У НБУ пояснили, що вплинуло на високу інфляцію наприкінці 2017 року

66fd666ba0e70088607a631da17c3dde
Фото: Інформатор

Високі показники інфляції в останні місяці 2017 року були зумовлені погіршенням ситуації на валютному ринку, а також суттєвішим пом'якшенням фіскальної політики.

Про це йдеться у «Макроекономічному та монетарному огляді» НБУ за січень 2018 року, повідомляє Укрінформ.

«Прискорення інфляції у 2017 році порівняно з 2016 роком (12,4% р/р) відбулося передусім через дію чинників, вплив інструментів грошово-кредитної політики на які є обмеженим. Зокрема на показники інфляції суттєво вплинули скорочення пропозиції окремих видів товарів через несприятливі погодні умови в першій половині року, нестабільна ситуація в тваринництві, зростання світових цін та зовнішнього попиту на вітчизняні продукти харчування (зокрема, м'ясні та молочні продукти)», - зазначають в НБУ.

Також на зростанні цін позначилися збільшення виробничих витрат, зокрема на оплату праці, та швидке відновлення споживчого попиту.

«Високі показники інфляції в останні місяці року були зумовлені погіршенням ситуації на валютному ринку, а також суттєвішим пом'якшенням фіскальної політики (у тому числі за рахунок вищих пенсійних виплат). Відповідно, посилився й фундаментальний інфляційний тиск, що відобразилося в показнику базової інфляції», - наголошують в НБУ.

Базова інфляція за підсумками 2017 року прискорилася до 9,5% р/р порівняно з 5,8% р/р у 2016 році. Так суттєво прискорилося зростання вартості послуг, що входять до базової інфляції (до 14,6% р/р), унаслідок підвищення виробничих витрат і пожвавлення споживчого попиту, у тому числі через підвищення мінімальної заробітної плати та пенсійних виплат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: