Львівська міськрада перекинула проблему з перевезеннями пенсіонерів на Мінсоцполітики

IMG_2126

Заступник міського голови з питань житлово-комунального господарства Сергій Бабак заявив, що постанова Кабміну у питання пільгового перевезення пенсіонерів суперечить Закону України. Відтак, наразі невідомо, як мають діяти органи місцевого самоврядування у цьому питання.

Про це він сказав під час брифінгу 1 лютого, інформує Дивись.info.

«За інформацією від Мінсоцполітики, пільгове перевезення пенсіонерів у міських та приміських маршрутах регулюється постановою Кабміну України №354 від 1993 року «Про безоплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування». Ця відповідь протирічить ЗУ «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантій» 2000 року. Стаття 18 Закону «Інші соціальні державні гарантії» про надання соціальної підтримки населенню встановлює державні гарантії щодо надання обсягів транспортного обслуговування. Стаття 19 каже, що виключно законами України визначаються пільги щодо оплати комунальних, транспортних послуг тощо. Ми маємо від 1993 року Постанову Кабміну і Закон від 2000 року, який каже, що тільки законом регулюються пільги. Пройшло 18 років. Кабмін мав або внести пенсіонерів у Закон, або анулювати Постанову Кабміну», — каже Сергій Бабак.

Крім того, за його словами, Мін’юст у листі від 2009 року вказує, що у випадку суперечності норм підзаконного акту нормам закону, слід застосувати норму закону, оскільки він має вищу силу.

«Позиція Мінсоцполітики протирічить так само Конституції України, оскільки там вказано, що вища юридична сила закону полягає у тому, що усі визі підзаконні акти приймаються на основі законів та за своїм змістом не повинні суперечити їм», — додає Сергій Бабак.

Заступник міського голови також наголошує, що у Мінсоцполітики вважають, що компенсувати проїзд пенсіонерам мають ОМС, однак базово це має передбачити держава.

«Якщо пенсіонер робить поїздку у Львові туди і назад — це 10 грн. За рік вийде 338 млн. Це 400 нових ліфітів, десь п’ять вулиць, як Замарстинівська, десятки нових автобусів, трамваїв і тролейбусів. Де місту взяти такі кошти? Дуже хотілося би, щоби міністерство зайняло позицію і врегулювало це питання», — зазначає Сергій Бабак.

За його словами, має бути базове відшкодування від держави по 200-300 грн, а ОМС може додати кошти їм.

«Це найрозумніший вихід, але взяти на себе навантаження жодне місто не зможе. Це питання мають прийняти на Асоціації міст», — додав Сергій Бабак.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: