Скандальний польський закон: «Нарешті, ми вас всіх українців за один день проженемо…»

2017-02-14_148708063210

Партія влади «Право і справедливість» ухвалення скандальних правок до закону про Інститут національної пам’яті представляє як захист доброго імені Польщі, натомість політичний рух Kukiz'15, який формально подавав законопроект, акцентував на антиукраїнській істериці.

Про закон і сприйняття його польським суспільство ІА Дивись.info поспілкувалася з Ігорем Ісаєвим, редактором Мультимедійного порталу українців Польщі PROstir.pl.

– Сенат ухвалив скандальний законопроект уночі. Чим була зумовлена така нагальність і поспішність?

– Мені вже здається, це така традиція нашої коханої правлячої партії «Право і справедливість» – резонансні законопроекти приймати уночі. Багато людей вже на це дивляться як на якусь відьомську церемонію. Але, насправді, пояснення досить банальне. Ці резонансні законопроекти, зазвичай, дуже обговорювані. Депутати оголошують свої поправки, триває дискусія між опозицією і більшістю. Учора від ранку і до третьої години я тільки читав закон. Тобто вся дискусія була дуже запеклою і довгою. А голосування було вписане у порядок денний, тому вони голосували уночі. Якби не було стільки зауважень, коментарів, запитань, можливо, голосування відбулося б раніше.

Багато людей вже на це дивляться як на якусь відьомську церемонію.

– Деякі політологи стверджують, що закон є спробую відвернути увагу суспільства від низки провалених урядом реформ. Наскільки це відповідає дійсності?

– Напевно, ця думка має свою слушність, але я її б трохи скорегував. Правляча партія, коли почався скандал з Ізраїлем, заявила, що не зробить жодного кроку назад, ні під чиїм зовнішнім натиском не прогнеться. Про це говорили і прем’єр, і віце-прем’єри, і міністр закордонних справ. Наскільки я розумію, вони щодня моніторять суспільні настрої своїх виборців. Цього року у Польщі відбудуться вибори до органів місцевого самоврядування, і настрої є дуже важливими. Для ПіС дуже важливо виграти ці вибори, а пізніше – парламентські. Ця неухильна позиція, незважаючи на протести, скандали, дурість цих речей, які озвучують люди, котрі цей законопроект вносили і захищали, це все має під собою певну соціологію. Я більше ніж переконаний у цьому. З точки зору українців чи громадян Польщі, які з походження є українцями, це здається нонсенсом. Натомість те, що говорять ці люди, вони говорять до свого електорату. Вони показали своїм людям, що прийняли закон, який захищатиме добре ім’я Польщі, який буде утверджувати цей електорат. Що стосується реформ, то ПіС усі більш-менш значущі реформи провела, принаймні у такому ж стилі, як і цей законопроект.

Вони показали своїм людям, що прийняли закон, який захищатиме добре ім’я Польщі

– Як польське суспільство загалом сприйняло ухвалення закону?

– Учора відбувся протест під Інститутом національної пам’яті. Є дуже багато людей, які протестують. Є ті, хто не виходить на вулицю, але висловлює свою незгоду у суспільному контексті. Дуже цікавим було те, що під час протесту виступили польські євреї з критикою цього законопроекту і вони звернулися до президента Анджея Дуди, щоб він його не підписував. Цікаво, що під цим зверненням, вони зібрали підписи євреїв, які пережили Голокост у Польщі. Це ж нонсенс! Євреї, які пережили Голокост у Польщі, просять не підписувати президента закон, який партія влади представляє як закон проти заперечення Голокосту. Ще одна з причин, чому українці протестують проти цього закону – це відверта брехня і маніпуляція з боку політиків. У сеймі депутат партії, яка запропонувала цей законопроект, заявив, що 2016 року в Перемишлі проходила українська націоналістична хода під прикриттям церкви, а зараз там відбувається судовий процес щодо нападу польських націоналістів на цю ходу. «І як це так може бути, що учасник української ходи зірвав з нашого прекрасного польського патріота сорочку з написом «Пам’ятаємо про Волинь»?» Насправді було все навпаки – польські націоналісти зірвали вишиванку з українця. Тобто депутат вдавався до відвертої брехні і маніпуляції. Частину польського суспільства це обурює з точки зору захисту свободи слова і свободи висловлень. Тобто цей закон критикують не тільки представники інших народів, українців чи євреїв, а критикують його передусім поляки, які бояться, що буде порушена свобода слова.

Євреї, які пережили Голокост у Польщі, просять не підписувати президента закон, який партія влади представляє як закон проти заперечення Голокосту.

– Володимир В’ятрович заявив, що закон насамперед спрямований проти українців, які мешкають у Польщі. Наскільки це твердження має під собою підґрунтя?

– Наразі рано говорити про це. Я розумію, про що говорить В’ятрович, і в цьому справді може бути небезпека. Натомість мені здається, такий висновок рано робити. Прочитавши цей законопроект, я не до кінця розумію, як він має реалізуватися у суді. Ось до прикладу я скажу, що нацисти на різних територія будували концтабори – були польські концтабори, чеські і французькі. Згідно з тим законом, мене треба покарати. Адже депутати заявляли, що завдяки цьому закону ми будемо карати людей, які вживають вислів «польські концтабори», бо таким чином вони нібито приписують польському народові співучасть з Голокості. Але у цьому висловлені я сказав, що це були нацисти, які будували польські концтабори і згадав Чехію та Францію. Тобто йдеться про географічну прив’язку. Тому не зрозуміло, як польський суд мене має за це покарати? Є контекст і він очевидний. Нехай хтось у суді доведе, що було по-іншому, а я це зробив зі злого умислу.

Тобто незрозуміло, якою буде судова практика.  Зрештою, якщо один суд мене визнає винним, я піду до іншого суду з апеляцією і він може мене виправдати, а якщо не виправдає, то піду до Страсбурга. Нехай це забере кілька років, але справу я однаково виграю. З одного боку, цей закон залишає дуже велике поле для інтерпретації. З юридичної точки зору, цей закон мені здається знущанням над польською юридичною системою. Але він важливий не з юридичної точки зору, а швидше настроєвості. Коли цей закон у п’ятницю приймали у сеймі, то пообіді і в суботу я отримав кілька десятків повідомлень у Твітері, Фейсбуку, що «нарешті, ми всіх вас українців за один день проженемо і ви всі поїдете геть». І ось цей настрій є на такому собі суспільному рівні.

Цей закон є знущанням над польською юридичною системою.

– Тобто депутати швидше намагаються у цей спосіб здобути симпатію виборців?

Читайте також: Відновлення історичної справедливості чи Польща проти України, США та Ізраїлю

– Думаю, що це не стільки здобути нових виборців, скільки сигнал для власних виборців. З одного боку є «Право і справедливість», яка намагається показати, як захищає честь польської держави. А з іншого – рух Kukiz'15, який формально цей проект висунув і номінально є опозиційним. Вони десь півтора року тримали своїх виборців саме у такому настрої, що «ми приймемо цей закон і покажемо цим українцям, які в нас мешкають, що тепер у вас тут є обмеження, бо ви багато собі дозволяєте». Тобто Kukiz'15 нагнітав антиукраїнську істерію. А ПіС більш надсилав позитивний сигнал – захист доброго імені Польщі.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: