День святого Валентина: незмінні традиції та цікаві факти про закоханих

14фев5

День святого Валентина, який щорічно відзначають 14 лютого, здавна наповнений різними таємницями та легендами його походження. 

День святого Валентина, який щорічно відзначають 14 лютого, здавна наповнений різними таємницями та легендами щодо його походження. 

ІА Дивись.info зібрала цікаві факти про святкування дня святого Валентина у різних країнах та традиції для закоханих, які збереглися досі.

Історія свята

День всіх закоханих, або ж День святого Валентина – це не лише свято романтики, кохання та ніжності. Свято оповите багатьма легендами і ніхто достеменно не знає, чи існував святий Валентин і чи справді він вперше подарував коханій романтичну валентинку.

Про Валентина, що дав святу своє ім'я, відомо небагато. Кажуть, що він жив у III столітті н.е., в римському місті Терні. За одними даними, він був простим християнським священиком, інші легенди зводять його в ранг єпископа. За сукупністю даних можна з достатньою впевненістю припустити, що Валентин був відносно молодий, гарний собою, добрий і чуйний. Є відомості про те, що, поряд з основною професією, Валентин займався природничими науками та медициною.

Час життя і діяльності Валентина збігся з часом правління римського імператора Клавдія II, який дуже шанував військову доблесть прославлених римських легіонів і не дуже шанував християн. Для збереження військового духу імператор видав указ, що забороняє легіонерам одружуватися, бо вступивши у шлюб занадто багато часу вони проводять в сім'ї і зайняті думками не про благо імперії і військову доблесть.

Не боючись імператорського гніву, молодий християнський священик Валентин продовжував таємно вінчати закоханих. Згідно з деякими даними, його заступництво закоханим простиралося ще далі — він мирив посварених, писав любовні листи за недорікуватих і тупуватих вояків, дарував молодим парам квіти.

Зберегти все це потай не було ніякої можливості, а оскільки Римська імперія славилася своєю повагою до законів, день у день хмари збиралися над головою священика. Наприкінці 269 року н.е. Валентин був узятий під варту, а незабаром був підписаний указ про його страту.

Легенда огортає романтичним флером і останні дні життя Валентина. Згідно одним уявленням, в нього закохалася сліпа дочка тюремника. Валентин, як священик, що дав обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття, але в ніч перед стратою (13 лютого) прислав їй зворушливий лист. За іншою версією, Валентин сам закохався в прекрасну дівчину, та ще, користуючись своїми медичними знаннями, в очікуванні страти вилікував її від сліпоти.

Як все було насправді, ми не знаємо і вже ніколи не дізнаємося, але безсумнівно одне — молодий християнський священик дійсно загинув в ім'я Любові. І цієї Любові було йому відпущено багато на одне його коротке життя — любов до Бога, любов до прекрасної дівчини, любов до людей взагалі, яким він допомагав і як священик, і як лікар, і як просто прекрасна людина з величезною душею, яка творить добро.

Не дивно, що про Валентина не забули й обрали заступником Усіх Закоханих. Як християнський мученик, що постраждав за віру, він був канонізований католицькою церквою. У Західній Європі день Святого Валентина відзначається з ХІІІ століття, в США з 1777 року.

Читайте також: Як одружуватимуть пари 14 лютого у Львові. Подробиці

Створення першої валентинки приписується Чарльзу, Герцогу Орлеанському (1415 рік),який перебував у цей час у в'язниці, в одиночній камері, і вирішив боротися з нудьгою шляхом писання любовних послань власній дружині. Проте найбільшого розквіту валентинки досягли у вісімнадцятому столітті.

Тепер під «валентинкою» розуміються вітальні листівки у вигляді сердечок з найкращими побажаннями, освідченнями в коханні, пропозиціями руки і серця або просто жартами, які не підписують, і одержувач повинен сам здогадатися, від кого вони. Крім них люди дарують своїм коханим троянди (оскільки вважається, що вони символізують любов), цукерки-сердечка та інші предмети із зображеннями сердець, птахів і, звичайно, визнаного символу Дня Святого Валентина — маленького крилатого ангела Купідона.

Символічне свято

Традиційно на День всіх закоханих люди дарують один одному різні ласощі у формі сердечок, квіти і маленькі сувенірчкики. Повелось це ще з Середньовіччя. В 17 столітті, 14 лютого закохані обмінювались маленькими подаруночками: рукавичками, перснями, ласощами. Та незмінними атрибутами свята досі залишаються валентинки та червоні троянди.

Перші валентинки створювались власними руками. Найталановитіші писали акровірші, в яких перші літери кожного рядка утворювали слово – ім’я коханої/коханого. Трохи згодом в Британії вирішили полегшити завдання людям і почали друкувати збірки віршів – хлопці та дівчата вибирали найкращі та переписували їх у валентинку. З цього і розпочалось виробництво валентинок в промислових масштабах. Ця ідея виникла в американки Есетр Хауленд. Лише за рік вона продала листівок на суму 5000 доларів.

Зрозуміло, що подарувати дівчині на свято букетик квітів – не дивина. Питання лише в тому, чому саме червоні троянди?

Одна з грецьких легенд розповідала, що якось Афродіта бігла на зустріч до свого коханого Адоніса і наступила на кущ білих троянд, які від її божественної крові почервоніли. У стародавні часи греки вважали троянду божественною квіткою. Ще одна історія розповідала, що богиня Флора якось перетворила красиву дівчину на квітку, Афродіта поділилась з нею красою, а три харити подарували їй шарм, Діоніс приніс ароматний нектар, були дари й від інших богів. Коли троянда виросла, її передали богу кохання Еросу і назвали «королевою квітів».

А в римлян була своя легенда: жила колись красива дівчина Rodanthe. Всі хотіли одружитися з нею, а вона відмовлялась. Якось злі залицяльники вдерлись до її дому, що дуже розлютило богиню родючості, тварин та рослин Діану, тому вона перетворила дівчину на троянду, а залицяльників на шипи.

Сьогодні саме троянда вважається квіткою кохання. При цьому існує навіть окрема символіка кольорів: поєднання червоних і білих троянд символізує єдність та дружбу, оранжевий чи кораловий – бажання, бордові троянди – комплімент жінці за її вроду і т.д.

Як святкують день Закоханих у різних країнах

В Україні в День св. Валентина традиційно закохані обмінюються подарунками, квітами, «валентинками» та поцілунками. До речі, на Львівщині зберігаються мощі св. Валентина.

Валентинів день в Англії та Шотландії в старовину супроводжувався таким звичаєм: молоді люди клали до урни відповідну їхньому числу кількість квитків, з позначеними на них іменами молодих дівчат; потім кожен виймав один такий квиток. Дівчина, ім’я котрої діставалось таким чином молодій людині, ставала на наступний рік його «Валентиною», а він — її «Валентином». Це передбачало на цілий рік відносини між молодими людьми.

У Голландії саме 14 лютого не вважається непристойним, якщо жінка сама підійде до чоловіка і ввічливо попросить його одружитися на ній. Якщо цей жест не буде оцінений, чоловік може нарікати на себе: він повинен подарувати дамі сукню.

Італійці у День Святого Валентина вважають своїм обов’язком дарувати коханим солодощі. В Італії цей день так і називають — «солодкий».

Поляки цього дня відвідують Познань. Там, за повір’ям, лежать мощі Святого Валентина, а над головним престолом висить його чудодійна ікона. Поляки вірять, що проща до неї допомагає в любовних справах.

Німці вважають Валентина покровителем психічно хворих, прикрашають в цей день всі лікарні червоними стрічками, а в каплицях проводять спеціальне богослужіння.

В Японії на День св. Валентина жінки і дівчата дарують чоловікам і хлопцям солодощі, переважно шоколад. Хоча це «свято закоханих» подарунки отримують не лише коханці, але й начальники чоловічої статі від підлеглих статі жіночої. Загалом, святкування не відрізняється від аналогічних у Європі чи Америці. День св. Валентина особливо поширений серед молоді.

У Франції, в якій до питань любові завжди ставилися з належною повагою, день всіх закоханих здавна був дуже шанованим. Традиційним подарунком у цей день є коштовності. Особливістю є те, що це свято не тільки двох люблячих людей, а й усіх, кого люблять: бабусь, дідусів, друзям, знайомим. Саме французи претендують на право «введення» першими у себе настільки популярних нині «валентинок».

У Данії люди посилають один одному засушені білі квіти, і «валентинки» без підпису.

Китайці мають своє власне свято в серпні, яке дуже схоже на День Святого Валентина. І якщо вони почнуть відзначати ще 14 лютого, тоді у них в році буде два дня всіх закоханих.

Саудівська Аравія сильно відзначилася в способі святкування Дня Святого Валентина, так як тут це свято суворо заборонене взагалі. Це єдина країна у світі, де така заборона накладена офіційно. Саудівська Комісія по запобіганню гріха заявила, що День Закоханих потрібно обов’язково заборонити, адже він розбещує юне покоління і породжує гріх в їхніх душах. Усім магазинам під загрозою штрафів заборонено торгувати святковою символікою, а квітковим крамницях заборонено в цей день продавати червоні троянди.

У Південно-Африканській Республіці День св. Валентина святкується з великим ентузіазмом і розмахом. Географічне розташування країни зробило її одним із найбільш романтичних місць для тисяч туристів, які приїжджають в країну і окупують пляжі, коли приходить час для святкування Дня Закоханих. Традиційним в цей день вважається запросити кохану людину на побачення. Для цього вибираються найромантичніші місця. Молоді дівчата також прикріплюють папірець з ім'ям свого коханого на рукаві. У деяких місцях чоловіки також слідують цій традиції. Задовго до початку свята магазини та ринки прикрашаються пахучими квітами, сердечками, ангелами. Вечірки, присвячені святу, можуть тривати деколи тиждень, і це є однією з особливостей культури даної країни.

День св. Валентина святкується в Канаді з великим розмахом. Бали і вечірки організовуються по всій країні, таким чином, у людей є можливість висловити свої почуття коханим і при цьому сповна насолодитися святом. Троянди, шоколад, цукерки і валентинки – найпопулярніші подарунки. За традицією, діти в День св. Валентина обмінюються подарунками зі своїми друзями. У деяких школах організовуються загальні вечірки. Діти складають валентинки у велику, барвисто прикрашену коробку, після цього вчитель або один з дітей роздає їх.

Цікаві факти про цей день

  • В деяких країнах чоловіки дарували своїм (ще) незаміжнім обраницям одяг: якщо дівчина приймала подарунок, вона погоджувалась вийти заміж за цього чоловіка.
  • Колись дівчата вірили в повір’я: якщо дівчина побачить в цей день вільшанку (пташку), то їй судилось вийти заміж за моряка, якщо горобця, то судився їй бідняк, з яким вона все ж таки знайде своє щастя, а щиглик обіцяє їй чоловіка-мільйонера.
  • Більша частина валентинок, які отримують люди по всьому світу, - аноміна або написана лівою рукою чи справа наліво, щоби додати загадковості. Однак, якщо ви вірите в долю, вам доведеться самотужки розшукати відправника.
  • Рекорд на найдовший поцілунок був встановлений у Нью-Йорку. Роберта і Марк Грізволд цілувались впродовж 29 год. 37 хв. Весь цей час вони провели навстоячки, без перерв на сон, їжу чи інші фізіологічні потреби.
  • Ще один рекорд, пов’язаний з поцілунками був встановлений в 1990 році Альфредом Вольфрамом, який поцілував 8001 людину впродовж 8 год.
  • За кількістю продажів валентинки займають перше місце, поступаючись тільки  різдвяним листівкам. Більшість валентинок купують жінки, чоловіки більше «спеціалізуються» на цукерках, шоколадках і букетах троянд.
  • Римо-Католицька церква схиляється до думки, що Святий Валентин – покровитель не закоханих, а психічнохворих. Тому на іконах часто зображають, як він зцілює хлопця від епілепсії. А православна церква згадує Валентинів 7 травня, 19 липня та 12 серпня.
  • Мощі святого Валентина є в Самборі на Львівщині. Автентичність їх підтверджена Папою Римським 1759 року. Кажуть, що Валентин був покровителем місцевої єпархії. Але хто зна, чи це той самий Валентин…

Читайте також: Персональний гід Львівщиною: до святого Валентина у Самбір (фото)

  • У Мексиці в 2012 році відбулась церемонія колективного шлюбу, в якій взяли участь більше 6 000 пар.

Читайте також: День святого Валентина: у Львові запрошують покататися на «Трамваї кохання»

Однак, пам'ятайте, що робити приємні сюрпризи, дарувати подарунки для своїх коханих половинок можна не лише в День Закоханих.

Джерела: uk.wikipedia.orgUaModna, 24 каналfamily.lutsk.ua/blog.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: