Цього тижня SpaceX запустить перші супутники, що забезпечать інтернетом всю планету

im-9090909

У суботу, 17 лютого, SpaceX проведе черговий запуск Falcon 9. Згідно з планом, багаторазова ракета доставить на орбіту іспанський супутник Paz для радіолокаційного спостереження та два тестових супутники для роздачі інтернету Microsat 2a і 2b.

Як повідомляється на сайті NASA, SpaceX планує вивести на орбіту мережу з тисяч таких супутників. До 2027 року вони повинні забезпечити повне покриття інтернетом всю поверхню Землі, передає Espreso.TV.

SpaceX зробить четвертий в цьому році космічний запуск 17 лютого. Багаторазова ракета Falcon 9 стартує з Військово-повітряної бази Ванденберг в Каліфорнії. Компанія вже провела прожиг двигунів ракети і почала підготовку корисного навантаження.

Як передає NASA Spaceflight.com, ракета доставить на сонячно-синхронну орбіту іспанський супутник радіолокаційного спостереження Paz масою 1350 кг, а також два демо-супутника Microsat 2a і 2b масою 400 кг. Демо-супутники стануть першим компонентом розгалуженого «сузір'я» супутників Starlink.

Згідно з бізнес-планом, з 2019 по 2024 роки SpaceX виведе на орбіту 4425 супутників для роздачі інтернету. Раніше представники компанії розповідали, що «сузір'я» розташуються на низькій навколоземній орбіті на висоті 1110-1350 км - нижче, ніж традиційні геостаціонарні супутники.

Завдяки цьому затримка при передачі сигналу складе всього 25-35 мілісекунд. При цьому у більшості супутникових провайдерів цей показник становить 600 мілісекунд.

Falcon 9 виведе іспанська супутник Paz на висоту 514 км, а Microsat 2a і 2b розташуються ще вище. З їх допомогою компанія протестує систему радіозв'язку в Ku-діапазоні в зв'язці з наземними станціями.

Точки зв'язку SpaceX будуть базуватися в Вашингтоні, Каліфорнії і Техасі. Також компанія обладнає прийомними терміналами фургони, які встановлять в різних містах по всій Америці.

Про систему Starlink поки відомо небагато. Представники SpaceX раніше повідомляли, що супутники будуть працювати за принципом комірчастої мережі і зможуть перенаправляти сигнал в райони з максимальним завантаженням.

Всього SpaceX обіцяє забезпечити інтернетом мільярди людей, в тому числі жителів віддалених і сільських регіонів. Система Starlink буде передавати сигнал безпосередньо на станції і термінали в будинках користувачів, для їх роботи буде потрібно мінімум інфраструктури.

Це дозволить провести інтернет в регіони, де раніше доступ до мережі був відсутній. При цьому швидкість з'єднання навіть в найвіддаленіших точках буде доходити до 1 Гбіт / с.

Супутниковий бізнес повинен стати головним джерелом прибутку для SpaceX. Згідно з внутрішніми документами компанії, до 2025 року цей напрям принесе SpaceX  $ 30 млрд і операційний прибуток в $ 15-20 млрд.

Для порівняння - найбільша телекомунікаційна компанія Comcast, що надає послуги високошвидкісного інтернету, в 2015 році заробила тільки $ 12 млрд.

Частину прибутку SpaceX планує витратити на космічну програму польотів на Марс. Ще в 2015 році, коли Ілон Маск вперше представив проект Starlink, він зазначив, що зароблені на супутниках кошти підуть на "будівництво міста на Марсі".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: