Рівень океану «росте» вдвічі швидше, ніж раніше думали вчені

sea

Дослідження, проведене на підставі 25 років супутникової зйомки, встановило, що рівень світового океану піднімається не на стабільні 3 мм на рік, як це передбачалося раніше.

Про це пише Phys.org, передає Espreso.tv.

Темпи підвищення рівня океану прискорюються приблизно на 0,08 мм / рік. Це означає, що до 2100 року швидкість підйому води досягне 10 мм / рік або більше.

«Це прискорення, причиною якого в основному є танучі льодовики Гренландії і Антарктиди, має потенціал подвоїти темпи зростання світового океану до 2100 в порівнянні з прогнозами, що передбачав більшу постійність в зростанні - понад 60 см замість 30», - каже Стів Нерем, професор Колорадського університету в Боулдері.

Він також додав, що це майже напевно консервативні оцінки. «Наша екстраполяція передбачала, що рівень світового океану продовжить в майбутньому змінюватися тими ж темпами, як це було в минулі 25 років. Але, беручи до уваги великі зміни, які ми спостерігаємо в льодових щитах, не схоже, що так буде».

Якщо океан продовжить підніматися з такою швидкістю, його рівень виросте на 65 см до 2100 року - це досить для того, щоб заподіяти серйозних проблем прибережним містам, вважають вчені ряду університетів і наукових центрів, включаючи Центр космічних польотів Годдарда (NASA) і Національний центр атмосферних досліджень.

Результати опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Зростаюча концентрація парникових газів в атмосфері Землі підвищує температуру повітря і води, що двояко впливає на рівень світового океану. По-перше, тепла вода розширюється. Це стало причиною зростання рівня океану приблизно на 3,5 см за останні 25 років.

По-друге, танучий лід потрапляє в океан. Ці зміни фіксувалися за допомогою супутників з 1992 року, проте, вимірювати зріст рівня океану складно, навіть в довгостроковій перспективі.

Через вулканічну активність і тому подібних природних явищ виникають коливання рівня світового океану, на які може накладатися вплив змін фаз Південної осциляції (Ель-Ніньо і Ла-Нінья). Тому вченим довелося вдатися до кількох кліматичних моделей і гравітаційним даним, отриманим із супутника GRACE.

Автори дослідження вважають отримані дані всього лише першим кроком. За 25 років було зібрано достатньо даних для первинного виявлення змін, але для більш грунтовних результатів доведеться провести додаткові супутникові спостереження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: