Первинний чи вторинний ринок: де вигідніше купувати житло

236106
Фото ілюстративне

Для багатьох львів'ян, які хочуть придбати житло, постає питання, який саме варіант обрати: новобудову чи вторинний ринок (тобто квартиру, яка уже була раніше заселена). Спробуємо розібратися у перевагах та недоліках кожного варіанту.

Матеріал підготовлено за сприяння компанії «Львівська Мрія».

Ціна питання

До питання вибору житла варто підходити серйозно, адже велика імовірність того, що майбутнє помешкання служитиме вам усе життя. Перший вибір, із яким стикаються охочі придбати квартиру, стосується первинного чи вторинного ринку житла. Якщо коротко, первинний ринок пропонує квартири у новобудовах, тобто «без історії». Вторинний – це купівля житла «з історією», тобто помешкання, де раніше жили інші власники (не виключно, що не одні).

Якщо проаналізувати ціни, то вартість «первинного» житла в уже зданому в експлуатацію будинку не є нижчою від «вторинного». Однак, якщо попіклуватися про купівлю квадратних метрів заздалегідь, то можна суттєво зекономити. Як ми розповідали раніше, під час старту будівництва ціна за квадратний метр є нижчою, ніж у вже готовому будинку. Крім того, якщо будинок лише зводиться, ви можете стати учасником акцій чи придбати квартиру за сезонними знижками. Детальніше про це читайте тут.

Звичайно, при купівлі квартири на етапі будівництва існують ризики, наприклад, затримки проведення будівельних робіт чи здачі об’єкта. Саме тому при обранні такого варіанту необхідно звернути увагу на історію забудовника.

«Перше, на що варто звернути увагу - це репутація забудовника. Бо якщо він на цьому ринку не перший рік, про нього вже склалось певне враження: як він здає об’єкти, чи вкладається в строки, що він здає, що робить далі, - радить Андрій Борисов, директор ТОВ «Львівська Мрія». - Ми у Львові працюємо вже п’ять років. Останній будинок ми декларували здати у лютому 2018 року. Але закінчили його у серпні 2017 року, тобто на півроку раніше. І так у нас по кожній черзі – ми намагаємося здати на місяць-півтора раніше, щоб людям було приємно, бо зазвичай клієнти розраховують, що здача буде навіть пізніше вказаного строку».

Відтак, при надійному забудовнику, купувати квадратні метри «з нуля» виявляється вигідніше.

Гарантія на будинок

Варто розуміти, що при придбанні квартири, ви купуєте не лише квадратні метри, а й комунікації. Так, у новобудовах можна бути впевненим, що усі труби, проводка та інші комунікаційні елементи є новими, можна не переживати, що вони служитимуть роками. Натомість, у «вторинному» житлі цього гарантувати не можна. Щось можна перевірити (наприклад, чи замінені труби на пластикові), але все ж завжди залишається імовірність придбати «кота у мішку».

Також приємним бонусом у новобудовах є те, що стіни переважно уже оснащені термоізоляційними елементами, а вікна 100% будуть із сучасними пластиковими склопакетами. Це гарантує, що додаткових витрат на термоізоляцію ви не понесете.  Старі будинки зі вторинного ринку часто мають проблемні під’їзди та ліфти (хто з нас не бачив подряпаної ліфтової кабіни чи невідремонтованого під’їзду у «хрущовках»?).

Читайте також: Поради для львів’ян: як обрати квартиру у новобудові по класу

Ще одним важливим моментом є сам вік будинку, якщо мова йде про вторинне житло. Часто квартири продають у будовах, яким уже 30-40 років. Як зазначають архітектори, терміни експлуатації будинків, що зводили за часів радянського союзу коливаються від 50 до 100 років. Наприклад, термін служби панельних «хрущовок» (1955-70 роки будівництва) складає близько 50 років (тобто або уже пройшов, або наближається до завершення); багатоповерхові блокові будинки (побудовані у 1965-1980 роках) розраховані на 100 років, однак реальні терміни їхньої експлуатації менші. Тому при купівлі житла «з історією» є небезпека, що вже за десять-двадцять років воно стане аварійним і суттєво впаде у ціні. Натомість, на новий будинок ви отримуєте гарантію.

Інфраструктура

Варто зауважити, що квартири на вторинному ринку мають і свої плюси. Наприклад, беззаперечною перевагою є те, що покупець ще перед заключенням договору може оглянути житло, адже воно уже збудоване.  Однак цей плюс доволі примарний, адже готову квартиру можна купити і в новобудові, яка вже здана в експлуатацію.

Плюс «вторинного» ринку також полягає в тому, що будинок, де продається така квартира, уже має розвинену та усталену інфраструктуру: тут уже працюють магазини, є зупинки громадського транспорту, облаштовані двори і дитячі майданчики. Враховуючи, що останніми роками у Львові переважно забудовують цілі квартали, відсутність інфраструктури одразу при в’їзді у нове житло – доволі поширена, хоч і тимчасова, проблема. Однак, коли квартали добудовуються, то саме там концентруються перспективні об’єкти інфраструктури: садочки, нові школи, спортивні клуби,  ресторани, торговельні центри тощо.

Психологічний аспект

Ще один аспект, на який варто звернути увагу – психологічний. Житло у новобудові вигідне у цьому плані тим, що там до вас ніхто не мешкав. Там точно не відбувалося якихось негативних подій, енергетика цієї квартири – чиста. А при купівлі житла від попереднього власника впевненості у «чистій енергетиці» немає. Звичайно, можна щиро поговорити про це із продавцем, але немає гарантії, що вам розкажуть усю правду, боючись втратити потенційного клієнта.

Читайте також: Моя ціль – не лише здати будинок вчасно, а здати його завчасно, – директор компанії «Львівська Мрія»

Крім того, будемо відвертими, купівля житла в новобудові, в більшості випадків, виключає сусідство з неблагополучними верствами населення.

Тож, враховуючи усі аргументи, виходить, що за багатьма показниками придбання квартири у новобудові є вигіднішим. Але остаточне рішення, звичайно, за покупцем.

Львівська Мрія – на ринку Львова вже 5 років. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 5 будинків. Унікальність ЖК “Львівська Мрія” в тому, що будинки збудовані із цегли. Компанія вирізняється акуратністю, що стосується дозвільних документів, підбором геолокацій, інженерного проектування будинків та дотриманням усіх будівельних та технологічних норм при будівництві житла. ЖК “Львівська Мрія” неодноразово були відзначені у міжнародному конкурсі “Кришталева цегла”, як якісний забудовник. ЖК “Львівська Мрія” – помешкання створені для вашого щасливого життя!

Контакти відділів продажу:

м. Львів, вул. Рубчака, 11

вул. Кн. Ольги, 1

тел.: (032) 241-08-08

(097) 811-80-80

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: