«Це посилює негативні стереотипні ставлення до ромів», – МФ «Відродження»

22c

У Міжнародному фонду «Відродження» занепокоєні появою антиромських спільнот у Львові. Відтак фонд оприлюднив офіційну заяву.

Текст приводимо повністю.

«Міжнародний фонд «Відродження» докладає зусиль для розвитку в Україні відкритого суспільства, до засадничих цілей якого належать повага до прав людини та недискримінаційне ставлення до меншин. Ми дуже занепокоєні, що в Україні продовжують виникати спільноти, які об‘єднуються на ґрунті ненависті, зокрема до представників ромської національної меншини. Дуже небезпечними є заклики таких спільнот до жителів міст самоорганізовуватись у ланки громадської безпеки для «боротьби зі злочинністю з боку ромів».

Міжнародний фонд «Відродження» також дуже стурбований тим, що почастішали випадки використання медіа – інструментів відкритого суспільства – для руйнації самого відкритого суспільства, яке базується на повазі до основоположних прав людини.

«Серед іншого, небезпечним і неприпустимим є залучення засобів масової інформації та соціальних мереж для масового розповсюдження повідомлень та закликів до насильства за етнічною ознакою. Це посилює негативні стереотипні ставлення до ромів, створює напружену та ворожу атмосферу в громадах, принижує людську гідність та провокує дискримінацію стосовно ромської національної меншини», – наголошує директорка Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Жмурко.

Ми підтримуємо звернення партнерів у сфері захисту прав ромської меншини в Україні, Коаліцію ромських неурядових організацій України «Стратегія 2020», та закликаємо уповноважених представників державної влади та самоврядування втручатись і попереджати громадський самосуд та насильство за етнічною ознакою по всій території України.

Водночас, почуття захищеності членів місцевих громад є важливим спільним інтересом. Міжнародний фонд «Відродження» надає підтримку ініціативам місцевих громад щодо розвиту недискримінаційних підходів до забезпечення громадської безпеки. Ми готові до співпраці для пошуку рішень, що дають відповідь на протиправні прояви, але не несуть загрози порушень прав людини за етнічною ознакою», – йдеться у заяві Міжнародного фонду «Відродження».

Коаліція ромських неурядових громадських організацій України «Стратегія 2020» теж оприлюднила свою заяву щодо антиромських настроїв.

«Коаліція ромських неурядових громадських організацій України «Стратегія 2020» опікується захистом прав ромської меншини в України, здійснює моніторинг виконання Плану Заходів до Стратегії захисту й інтеграції ромської національної меншини в Українське суспільство з метою запобігання проявів дискримінації стосовно національної ромської меншини та захисту прав людини. Члени організації цією Заявою звертаєються до органів державної влади та органів місцевого самоврядування .

Взявши до уваги останні антиромськи події у січні 2018 року в Черкаській області та місті Львові, члени організації Коаліція «Стратегія 2020» стурбовані масовим розгортанням та розпалюванням національної, міжетнічної ворожнечі та ненависті в суспільстві.

Негативне ставлення до представників ромської меншини та напружена взаємодія з представниками більшості населення останнім часом склали дуже небезпечну ситуацію в суспільстві. Згідно з моніторингом Коаліції «Про дотримання прав національних меншин в Україні», з 2016 року до теперішнього часу представники ромської національної меншини зазнають порушень своїх прав частіше за інших громадян України, а саме – через розпалювання національної, міжетнічної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності.

Останні три роки Коаліція «Стратегія 2020» для попередження порушення прав людини та антиромських настроїв в регіонах України проводить активну соціально-правову роботу. Також неодноразово зверталась до керівництва Міністерства внутрішніх справ, Кабінету Міністрів, Прокуратури, Верховної Ради та Президента України для вжиття негайних дії щодо захисту прав ромів, посилення державної політики з протидії ксенофобії, расизму та нетерпимості. За статистичними результатами експертів Коаліції з 2016 року, згідно зі заявами представників ромської громади, відкрито 7 кримінальних справ за ст.161 КК України, але жодна справа, яка на сьогодні знаходиться у провадженні Національної поліції України не передана до судового розгляду, а Прокуратура намагається такі справи незаконно закрити та надати іншу кваліфікацію злочинам. Особливо відчувають це на собі представники ромської меншини з Закарпатської, Одеської, Харківської, Львівської областей.

Спостерігається стабільне порушення прав ромської меншини в доступі до отримання документів що підтверджують громадянство України, порушаються права ромських дітей в доступі до якісної освіти.

Тому Коаліція ромських неурядових громадських організацій України «Стратегія 2020» буде постійно захищати права національних меншин в України, згідно зі законодавством України, та виступати проти насильства та порушення прав людини.

Ми звертаємось до влади з вимогою вжити негайних дій щодо попередження антиромских настроїв та подій в регіонах України, довести до логічного кінця кримінальні справи, відкриті за заявами представників ромської національної меншини щодо порушення їхніх прав та приведення цих питань у відповідність до законодавства України і міжнародних стандартів у сфері забезпечення правового та соціального захисту, доступу до освіти, а також - вироблення практичних механізмів ефективної реалізації прав національних меншин в активній співпраці з ромськими громадами та органами законодавчої та виконавчої влади», – йдеться у заяві голова Коаліції ромських неурядових організацій «Стратегія 2020» Володимира Кондура.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: