Олімпіада 2018: в яких видах спорту виступатимуть українці та чи варто чекати на перемогу

7327f18cfd41823321a373d3e325fd82

Сьогодні, 9 лютого, стартували Олімпійські ігри 2018 у південнокорейському місті Пхьончхан. Українська команда вирушила до Південної Кореї в складі 33-х спортсменів. 

Сьогодні, 9 лютого, стартували Олімпійські ігри 2018 у південнокорейському місті Пхьончхан. Українська команда вирушила до Південної Кореї в складі 33-х спортсменів. 

ІА Дивись.info зібрала для вас інформацію про те, в яких видах спорту виступатимуть українці та чи варто чекати на перемогу.

Потрібно зазначити, що цьогорічна команда буде найменш чисельною в історії виступу України на зимових Олімпіадах. До цього, найменше українських атлетів брали участь в Іграх-1994 року в Ліллехаммері - 37. У Нагано-1998 було 56 спортсменів, Солт-Лейк-Сіті-2002 - 68, Турині-2006 - 52, Ванкувері-2010 - 45, Сочі-2014 - 43.

Читайте також: На Олімпійських Іграх прапор України нестиме Олена Підгрушна

На Зимових Олімпійських іграх-2018 пройдуть змагання із 15 видів спорту, у яких розіграють 102 комплекти нагород. В Олімпіаді візьмуть участь 84 країни.

Змагання пройдуть із восьми льодових дисциплін (бобслей, санний спорт, скелетон, хокей з шайбою, фігурне катання, ковзанярський спорт, шорт-трек і керлінг) та із семи лижних (гірськолижний спорт, сноубординг, фрістайл, біатлон, лижні перегони, стрибки з трампліна та лижне двоборство).

Знай наших

Всього українські спортсмени братимуть участь у дев'яти з 15-ти видів спорту, представлених на Олімпіаді. Отож:

Біатлон

Фото: НОК України

Саме на біатлон покладаються головні медальні надії України на майбутніх Іграх. В першу чергу, увага приділяється жіночій команді, яка неодноразово потрапляла на призові місця на минулих Олімпіадах. Зокрема, в Сочі-2014 українки перемогли в естафеті, а Віта Семеренко завоювала срібло в спринтерській гонці. Українки здатні вистрілити в естафеті і в Пхенчхані-2018, а в одиночних дисциплінах головні надії покладаються на лідера збірної Юлію Джиму, а також на молоду, але перспективну Анастасію Меркушину.

Серед чоловіків змагатимуться Дмитро Підручний, Артем Прима, Сергій Семенов, Володимир Семаков та Артем Тищенко. А серед жінок - Юлія Джима, Віта Семеренко, Валя Семеренко, Олена Підгрушна, Анастасія Меркушина та Ірина Варвинець

Фрістайл

Фото: epa

Цілком може "вистрілити" в Пхенчхані фрістайліст Олександр Абраменко, який виступить в дисципліні «акробатика». Для нього це буде вже четверта Олімпіада, на минулій в Сочі він був шостим. Весь минулий сезон спортсмен з Миколаєва пропустив через травму, тому завойовувати олімпійську ліцензію довелося в прискореному темпі, показуючи максимальний результати на змаганнях. У підсумку, в поточному сезоні Абраменко один раз став переможцем етапу Кубка світу і двічі був другим.

Для Ольги Полюк (акробатика) і Тетяни Петрової (могул) ці Ігри також не перші в кар'єрі, проте серед фаворитів на медалі вони не розглядаються.

Лижні гонки

На свою шосту Олімпіаду не поїде 42-річна лижниця Валентина Шевченко, зате в Пхенчхані виступить не менш досвідчена 36-річна Тетяна Антипенко, для якої ці Ігри стануть четвертими. Кращим її досягненням було 21-е місце в Ванкувері-2010.

Високих досягнень в кар'єрі Марини Анцибор також не було, не їде вона фавориткою і в Пхенчхан. Однак, незважаючи на це, на хороший результат від української лижниці можна розраховувати в спринті і дисциплінах класичним стилем.

Андрій Орлик і Олексій Красовський представлять Україну в чоловічих дисциплінах. Кращим досягненням в кар'єрі Красовського є 20-е місце в командному спринті на Іграх-2014, а 19-річний Орлик поки на змаганнях світового рівня не пробивався в топ-50.

Гірськолижний спорт

Україну представлятиме 24-річний Іван Ковбаснюк, який тільки нещодавно заявив про себе на високому рівні, але вже став лідером українського гірськолижного спорту. Олімпіада в Пхенчхані стане першою в його кар'єрі, а успіхом буде вважатися потрапляння в топ-30.

А також тут представить Україну 22-річна Ольга Книш. Її найкращим досягненням є 49-е місце на чемпіонаті світу в швейцарському Сенкт-Моріці в гігантському слаломі. Саме на цю дисципліну Книш покладає найбільші надії і в Пхенчхані.

Лижне двоборство

У лижному двоєборстві Україну представить тільки 25-річний Віктор Пасічник. Для нього це буде друга Олімпіада в кар'єрі, в Сочі-2014 він став 42-м, хоча після стрибків з трампліну йшов на 27-й позиції. На чемпіонатах світу в 2015 та 2017 років Пасічник показував практично ідентичні результати і не пробивався вище 39-го місця, тому в Пхенчхані налаштований подолати для себе цей рубіж.

Санний спорт

У санному спорті в Пхенчхані у України буде найбільше представництво після біатлону. У чоловіків найбільші очікування від 22-річного Антона Дукача, який непогано себе показував в цьому сезоні. Ігри-2018 будуть першими в його кар'єрі, і Дукач цілком може розраховувати на потрапляння в першу 20-ку. Серед чоловіків змагатимуться Роман Захарків, Олександр Оболончик, Антон Дукач та Андрій Мандзій. Жіночу команду представлять Олена Стецьків, Олена Шхумова

Сноубординг

Вісім років тому 19-річна Аннамарі Данча сенсаційно стала 16-ю на своїх дебютних Олімпійських іграх у Ванкувері, після чого двічі вигравала срібло Всесвітньої Універсіади. Після Ігор в Сочі спортсменка вийшла заміж і народила дитину, проте, після повернення в спорт змогла повернутися на колишній рівень і завоювала олімпійську ліцензію.

Скелетон

Владислав Гераскевич Фото - НОК України

Україну представлятиме 19-річний Владислав Гераскевич, який є наймолодшим українським атлетом на Олімпійських іграх-2018 і одночасно першим в історії українським скелетоністом на головних змаганнях чотириріччя. Незважаючи на юний вік, Гераскевич вже встиг показати себе з хорошого боку на чемпіонаті світу в Кенігзеє, показавши 24-й результат серед 44-х учасників. До Олімпійських ігор українець також підходить з оптимізмом і розраховує на потрапляння як мінімум в топ-20.

Фігурне катання

Чоловічу команду представлять Максим Нікітін та Ярослав Паніот. А жіночу - Олександра Назарова та Ганна Хниченкова

Дует Максима Нікітіна і Олександри Назарової входить в двадцятку найсильніших в світі, проте на дебютній для них Олімпіаді розраховувати на медалі буде вкрай наївно, враховуючи чітку градацію пар по авторитетності і рідкість сенсацій на змаганнях подібного рівня. Головним досягненням в кар'єрі Нікітіна і Назарової на даний момент є золото Всесвітньої Універсіади в 2017 році.

В індивідуальних дисциплінах Україну представлять Ярослав Паніот та Анна Хниченкова, для яких ці Олімпійські ігри стануть дебютними в кар'єрі.

Найхолодніші Ігри в історії

За прогнозами синоптиків, Олімпіада-2018 в Південній Кореї може стати найхолоднішою в історії, побивши рекорд Ігор-1994 норвезького Ліллехамеру, коли стовпчик термометра опускався до –11 за Цельсієм.

На репетиції церемонії відкриття минулої суботи температура впала до –23 градусів. Через морози організатори вирішили скоротити церемонію відкриття з традиційних чотирьох годин до двох. На стадіоні роздаватимуть теплі шапки, ковдри й навіть підігрівачі для сидінь.

На екстремальні холоди вже скаржаться атлети. Лижники нарікають, що через налипання замерзлих кристалів снігу доводиться змінювати лижі після кожного спуску.

«Скромна» Олімпіада

За словами південнокорейських офіційних осіб, Ігри-2018 обійдуться країні в 7 мільярдів доларів. Такі скромні витрати пояснюються тим, що велика частина об’єктів була зведена раніше, коли Пхьончхан претендував на Олімпіади 2010 і 2014 рр.

Найменшу кількість акторів в історії – близько 2 тис. – задіють в церемоніях відкриття і закриття Ігор. Організатори роблять акцент на високих технологіях.

Згідно з прогнозом Дослідницького інституту Республіки Корея, Олімпійські ігри – 2018 року принесуть країні прибуток в розмірі 61 млрд. доларів США. Ця сума буде додаватися до національного валового внутрішнього продукту протягом наступних років. Експерти прогнозують, що десятки мільярдів принесуть також додаткові доходи від туризму в наступні 10 років, коли іноземці забажають розширити свої знання про Корею.

Прибуток, яку отримає Корея від Олімпіади 2018 року в п’ять разів перевищить прибуток від Олімпіади в Сеулі, що проводилася в 1988 році.

Чи варто чекати перемог?

Як відзначив міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, великих успіхів у зимових видах спорту в нашій країні ніколи не було. За його словами, усього за роки Незалежності України нашими спортсменами на білих Олімпіадах здобуто лише 7 нагород, з них 2 золоті.

Фото: з фейсбук

«Факторів дуже багато. Ми не зимова країна, сніг не лежить так довго, як в Норвегії, чи Канаді. У нас і в січні буває плюсова температура. Історично склалося, що зимові види спорту не є такими масовими, як літні. Нова інфраструктура для зимових видів спорту не будувалася десятиліттями Незалежності. Та, яка була побудована ще за СРСР і залишилася нам у спадок, вже тоді не відповідала міжнародним стандартам, а деякі об’єкти були відверто небезпечні для життя», - написав на своїй сторінці у Фейсбук міністр.

Також він пояснив, що за об’єктивними причинами Україна не може конкурувати на рівних зі справжньою зимовою країною Норвегією. «Там зимові види спорту є національними в широкому сенсі цього слова. За кількістю здобутих нагород на всіх зимових Олімпіадах Норвегія з великим відривом випереджає такі величезні країни, як США, СРСР, Канада, Китай. Норвегія має в своєму активі 330 нагород, з них 118 золотих. На другому місці в історії зимових Ігор США: 280 нагород, з них 96 золотих. На третьому вже неіснуючий СРСР: 194 нагороди з усіма його людськими ресурсами і пропагандистською ставкою на спорт вищих досягнень», - йдеться в дописі Ігоря Жданова.

Прогнози

Інформагентство Associated Press прогнозує для збірної України три срібні медалі на Олімпійських Іграх-2018. Згідно з прогнозом, завдяки жіночій збірній з біатлону в естафеті Україна зможе завоювати дві срібні медалі, а Анастасія Меркушина отримає «срібло» в спринті. Також прогнозується, що фристайліст Олександр Абраменко виграє бронзову нагороду.

Не обійшлося і без скандалів

Ігри ще не розпочалися, але один дуже гучний скандал з 2017 року обговорює весь світ – рішення про відсторонення Олімпійського комітету Росії від участі в іграх.

5 грудня 2017 року Міжнародний олімпійський комітет (МОК) відсторонив Олімпійський комітет Росії (що рівнозначно відстороненню команди Росії) від участі в Олімпійських іграх 2018 року.

Читайте також: Російська збірна не поїде на Олімпіаду до Південної Кореї

При цьому 169 російських спортсменів зможуть брати участь в змаганнях на індивідуальній основі під нейтральним (олімпійським) прапором. Запрошені спортсмени братимуть участь під титулом «Олімпійський спортсмен з Росії», а в церемоніях нагородження буде звучати олімпійський гімн.

Це перше в історії відсторонення від Олімпіади країни за допінг. Згідно з рішенням МОК, жоден з чиновників Мінспорту Росії не отримає акредитацію на Іграх в Кореї. Поїхати в Пхьончхан не зможуть тренери й лікарі, чиї спортсмени будь-коли були викриті на допінгу.

Згідно з повідомленням МОК, причиною відсторонення є «систематичні маніпуляції антидопінгових правил і антидопінгової системою в Росії в період Олімпійських ігор-2014 в Сочі за допомогою методології зникнення позитивних проб (Disappearing Positive Methodology)». До такого висновку прийшли слідчі, яким було доручено перевірити факти про державне втручання в роботу антидопінгової системи.

Джерела: Новое время, IA ZIKAssociated Press, НОК України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: