До побачення, телебачення: у конфлікт щодо реформування Суспільного вплутали спілку журналістів

630_360_1446208732-7754

Реформування ТРК «Львів», схоже, перетворюється на багатосерійну трагікомедію.

Нагадаємо, скорочення понад 70% колективу та закриття більшості програм збурило як самих працівників, так і громадських активістів а також частину середовища, яке прийнято називати «творчою інтелігенцією».

Конфлікт і спілка

Конфлікт, який минулого тижня увійшов в активну публічну фазу – пікетування, заяви на сесії, скандальні пости в соцмережах, спонукало керівництво НСТУ відрядити до Львова «десант», для спілкування з «бунтівниками». Втім, якщо «реформатори» і ставили перед собою мету про щось домовитися з «бунтівниками» (у чому є сумніви), то місія виявилася провальною. Зустріч київського керівництва і львівської філії швидше  нагадувала оголошення більш детальних умов капітуляції, чого, цілком логічно, не сприйняли опоненти.

Більше того, уже після зустрічі виявилося, що у конфлікт «вплутали» Національну спілку журналістів України.  Наскільки сторони «почули» одна одну свідчить подальший розвиток подій. Так, продюсер львівської філії Уляна Антоник написала заяву про вихід із Національної спілки журналістів України.

Читайте також: ТРК Львів: реформа чи ліквідація  

«Після тріумфальних виступів членів Національної спілки журналістів України Василя Лизанчука та Ярослава Фейло під час публічної дискусії про реформування ТРК «Львів», з’явилося природнє бажання вийти з НСЖУ. Таке ж відчуття з’явилося в Анастасії Гудими. Ми скерували відповідні заяви на ім’я голови Львівської обласної організації НСЖУ Ярослава Климовича, бо нащо стримувати природні бажання?» – написала вона у соцмережах.

Своєю чергою, позбувшись останніх ілюзій, що ситуацію можна «відіграти» назад, уже  фактично звільнені працівники змушені переходити до конкретних дій. Ще напередодні дискусії, вони поскаржилися депутатам облради і ті створили комісію, а вже після зустрічі заговорили про позов до суду.

«Деструктив повний, я не відчуваю, що нас почули, прикриваючись гарними гаслами зруйнували колектив, визнають, а точніше мовчать, що можливо це треба було робити по-іншому але машина вже запущена. Процес пішов і він незворотній. Але все одно так бути не може. Чекаємо рішення депутатів ЛОР, дій нашої профспілки. Сподіваємося, що комісія ЛОР зверне увагу сильних світу цього, що це було механічне скорочення людей без відбору, просто взяли і потрібну кількість відрубали, це не є менеджерський підхід. Ті «листи щастя», які нам прислали на скриньки - бланки для участі у конкурсах програм, вони нічого не означають, нічим не підкріплені. Нам прямо сказали на зустрічі, що грошей на це нема, тобто це такий «розвод». Зрозуміло, що нічого крім новин, ранкової програми, і вечірньої балаканини - теми дня в лапках (бо темою дня там і не пахне), більше нічого не буде, а з часом, думаю, і цього не буде», - каже журналістка та телеведуча Оксана Клим.

За її словами приїзд київського десанту тільки більше збурив людей. «Ми готуємося йти до суду, будемо захищати свої конституційні права на працю. Те, що ми будемо оскаржувати свої звільнення  - це 100%. В якій формі це буде  - наразі думаємо, працюємо з профспілками, нашою і залучили незалежну медіапрофспілку, де є частина наших працівників. Швидше за все це буде колективний позов», - прогнозує Оксана Клим.

Рівненські баталії

Виглядає так, що конфлікт навколо реформування львівської філії уже став прикладом для інших регіонів. Тепер ситуацію розхитують і в Рівному, теж не без участі НСЖУ. Тут так само подекуди доходить до ситуацій відверто комічних. Так, продюсерка Рівненської філії Інна Білецька звинуватила Національну спілку журналістів України у поширенні неправдивої інформації про зміни, які відбуваються у компанії.

У заяві, розміщеній напередодні на майданчику НСЖУ йшлося про те, що у Рівному від вивільнення потрапили високопрофесійні журналісти, які створювали доволі рейтингові телепрограми, як, наприклад, "Перехрестя правди" чи "Зона конфлікту". Комічність ситуації продюсерка пояснила тим, що одна із перелічених програм припинила існування ще 7 років тому (тобто, задовго до реформи).

«Жоден з проектів на РТБ закритий не був. Тим більше за вказівками з Києва. Виробництво справді важливого для глядачів «Перехрестя правди» зупинено через брак виробничих потужностей. Тимчасово, я справді в це вірю», – відповіла продюсер. «Я не могла закрити «Зону конфлікту», бо ця  програма припинила своє існування у 2011 році. Тобто 7 (СІМ) років тому», – додала  вона.

А тим часом у Львові

Роман Вінтонів, один із членів правління Суспільного (більше відомий як Майкл Щур) пояснив ситуацію, яка склалася на Суспільному дуже прозаїчно.

«Відповідно до закону наш бюджет цього року мав би становити 1,5 млрд грн. Фінансування в повному обсязі суттєво полегшило би процес реформи і зробило її менш болісною. Ми би мали змогу вводити зміни поступово. Однак, на всі потреби компанії цього року держава виділила з бюджету лише 776 млн грн. Це наша математика, за межі якої ми не можемо вийти. Саме тому менеджерська команда Суспільного шукає альтернативні джерела залучення коштів. Серед іншого, плануємо залучати кошти грантодавців для виробництва програм», — заявив він.

«Ми знаємо, які у вас зарплати, і хочемо цю систему змінити, щоб платити працівникам достойні гроші. Для цього розробили нову сітку окладів, яка запрацює уже з 2 квітня. Згідно з нею мінімальний рівень заробітної плати творчих працівників зросте удвічі. Саме тому скорочення штатних посад необхідне, щоб перерозподілити наявний фонд оплати праці. Це скорочення мало би відбуватися більш плавно й поступово. Проте недофінансування змушує нас форсувати події», — додає PR-директор НСТУ Вікторія Сидоренко.

Із закидами, що нові правила треба було оголошувати завчасно, керівництво погоджується. «В цій компанії є проблеми з комунікацією, серйозні проблеми. Ніхто ніколи не спілкувався з філіями. Ми почали це робити і природньо, що у нас є помилки. Ми не вміємо це робити, ми теж вчимося. Ми розуміємо, що треба ще щільніше спілкуватися. Тому що багато питань і недомовок породжують певні теорії, спротив. Це був наш мінус і ми його виправимо», - пообіцяв Роман Вінтонів.

Реформування ТРК Львів прямо чи опосередковано впливає на інші телекомпанії. Одним воно принесло нові можливості, а іншим – проблеми. Так, телеканал "Перший західний" оголосив про запуск програми "Нота вітання". Вона мала б зайняти нішу "Концерту вітань" – зі скандалом  закритої програми на ТРК Львів, яка мала свою аудиторію глядачів і приносила прибуток.

Натомість телеканал ZIK, який ділить з ТРК Львів 12 –й аналоговий канал, заявив про порушення договірних зобов’язань та обмеження аналогового мовлення. Так,  телеканал ZIK (ТОВ – ТРК «Міст ТБ») отримав листа від Львівської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення про те, що Філія НТКУ «Львівська регіональна дирекція» у зв’язку з зменшенням обсягів фінансування змінює сітку мовлення.

«Філія НТКУ «Львівська регіональна дирекція», приймаючи рішення про зміну сітки мовлення, з незрозумілих причин допустила наступні грубі порушення вимог Закону України «Про телебачення та радіомовлення» та чинних договірних зобов’язань. Зокрема, мовить в проміжку з 13:30 до 21:00 год в той час, як період з 12:00 до 14:00 год є часом мовлення ТОВ – ТРК «Міст ТБ», тобто протиправно захоплено 30 хвилин мовлення ТОВ – ТРК «Міст ТБ» на 12 ТВК. Окрім того, самовільно та протизаконно, без отримання згоди ТОВ – ТРК «Міст ТБ» та дотримання ліцензійних процедур, припиняє з понеділка, 5 лютого, ретрансляцію програм ТОВ – ТРК «Міст ТБ» у період з 21:00 до 24:00 щоденно, що є порушенням як чинних ліцензійних зобов’язань ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» в особі Філії НТКУ «Львівська регіональна дирекція», так і договірних зобов’язань», - йдеться у заяві телеканалу ZIK.

При цьому члени правління Суспільного на зустрічі озвучили бажання з часом забезпечити цілодобове регіональне мовлення. «До квітня ми зробимо все, щоб пришвидшити випуск нових програм або покращених, які виходили раніше. Ті програми, для яких є фінансування, просто перейдуть у форму співпраці. На «24 каналі» прийшов гендиректор і сказав  - від  сьогодні всі ФОПи. Це зробили за 5 хвилин. Це те саме буде», - пояснив Роман Вінтонів.

Відтак, для  реформаторів державного ТБ відкривається ще один фронт боротьби, і схоже проблеми в них лише починаються.

Цитатник

Якщо ж хтось не слідкував за львівською дискусією навколо теми реформування Суспільного, то варто нагадати собі кілька красномовних цитат, які дозволять скласти враження як про конфлікт, так і про бажання сторін домовлятися.

Зустріч, яка тривала майже чотири години, була сповнена емоційними, драматичними виступами і звинуваченнями завдяки присутності громадських діячів, митців, і навіть отців. При цьому кожен говорив про те, що «болить» його і не слухав інших.  Атмосферу зустрічі можна передати кількома цитатами.

«Хай пан Аласанія припиняє це все, щоб обрати нову наглядову раду, де вболівають за національну культуру. Зараз випуски новин на суспільному починаються з того, що Петрусь і Катруся не можуть добратися на роботу, бо проблеми з транспортом – навіщо це? Раніше я вмикав програму «Школяда», тепер цього нема, що слухати?» - Василь Лизанчук, професор факультету журналістики ЛНУ ім. І.Франка.

«Для культури ви створили гетто на каналі. Коли створювали «Суспільне», то наголошували і пишалися, що вони окремо від держави. Але хіба тут є чим пишатися? Може армію створити окремо від держави?» - Василь Глинчак, колишній журналіст ТРК «Львів».

«Львів був єдиним місцем, де випускали передачу про інвалідів «Подаруй надію». А тепер скажіть, хто вам дав право, не спитавши у нас, тупо закрити цю програму? Люди, яким важко виїздити з дому, і це тільки інваліди, а старші люди, дивилися службу з церкви, концерти, театральні вистави, тепер цього нема, ви у них це забрали. Якщо ці речі не будуть повернені, то я вам обіцяю привести пару тисяч інвалідів на Високий замок», - Оксана Потимко, директор Львівського обласного осередку ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ».

«Нема сивочолого Петра Остапишина, рейтинги ТРК «Львів» падають. Мені дзвонили голови Самбірської і Городоцької райадміністрацій і кажуть: «Люди кинуть корови і свині, прийдуть з вилами на Високий замок. Я запитав, нащо їм це? А мені відповідають, що це єдине місце, де можна почути українську пісню, а людям і це заборонили», - Ярослав Фейло, екс-заступник генерального директора ЛОДТРК.

«Останні два місяці ми не бачимо на телебаченні релігійних передач, а люди хочуть чути Боже слово. До Нового року ми намагалися додзвонитися до вас і запропонувати співпрацю, але так і не змогли. Дуже прикро. У Києві на такій роботі набивали кишені, а у Львові люди приходили з роботи і не мали за що собі щось купити до святкового столу. Тому ви всі тут присутні, вирішіть все так, щоб ніхто не був ображений», - отець Іван Сас.

«Ви повинні навпаки докупи зійтися і сказати. Як же це бля…ке, Ой! Як же ж оцим ідіотам, які отакий бюджет дають, як ті, які хочуть убити українське телебачення, кіно, слово, культуру, як від них захиститися і як їм дати бій», - Федір Стригун, художній керівник театру ім. Марії Заньковецької.

Київський десант особливо не приховував свого ставлення до творчих здобутків державного телебачення. Так, на запитання для чого потрібна реформа ТБ член правління НСТУ Юрій Макаров відповів «Для того, щоб не було соромно вмикати канал».

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: