Відсьогодні набув чинності закон, який підвищує відповідальність за несплату аліментів

1472206624-4910

6 лютого набув чинності закон «Чужих дітей не буває», який підвищує відповідальність злісних неплатників аліментів.

Про це під час прес-конференції повідомила Іванна Смачило, керівниця Територіального відділення юстиції у Львівській області, інформує Дивись.info.

За її словами, закон не стосується тих громадян, які належним чином виконують свої зобов’язання зі сплати аліментів. А от на неплатників тепер чекає низка обмежень.

«Якщо мали мотивацію народжувати дітей, то повинні мати і мотивацію утримувати їх. А якщо мотивації у них немає, значить ми будемо примусово їх мотивувати, — каже Іванна Смачило.

Одне з нововведень — обмеження права виїзду закордон. Це стосується і тих осіб, кі планували виїхати на заробітки. Перед тим вони зобов’язані сплатити борг.

«Раніше державний виконавець відносно таких осіб був зобов’язаний звертатися до суду з таким поданням. Статистика задоволених подань не досягала у Львівській області навіть 20%. Однак відсьогодні щодо особи, яка має сукупну заборгованість понад 6 місяців, державний виконавець має право без рішення суду прийняти  рішення відносно обмеження виїзду закордон», — пояснює керівниця відділення юстиції.

Також тепер діє обмеження права керування транспортним засобом та права на полювання.

«Якщо при такій ціні палива людина має можливість їздити за кермом, значить у неї є кошти утримувати дитину. Або вона працює у когось водієм, але неофіційно. А полювання — це також дроговартісне задоволення, — зазначає Іванна Смачило. —  Ті, хто не можуть знайти для себе роботу, будуть працювати на суспільно корисних роботах і всі зароблені кошти будуть йти на погашення заборгованості».

За словами Іванни Смачило, варіант обмеження того чи іншого права у кожному конкретному випадку прийматиме державний виконавець.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: