно, правильно ставиться питання про те, що сьогодні потрібно переходити на більші автобуси та такі, що пристосовані для людей маломобільних груп. Але виникає зустрічне запитання, чи це станеться взагалі і якщо так, то коли», - додав він.

Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: