Енергетична альтернатива: як на Львівщині намагаються послабити залежність від дорогих енергоносіїв

vitryaky-11-1024x683

У 2020 році завершується перший етап реалізації Енергетичної стратегії України до 2035 року.

Згідно з завданнями, частка відновлювальних та альтернативних джерел енергії на цей час має становити більше 11%, а до 2035-го до 25%. Наразі ж ця частка становить трохи більше 1%. До 2035 року імпорт енергетичних носіїв не повинен перевищувати 30%. На Львівщині альтернативна енергетика демонструє високі темпи зростання. Паралельно з цим область намагається стимулювати енергозбереження.

Альтернативна енергетика

За даними департаменту паливно-енергетичного комплексу ЛОДА потенціал альтернативної енергетики в області становить 10,5 млрд. кіловат-годин. Це втричі  більше, ніж споживає зараз Львівщина.

Якщо говорити про існуючу структуру, то 57% становлять потужності вітрової енергетики, 15% - біоенергетики, і трохи більше 10% - сонячної. Всі галузі за два попередні роки показали суттєве зростання. Так, у 2016 рік потужностями сонячної енергетики було вироблено 8,2 мегавати електроенергії, у 2017 році вже втричі більше - 25,5 мегават. У 2018 році  очікується знову трикратне збільшення - до 75,5 МВт. Це при тому, що Львівщина не належить до «сонячних» областей і термін окупності довший, ніж в інших регіонах.

Попри це торік було введено в експлуатацію 4 сонячні електростанції. Це - СЕС «Озерна», «Бориславська сонячна електростанція», «Енергетичні поля СЕС Терновиця 2 та 4», «Лео-Солар- Енерджі». Інвестиції склали 20 млн.євро.

«У 2018 році очікуємо мінімум 6 станцій – обсяг інвестицій 50 млн.євро. Проведено аналіз, де можна ставити станції, визначено 42 ділянки площею 900 га, на яких можна розташувати 220 МВт потужностей», - каже директор департаменту паливно-енергетичного комплексу Львівської ОДА Михайло Мельник.

Крім цього, у 2017 році на Львівщині встановили 105 сонячних установок приватних домогосподарств, загальною потужністю 1,4 МВт. Це втричі більше ніж у 2016 році. Нагадаємо, Програмою енергозбереження для населення Львівщини на 2017-2020 роки передбачено відшкодування 10% тіла кредиту, але не більше 25 тисяч гривень, на встановлення сонячних установок приватних домогосподарств.

«Ми розраховуємо, що у 2018 році, в межах Програми встановлять 80 таких установок, на що передбачено 2 мільйони гривень. Відтак за допомогою Програми мешканці області зможуть встановити у своєму господарстві сонячну станцію, виробляти та використовувати безкоштовну електроенергію, а залишок продавати по «зеленому» тарифу», - каже Михайло Мельник.

Ще більший потенціал має вітрова енергетика. У 2016 році було вироблено 13,2, у 2017-у вже 33,5 МВт. Це найбільший приріст в Україні. Минулоріч було відкрито вітрову електростанцію Старий Самбір-2. Сума залучених інвестицій 34 млн євро. На цей рік планується збільшення потужностей до 63,5 МВт. Загалом вже є 7 проектів на 350 МВт.

Розвивається в області і біоенергетика. Так, на 13 ділянках загальною площею 629 га  вирощують енергетичну деревину. Йдеться про так звані деградовані землі, які непридатні для сільського господарства. Зараз визначено 68 потенційних ділянок площею 5700 га, які дозволять замістити 8 млн. кубометрів газу.

Енергозбереження

Паралельно з розвитком альтернативної енергетики область стимулює енергогзбереження. Так, у 2017 році в межах Програми енергозбереження для населення Львівщини видали 7 532 кредити на загальну суму 185 млн грн, з обласного бюджету відшкодували - 18 млн гривень.

Нагадаємо, минулоріч депутати внесли поправку, згідно з якою розмір відшкодування визначався з врахуванням індексу податкоспроможності. «Тобто, багатшим районам відшкодовували меншу частку, а бідним відповідно більшу», - пояснює Михайло Мельник. Серед міст обласного значення із видачі кредитів лідирують Львів, Дрогобич та Стрий, серед районів – Стрийський та Самбірський.

Крім обласної в області діяли 14 районних та 5 міських програм енергозбереження, що дало змогу додатково залучити в минулому році 3,3 млн грн з місцевих бюджетів на відшкодування відсоткової ставки за кредитами, отриманими на впровадження заходів з енергоефективності. Загалом за весь період дії програми з 2007 року, її можливостями скористались 36,5 тис. родин, а 63,5 мільйони гривень компенсували з обласного бюджету.

Сума залучених інвестицій в енергоощадність - 522 млн грн. На 2018 рік в обласному бюджеті для реалізації Програми передбачили 18 млн грн, з них 15,9 млн грн  – на відшкодування мешканцям області 5%-15% річних відсоткової ставки за отриманими кредитами на придбання енергозберігаючого обладнання та матеріалів, 2 млн грн – на відшкодування тіла кредиту у розмірі 10% (але не більше 25 тис грн) на встановлення приватних дахових сонячних електростанцій.

В межах Програми енергозбереження для бюджетної сфери Львівщини утеплення та реконструкція систем опалення була проведена в 6 закладах: у КЗ ЛОР «Львівський обласний центр репродуктивного здоров’я населення», КЗ  ЛОР «Львіська обласна лікарня відновного лікування №3», КЗ ЛОР «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний  центр», КЗ ЛОР «Львівський обласний клінічний діагностичний центр», пологовому корпусі Львівської обласної клінічної лікарні, спортивно-культурному комплексі Львівського державного ліцею з посиленою військовою підготовкою ім.Героїв Крут. На це витратили 27 млн грн.

Натомість очікується зменшення обсягів енергоспоживання на 23%, що складе 1,6 млн гривень. Крім цього, за кошти із різних джерел, зокрема з Державного фонду регіонального розвитку, програми мікропроектів та кошти районних бюджетів, термомодернізацію провели у 312 об’єктах бюджетної сфери. Зменшення витрат на енергоносії внаслідок цих робіт очікується на рівні 11,2 млн гривень.

Підготував Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: