Рейтинг економічної свободи: Україна посіла останнє місце в Європі

business_163464_960_720_id15071_650x410_1_650x410

Україна посіла 150 місце серед 186 країн світу у рейтингу економічної свободи американського аналітичного центру Heritage Foundation.

Про це повідомляється на сайті центру.

Серед країн європейського регіону Україна зайняла найнижчу, 44 позицію. Її середній бал нижче середніх світових і регіональних. Таким чином Україна входить до списку країн, визначених як «в основному не вільні».

За даними досліджень, Україна поліпшила позиції у 8 з 12 показників. Вона набрала 51,9 бала зі 100 можливих. Зокрема, істотні зміни позначилися на монетарній свободі та свободі інвестування.

Зазначається, що Україна, економіка якої серйозно похитнулася в результаті подій останніх років – анексії Криму та збройного конфлікту на Донбасі, досягла значного прогресу в реформуванні стала демократичною та прозорою. Однак, дослідники центру наголошують на необхідності розвитку ринків капіталу, приватизації державних підприємств і вдосконаленні законодавчої бази і верховенства права.

Автори рейтингу відзначають, що в Україні існують серйозні проблеми із корупцією в судовій системі – гілці влади, якій українці довіряють найменше.

«Судді в значній мірі розглядаються як захисники бізнесу та інших потужних джерел впливу. Корупція залишається серйозною проблемою для України, і прогрес йде досить повільно», – зазначається у звіті.

Рейтинг враховує 12 свобод – від права власності до фінансової свободи. Три показники України оцінені гірше, ніж минулого року – право власності, свобода торгівлі, цілісність управління. В Україні також необхідно реформувати трудове законодавство.

«В України є добре освічена і кваліфікована робоча сила, але трудовий кодекс застарів і не виконується послідовно. Уряд скоротив субсидії на енергію і припиняє деякі спеціальні податкові пільги для сільського господарства», – зазначають автори рейтингу.

Всього в дослідженні представлені огляди 180 економік світу. Найбільш вільними визнані Гонконг (результат – 90,2), далі йдуть Сінгапур (88,8), Нова Зеландія (84,2), Швейцарія (81,7), Австралія (80,9), Ірландія (80,4). У топ-трійці найбільш пригнічених – економіки Куби (31,9), Венесуели (25,2) і Північної Кореї (%,8).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: