Річниця чи роковини: що дала Львову реформа комунальної стоматології

DSC06759

Рік тому, 9 лютого 2017 року, всупереч протестам сотень працівників, сесія ЛМР прийняла ухвали про припинення чотирьох комунальних стоматологічних поліклінік шляхом перетворення у комунальні некомерційні підприємства.

Реформа спричинилася до чисельних акцій протесту, десятків судових позовів та низки кримінальних проваджень, частина з яких триває й досі. Втім сьогодні можна констатувати, що з чотирьох установ, лише одна продовжує чинити відчайдушний опір реформі, решта або вже пройшли реформування, знаходяться у його процесі, або не отримавши за півроку жодного фінансування з бюджету, змирилися з тим, що краще працювати на нав’язаних владою умовах або не працювати зовсім.

Як все починалося

Наприкінці 2016 року, під час затвердження бюджету на 2017 рік депутати замість 39 млн.грн. виділили стоматологам лише 9 млн. Як пояснив тоді депутат Григорій Козловський, у місті працює достатньо приватних кабінетів у різному ціновому діапазоні і послуги є доступними для різних верств населення.

За задумом, цих грошей  мало вистачити на кілька місяців, доки буде відбуватися процес перетворення. Депутати навіть погоджувалися при потребі виділити певні додаткові кошти, але при умові що стоматологи підуть назустріч, інакше не отримають нічого. «Рішення було ухвалене і перед нами стало завдання знайти інші механізми фінансування. Ми сіли за стіл переговорів, було багато зустрічей, зі всіма разом, з кожною поліклінікою окремо. Поки йшли переговори, МОЗ оголосило про те, що будуть створюватися комунальні некомерційні підприємства, нам прийшли методичні рекомендації, як це робити. Крім ухвал про ліквідацію була прийнята програма фінансування стоматологічної допомоги окремим категоріям населення. Вона передбачала відшкодування послуг дитячої стоматології пільговим категоріям згідно законодавства і невідкладної допомоги (виведення зі стану гострого зубного болю) для всіх. Це близько половини населення Львова.  Всі  решта мали платити офіційно, в касу підприємства згідно затвердженого прейскуранту», - каже начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб.

Суди і кримінал

Дуже швидко зустрічі чиновників зі стоматологами перетворилися на з’ясування стосунківі та конфлікти вже особисті. Стоматологи заявили, що не можуть розмовляти з керіниками гуманітарного департаменту Галиною Слічною та Володимиром Зубом. Кілька разів вони буквально проривалися у приймальню до міського голови Андрія Садового, а одного разу там там і ночували, не дочекавшись зустрічі.

Втім і від міського голови працівники не почули нічого для нового, мовляв такою була воля депутатів. Паралельно з цим відбувалися суди і відкривалися кримінальні провадження. Точної кількості назвати ніхто не береться, але за приблизними  підрахунками кількість позовів до суду уже наближається до 20. Зокрема, один з позовів, який вимагає скасувати всі ухвали ЛМР про реорганізацію досі перебуває на розгляді, а чергове засідання перенесли. Крім цього був зареєстрований трудовий спір в Національній службі посередництва і примирення.

Щодо кримінальних проваджень, то кожна із сторін має свої дані. Так противники реформи розповідають про два провадження, які були порушені за фактом смерті двох працівниць 1-ї і 5-ї поліклінік. На думку стоматологів до смерті обидвох працівниць призвело їхнє скорочення. Натомість у мерії повідомляють про провадження за фактом недопущення на робоче місце новопризначеного головлікаря 3-ї поліклініки, якому працівники висловили недовіру і не пускають на роботу уже кілька місяців.

Власне 3-я поліклініка стала центром найбільш скандальних подій, які тривають до останніх днів, а це означає нові суди і провадження. Так 17 січня, під час чергової спроби головного лікаря 3-ї полікнініки зайти у заклад, сталася сутичка, після якої начмед установи Ірина Шишковська потрапила до лікарні. Вона стверджує, що її вдарив Володимир Зуб. Останній запевняє, що його навмисне штовхнули на жінку і вимагає розлідування.

31 січня невідомою речовиною облили автівку одного з головних «бунтівників» - завідувача терапевтичного відділення 3-ї поліклініки, атовця Олександра Бурія. Позавчора ж стоматологи та атовці прийшли на прийом до Володимира Зуба. Чергова розмова нічого не дала, за винятком того, що начальник управління пообіцяв подумати над тим, щоб змінити директора.

Реформовані і нереформовані

Втім поки тривали суди, владі вдалося переконати (а за версією противників реформи – змусити) колектив 1-ї поліклініки пройти процес реформування. Власне, вона єдина на сьогодні, хто пройшов його до кінця. Щоправда і тут не все просто. Реформування поліклініки теж намагаються оскаржити, принаймні і департамент, і сама поліклініка надавали правоохоронцям документи, пов’язані з процесом перетворення.

4-а поліклініка наприкінці грудня теж перетворилася на некомерційну установу, там йде процес оформлення документів. 5-а поліклініка ще перебуває у судовому процесі, але судячи з усього опір припинила. «5 поліклініка зібрала підписи де, майже 100% працівників написало звернення до суду, де просять врахувати їхню позицію – перейти на некомерційну установу, бо розуміють, що іншого шляху немає», - стверджує Володимир Зуб. Це й не дивно, враховуючи, що 5-а поліклініка, як і 3-я вже півроку не отримують ніякого фінансування.

Начальник управління запевняє, що  подавав листи на фінансування, але спочатку їх відхиляли на сесії, а потім не доходило навіть до цього – документи завертали ще на рівні депутатської комісії.

Відтак, залишилася одна поліклініка 3-я, яка категорично не погоджується реформуватися, навіть попри відсутність фінансування. Хоча й тут не все однозначно. Володимир Зуб каже, що до нього звернулися працівники ортопедичного відділу, які не підтримують колег. Тим часом, через конфлікт з управлінням і головним лікарем працівники не мають доступу до печатки, а відтак  діяльність установи повністю заблокована.

Боротьба триває

Попри все, бунтівні стоматологи здаватися не збираються.  «Ми боремось, суди тривають. Ми ініціювали громадські слухання, аби мешканці визначилися, чи потрібна їм ця поліклініка, чи не потрібна», - каже Олександр Бурій.

Громадський діяч, екс-депутат ЛМР Зиновій Саляк заявив, що уже зібрано 107 підписів львів’ян, для проведення у місті громадських слухань щодо реформи стоматології. Окрім цього, готується петиція, яку мають підписати 500 мешканців Львова, аби повернути усі міські клініки у комунальну власність.

Що ж дала реформа

Наслідки реформи, зокрема і для пацієнтів, опоненти оцінюють кардинально протилежно. «Це руйнація комунальної стоматології. А приватна стоматологія - це переважно на косметичні послуги. Я можу назвати 30 діагнозів, з якими приватний стоматолог не буде обслуговувати пацієнта, а направить до нас», - каже Олександр Бурій.  Він також заявляє про великі скорочення  працівників.

Своєю чергою Володимир Зуб каже, що багато комунальних стоматологів й без того підпрацьовують у приватних кабінетах.  «Більше половини з них влаштовані у приватних кабінетах, розуміючи, що рано чи пізно це закінчиться. А лікуватися до нас прилітають зі США,  Канади, Італії, бо це набагато дешевше. Так що з професіоналізмом в нас усе добре. Це чи не єдина галузь, яка відповідає європейським стандартам, тому є розвинутий ринок. Для пільгових категорій ситуація покращилася, тому що за них ми точно відшкодовуємо.  Бюджет йде на кожного пацієнта а не тому, що лікар просто прийшов на роботу. А якщо пацієнт хоче більш якісну пломбу – доплачує», - каже Володимир Зуб. За його словами суттєвих скорочень персоналу немає, пішли ті, хто не приносив грошей у касу поліклініки, і відповідно не отримував зарплату.

«Медична реформа це все передбачає. Коли будуть повністю ринкові відносини, то голосує за лікаря пацієнт, і не будуть до мене бігати, щоб  когось звільнити. Лікарі вирішуватимуть – чи наймати одну медсестру на чотирьох, чи кожен найматиме собі персонально. Щодо цін, вони можуть зробити меншу ціну, а давати ту саму якість - це ринок який сам регулює», - каже Володимир Зуб.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: