«Ловці» проти ромів у Львові: де межа між правосуддям і порушенням прав людини?

romale
Фото: postmaidan.info

Наприкінці січня у Львові створили спільноту, яка ловитиме ромів, що намагаються вчинити той чи інший злочин. Утім правозахисники і юристи певні — це порушення прав людей.

Хто такі ловці?

Сьогодні спільнота «Ловці» у Фейсбуці налічує вже понад тисячу учасників. За словами її активіста Богдана Сопотуха, входять туди звичайні мешканці Львова, які небайдужі  до свого міста.

«Цим людям набридли ті злочини, які чинять представники ромської національності у центрі, — каже хлопець. — У Фейсбуці ми координуватимемо свої дії, будемо домовлятися, коли збиратися, де, як виявляти порушників тощо».

Богдан Сопотух, активіст. Фото: Фейсбук

Богдан Сопотух зазначає, що ромів вони ловитимуть «на живця» — одній особі з їх спільноти спеціально вручатимуть напіврозкритий рюкзак із гаманцем. Така людина має ходити у місці скупчення ромів або повз тих представників етносу, які були помічені на крадіжках. Якщо ром намагатиметься поцупити гаманець, його затримає «патруль ловців».

«Це група з 5-6 осіб, які затримають грабіжника до приїзду поліції. Ніякого застосування сили не буде. Усі дії ромів ми будемо фіксувати на камеру. Коли у нас буде достатньо матеріалів, за допомогою юристів ми складатимемо відповідні акти і передаватимемо їх у вищі органи — Верховну раду, наприклад. Таким чином ми хочемо ідентифікувати ромів, щоби вони відповідали за свої вчинки.

На думку Богдана Сопотуха, такими діями вони не порушують нічиї права, адже не намагаються «витіснити ромів, бо ті їм не подобаються».

«Останнім часом вони почали чинити більше злочинів, і нам це набридло. Ми просто хочемо, щоби на вулицях був порядок», — наголошує активіст.

Позиція правозахисників

Загалом ініціативи, що спрямовані на патрулювання, підтримку безпеки у громаді, мають місце бути. Громада в праві опікуватися цими питаннями до певної межі — допоки не перетне права інших людей. Такої думки дотримується директорка Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Жмурко.

Директорка Ромської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження» Ольга Жмурко

«Я вважаю ініціативу «Ловці» небезпечною, такою, що посилює напругу у громаді. Це той випадок, коли пляма окремо взятих соціальних елементів накладається на весь етнос без розбору, — каже Ольга Жмурко. — Усі повідомлення, які сьогодні йдуть від ініціаторів такого об’єднання, є абсолютно дискримінаційними і протиправними».

На думку директорки ініціативи фонду, останнім часом ситуація в Україні демонструє поляризацію думок — є не один приклад антиромських (і не тільки) акцій.

«Йде повне нівелювання прав цих людей, позбавлення їх власності. Дії, які вчиняє громада у такому запалі, мають негативні наслідки для неї самої. Відчуття вчиненого свавілля вертається бумерангом до цієї особи, асоціацій з нею у громаді. Порушивши один раз права певних людей, ніхто не може гарантувати, що ця тенденція не піде каскадом», — додає Ольга Жмурко.

Володимир Кондур, голови Коаліції ромських НУО. Фото: Фейсбук

Варто зазначити, що за словами Володимира Кондура, голови Коаліції ромських НУО, з 2016 року до теперішнього часу представники ромської національної меншини зазнають порушень своїх прав частіше за інших громадян України.

«За статистичними результатами експертів Коаліції, з 2016 року, згідно зі заявами представників ромської громади, відкрито 7 кримінальних справ за ст.161 КК України, але жодна справа, яка на сьогодні знаходиться у провадженні Національної поліції України, не передана до судового розгляду, а прокуратура намагається такі справи незаконно закрити та надати іншу кваліфікацію злочинам. Особливо відчувають це на собі представники ромської меншини з Закарпатської, Одеської, Харківської, Львівської областей», — наголосив він.

Оцінка правоохоронців і юристів

У Патрульній поліції Львова кажуть, що про спільноту «Ловці» чули, але наразі не можуть нічого зробити.

«Ми не можемо давати оцінку тим чи іншим організаціям просто так. Наразі не було жодного виклику від будь-кого щодо їх діяльності. Звісно, якщо будуть випадки самосуду, ми будемо реагувати відповідним чином. Але поки що так», — каже речниця патрульних Катерина Рибій.

А от за словами адвокатки і правозахисниці Юлії Лісової, такі ініціативи, як «Ловці» є неприпустимими і відкидають нас у Середньовіччя. На її думку, основою цієї діяльності є презумпція злочинності всіх ромів, відтак чекати об’єктивності та виваженості від учасників спільноти навряд чи можна.

«З юридичної точки зору, кожен громадянин має право, якщо проти нього скоєно правопорушення, вчинити дії, направленні на затримання правопорушника та виклик на місце поліції. Але створення громадських формувань, метою яких є нібито перешкоджання ромам вчиняти злочини, заклики до приєднання до такої діяльності, розповсюдження інформації, що нібито необхідно вести боротьбу з ромами, є також злочином, передбаченим статтею 161 Кримінального кодексу. Це умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті», — каже Юлія Лісова.

Читайте також: Роми в Україні залишаються групою, яка дискримінована за етнічною ознакою, – Ольга Жмурко

З іншого боку, на думку адвокатки, такі явища говорять про неспроможність правоохоронних органів на певному рівні виконувати свою роботу.

«Відсутність ефективної боротьби зі злочинністю, від кого б вона не виходила, та профілактичної діяльності породжує у непідготовлених і непрофесійних у цій сфері людей бажання брати ініціативу у свої руки та чинити «правосуддя» так, як вони його бачать», — підсумовує Юлія Лісова.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: