Більше половини родичів загиблих в АТО вважають збройний конфлікт в Україні війною з Росією

1448765_1498521

Більше половини (56%) опитаних родичів загиблих в АТО вважають збройний конфлікт в Україні війною з Росією, війну на Донбасі назвали громадянською лише 4% учасників опитування.

Такі дані оприлюднив тижневик «Дзеркало тижня. Україна» (ZN.UA), який спільно з благодійним проектом «Небесна гвардія» виступив ініціатором опитування понад тисячі членів сімей загиблих військовослужбовців.

Опитування провів наприкінці минулого року Київський міжнародний інститут соціології. Варіант відповіді «Війна з Росією» – обрали 57% учасників опитування на Заході і в Центрі, 54% — на Півдні, 51% — у столиці та 49% — на Сході. Ще 19% назвали протистояння на Донбасі збройним конфліктом з прихильниками т. зв. «ДНР і ЛНР», яких підтримує Російська Федерація.

При цьому найбільше прихильників визнання конфлікту «громадянською війною» зафіксували в Києві (11%) та на сході країни (6%). Цікаво, що 6% опитаних у Києві вважають конфлікт «війною олігархів, бізнесу, відмиванням грошей». Не змогли дати оцінку тому, що відбувається на Донбасі 15% респондентів у західному і центральному регіонах, 13% – на півдні, 12% – на сході і 9% – в Києві. 81% опитаних родичів загиблих військовослужбовців переконані, що непідконтрольні території повинні бути повернені. Лише 9% висловилися за безповоротне від'єднання цих земель. При цьому, 71% членів сімей загиблих вважають, що возз'єднання необхідно, оскільки «Україна повинна бути відновлена у своїх законних кордонах» (найбільше прихильників цієї версії в столиці, найменше - на Сході). Лише чверть учасників опитування вважають, що ОРДЛО слід повернути під контроль Києва, бо «на цих територіях проживають наші люди».

Про те, що неконтрольовані території повинні бути відрізані, оскільки люди, які там проживають стали чужими, і жити з ними в одній країні не вийде, висловилися 6% респондентів. При цьому 65% родичів загиблих воїнів вважають найбільш ефективним способом повернення Донбасу мирне врегулювання, і тільки 18% назвали можливим способом повернення Донбасу військову операцію. У регіональному розрізі силовий спосіб підтримують 20% респондентів на заході країни, 19% – у центральному регіоні, по 15% – на півдні і в Києві, 14% – на сході України. Також зазначається, що 60% опитаних поклали відповідальність за втрату близьких людей на владу: чужу російську - 34%; свою українську - 13%; локальну командирську - 13%. І тільки 5% винними вважають тих, хто воює на боці бойовиків. Дослідження проводилося шляхом телефонного опитування у період з 18 по 27 грудня 2017 року. Номери випадковим чином відбиралися з бази даних, наданої «Небесної гвардією». Розподіл опитаних за макрорегіонами (Захід, Південь, Схід, Центр, Київ) здійснювався пропорційно до кількості загиблих військовослужбовців, що раніше проживали у відповідній частині країни. Цікаво, що 59% опитаних відповідали українською мовою, 41% - російською.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: