Урядовицю відмовились обслуговувати українською в ресторані: як захистити свої мовні права

1441119
Фото ілюстративне. Джерело: Радіо Свобода

Днями українські соцмережі сколихнув скандал - у ресторані в Києві відмовилися обслуговувати клієнтку українською. Про деталі ситуації та поради експертів, як захистити свої мовні права, читайте далі.

Нагадаємо, що днями заступниці Міністра соціальної політики Наталії Федорович відмовили в обслуговуванні державною мовою в ресторані «Угорський дім».

«Щойно у закладі під назвою «Угорський дім» (Велика Васильківська 111/113) мені категорично (!) відмовили у обслуговуванні державною мовою. Спочатку офіціант, а потім - адміністратор. Навіть зауваження та великі (!) прохання були безрезультатними. Ще раз - це була категорична (!) позиція працівників закладу. Висновки робіть самі», - зазначила Федорович на своїй сторінці у Фейсбук.

У коментарі ІА Дивись.info Наталія Федорович розповіла, що на прохання говорити з нею українською офіціантка відмовила, аргументуючи це тим, що вона з Миколаївської області. Натомість Наталія Федорович сказала, що нічого страшного, і якщо її українська не досконала, то не бачить у цьому проблеми, принаймні можна спробувати. На що працівниця ресторану відмовилася переходити на державну мову, а на прохання покликати іншого офіціанта відповіла, що він також мови не знає, бо з Росії. За словами заступниці Міністра соціальної політики, адміністратор також відмовився переходити на українську, а аргументи про те, що у кожного єправо на обслуговування державною мовою також не вплинули на позицію працівників закладу.

«Мені дуже сумно з цієї історії. Якби я знала, що складеться така ситуація, то не відвідала б цю установу», - зізнається Наталія Федорович.

Варто зауважити, що у соцмережах ресторан перепросив за ситуацію: «Просимо вибачення, що у вас склалося таке враження. Так, у нас є співробітники, які володіють різними мовами. Оскільки офіціант, яка вас обслуговувала, не володіє вільно українською, вам було запропоновано зачекати на іншого. Надалі будемо уважнішими в таких питаннях», – переконували в ресторані.

Як захистити мовні права

На думку громадського діяча, відомого захисника української мови Святослава Літинського, інцидент з відмовою обслуговувати вас українською можна вирішити у правовому полі.

Через ситуацію, яка склалася із заступницею Міністра соціальної політики, ІА Дивись.info запитала у Святослава Літинського, як діяти у такому випадку.

Громадський діяч наводить наступний алгоритм дій.

«Спочатку необхідно попросити обслуговувати вас українською. У разі відмови необхідно у книгу скарг і пропозицій написати, що ви хотіли скористатися послугами цього кафе, або ж купити товар у цьому магазині, але не змогли цього зробити, оскільки було відмовлено у обслуговуванні українською мовою. Необхідно вказати «прошу вирішити ситуацію та надати мені відповідь протягом десяти днів». Відтак, ви отримуєте, або ж не отримуєте відповіді від закладу, - розповів Святослав Літинський.

Якщо отримуєте відповідь із вибаченнями, то проблему вичерпано і наступного разу вас обслуговуватимуть вже українською. Якщо відповіді немає, то заклад оштрафують, але клопотати, аби заклад оштрафували, маєте самостійно. Якщо ж відповідь надійшла з відмовою в подальшому, тоді залишається йти в суд, який, на мою думку, на сто відсотків захистить ваше право і визнає їхню дію неправомірною і зобов'яже обслуговувати вас українською. Відповідно за невиконання рішення суду передбачена кримінальна відповідальність», - розповів Святослав Літинський.

Олександра БАГАЧ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: