В одній із церков Львівщини на стіні зобразили Кузьму Скрябіна (фото)

1422883015
Фото: Liza.ua

В селі Веринь Львівської області на стінах церкви Архистратига Михаїла зобразили Кузьму Скрябіна.

Загиблий у ДТП музикант постав в образі Івана Хрестителя в сюжеті «Явлення Христа народу», пише «Вголос».

Фото: Вголос

Також на стінах храму можна побачити Небесну Сотню, зокрема першого загиблого на Майдані Сергія Нігояна, святих у вишиванках, а на стелі зображені сотники УПА і ангели, що грають на українських музичних інструментах.

Зазначається, що більше десяти років тому український художник-сюрреаліст Микола Гаврилов зробив зі звичайного храму витвір мистецтва.

«Вирішив не тільки рятувати храм від руйнування, а й перетворити його в художній шедевр. Причому відтворити на його стінах не тільки епізоди з Біблії, але і важливі історичні події України. Проте не порушуючи при цьому канони богослов'я», - розповів місцевий священик Василь Говгера.

Коли художник Микола Гаврилів розмальовував церкву, він намагався не пропустити жодного знакової події в історії України.

Зокрема, в Веринскій церкві є зображення патріарха Йосипа Сліпого в образі біблійного Йосипа. У вівтарі Гаврилов намалював ангелів, що грають на українських музичних інструментах.

На арках зображені 11 чудотворних ікон зі всієї Західної України. Також на стінах храму можна побачити багато елементи українського побуту.

«Це не просто красиві євангельські картинки та ілюстрації до Біблії, тут вони в поєднанні з національними та історичними елементами України», - підкреслив автор робіт.

«Вони вплітаються в євангельські сюжети, не порушуючи при цьому жодних церковних канонів. Багато європейських художників євангельськи сюжети доповнювали елементами, традиційними для своїх країн. Я хотів показати, що я - український художник, тому додавав елементи народного одягу, побуту, пейзажів тощо. Але від цього євангельські сюжети не змінювалися», - пояснив художник.

У виданні окремо відзначили сюжет хрещення Русі-України. Поряд з княгинею Ольгою і князем Володимиром Великим художник зобразив Блаженнішого Святослава Шевчука, а над ними - Небесну Сотню. Відзначається, що художник розмалював стіну під час розстрілів на Майдані.

В сюжеті «Явлення Христа народу» в образі Івана Хрестителя художник зобразив Кузьму Скрябіна. «Я не знав, з кого тоді зображати Іоанна Хрестителя. Хотів знайти якусь цікаву особистість, когось з відомих людей. І тоді почув, що загинув Кузьма. Його фігура відразу виникла у мене перед очима, і я зрозумів, що саме він повинен бути зображений на тій стіні», - згадує Гаврилов.

Зазначається, що після створення незвичайних розписів село стало туристичною перлиною. «Думаю, в Україні зараз немає жодної церкви, яка могла б зрівнятися з Веринською в художньому плані. Розписи схвалили, навіть, ті єпископи, які сприймали тільки класичні розписи на стінах церкви», - пояснив священик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: