Чи повинна «Муніципальна варта» охороняти школи та садочки у Львові (опитування)

F-4

У грудні 2017 року на сесії Львівської міської ради прийняли ухвалу, згідно з якою працівники ЛКП «Муніципальна варта» забезпечуватимуть охорону навчальних закладів Львова.

ІА Дивись.info дізналася, скільки коштуватимуть такі послуги, які функції матимуть «муніципали» та що про ініціативу думає громадськість. Пропонуємо і вам висловитися з цього приводу:

[gravityform id="40" title="false" description="false"]

7 грудня на сесії Львівської міської ради депутати прийняли ухвалу «Про затвердження Програми забезпечення охорони громадського порядку та безпеки комунальних об’єктів Львівської міської ради на 2018 рік». Згідно з нею, ЛКП «Муніципальна варта» забезпечуватиме охорону шкіл та садочків Львова.

Ухвала ЛМР

Перелік закладів, які охоронятимуть, буде складати робоча група, після чого цей перелік будуть постійно доповнювати. Спершу планують обрати 10-15 шкіл.

Актуальність питання

За словами начальниці управління освіти Львівської міськради Зоряни Довганик, питання безпеки у навчальних закладах назріло давно. Особливо гостро питання стало з початку подій 2014 року.

Начальниця управління каже, що станом на сьогодні у 48 навчальних закладах міста вже є системи відеонагляду та сигналізації.

Начальниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик. Фото: galinfo.com.ua

«Першочергово це були ті навчальні заклади, де вже відбувалися крадіжки, — каже Зоряна Довганик. — Реалізація проекту продовжується у 2018. І вже на цей рік на перший квартал передбачено ще 7 навчальних закладів. Такий процес буде відбуватися поступово і ми плануємо, що всі школи і садочки будуть облаштовані камерами відеоспостереження».

Зараз у тих навчальних закладах, де встановлені камери, вже немає нічних сторожів. Така послуга міському бюджетові обходиться у 10 тис. грн на місяць. Адже, за словами Зоряни Довганик, щороку у Львові обкрадають приблизно 15-17 шкіл.

Перші будуть у березні

«Муніципальна варта» ж може почати охороняти школи вже у березні, якщо у лютому буде затверджений перелік тих закладів, куди охорона піде у першу чергу.

«Відбиратися школи будуть по всіх районах. Ми маємо карти злочинності, де відбувалися крадіжки, де постійно є збори біля шкіл ввечері — такі навчальні заклади будуть пріоритетними. Маємо дуже велику кількість звернень з Левандівки, Сихова. Є звернення, зокрема, із Замарстинівської школи про забезпечення громадського порядку», — каже Юрій Діль, начальник управління безпеки міста.

Юрій Діль, начальник управління безпеки міста

Загалом у Львові є 120 шкіл. Охорона одного об’єкту «Муніципальною вартою» коштуватиме до 110 тисяч гривень на рік міському бюджету.

«Якщо має бути цілодобова охорона, це буде близько 330 тисяч на рік. Згідно з програмою, кошти будуть виділені з бюджету. Батькам нічого платити не доведеться», — зазначив Юрій Діль.

Начальник управління безпеки міста каже, що на одному об’єкті працюватимуть 4 охоронці, які чергуватимуться доба через три. «Муніципальна варта» займатиметься охороною громадського порядку, а вже безпосередньо школа затверджуватиме, чи вони бажають, щоби чужі заходили, чи ні, чи можуть діти виходити зі школи, чи ні тощо. Також «муніципали» здійснюватимуть обхід території і приміщень навчального закладу.

Батьки мають сумніви

Натомість, голова ГО «Батьківська рада Львівщини» Олена Пономарева переконана: ухвала сесії Львівської міськради була помилковою.

Олена Пономарева, голова Батьківської ради Львівщини. Фото: Львівська газета

«Ви би хотіли, щоби «Муніципалльна варта» охороняла вашу дитину? 4 грудня відбулися громадські слухання, на яких ми обговорювали це питання. І тоді зазначали, що такі гроші, які міська рада виділяє на «Варту», на те, щоби вони охороняли 19 об’єктів, включаючи цвинтар, можна було би віддати на охорону навчальних закладів. 6,5 мільйонів можна було би витратити елементарно на 116 навчальних закладів – ввести ставку охоронця у них», — каже Олена Пономарева.

За словами голови «Батьківської ради Львівщини», «коли питання освіти вирішується, треба ставити за пріоритет дитину, а не політичну доцільність».

«Охоронець у школі — це людина, з якою має спілкуватися директор, людина, яку мають знати батьки і діти, людина, яка має нести відповідальність. Від «Муніципальної варти» ми того не дочекаємося. Вони можуть тільки територію охороняти, тому що багато шкіл у нас лишилося без огорожі. Виходить, що з боку все виглядає гарно і звучить так само: «Депутати прийняли ухвалу!». Але по факту не все так добре», — підсумовує активістка.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: