У Японії виявили супервулкан, який може вбити мільйони людей

118-iojima-volcano-kikai-caldera_1024

Підводний вулкан, що відповідальний за одне з найбільших відомих вивержень в історії, може викинути 32 кубічних кілометра лави.

Таких висновків дійшли дослідники з Університету Кобе, вивчивши гігантський лавовий купол, який існує під кальдерою Кікай, пише Science Alert, передає Укрінформ.

Вчені вивчали кальдеру Кікай - кратер вулкана, чиє виверження 7,3 тисячі років тому призвело до загибелі культури Дземон на території півдня острова Кюсю. Вчені виявили всередині вулкана купол з магмою радіусом 10 кілометрів і висотою 600 метрів. Вони знайшли докази нової вулканічної активності під кратером.

За оцінками вчених, потужності такого утворення вистачить для того, щоб викинути близько 32 куб. км магми. Проте, найнебезпечнішим є не викид лави з купола, а масштабне супервиверження.

«Найсерйозніша проблема, про яку ми турбуємося, - це не виверження цього лавового купола, а виникнення наступного супервиверження», - сказав вулканолог Йосююкі Тацумі.

Згідно з попереднім дослідженням Тацумі, існує приблизно 1% шанс на "катастрофічне" виверження кальдери протягом наступних 100 років. Ця подія може поставити під загрозу або знищити 110 мільйонів осіб. Хвилі від виверження досягнуть берегів Північної Америки і Китаю.

Тацумі і інші дослідники приступлять до наступної експедиції на Кікаї в наступному місяці, щоб отримати більш чітку картину того, як активність змінює стан кальдери в цілому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: