Принцип лабіринту присутній у багатьох повсякденних речах, - авторка виставки з QR-кодами (фото)

9CBC98D3-4961-4287-8703-D67E0BACA258

Художниця Ярослава Ткачук запрошує поринути у світ «Лабіринту» в Галереї сучасного сакрального мистецтва Iconart.

«Лабіринти-Схеми оточують і творять наш світ. Усі комунікаційні системи, способи передачі та зберігання інформації, Інтернет-мережі, транспортні мережі, зрештою, робота мозку й наші думки – це також своєрідний лабіринт. Відтак представляю свої роботи у вигляді QR-кодів та запрошую до власного лабіринту творів, історій, думок… переживань», - стверджує Ярослава Ткачук у своїй концепції.

Твори, що представлені на виставці, лежать ніби на поверхні, і кожен позначає певний зашифрований зміст, який можна пізнати лише заглянувши всередину, того чи іншого QR-коду. Ці роботи ніби схеми у схемі, твір у творі, виставка у виставці, зміст на поверхні, має глибоко приховане розширене значення – в середині. Такими «прихованими» моментами є самі роботи художниці, що зашифровані під кожним кодом. Мікросхеми подекуди візуально зливаються із картами міста, і ми, як маленькі імпульси, можемо занурюватися у цей їхній світ – світ думок самої майстрині, і блукати цими вуличками.

Такий філософський зміст творчості Ярослави Ткачук, звертає нас також до такої медитації-шифрування під час ткання килиму чи оформлення будь-якого іншого виробу, адже сама мисткиня закінчила Львівську академію мистецтв кафедру «художнього текстилю». Коли художник під час роботи над виробом шифрує певні символи, нанизуючи кольорові нитки, створюючи різні візерунки на тканині – формує своєрідний код, текст, зміст.

- Ви назвали виставку «Лабіринт», розкажіть у чому полягає її концепція?

Лабіринт – це така наша своєрідна мережа, в якій ми постійно перебуваємо. Як наші шляхи – тут представлені роботи із картами, також є роботи з мікросхемами, як Інтернет мережі. Навпроти представлена серія робіт такі, як QR-коди, тут зашифровані посилання в мережі на самі твори, на сайт, на мою сторінку – тому саме ці картини представлені у контексті проекту «Лабіринт».

- Як давно У Вас виникла ідея із зашифровкою цих кодів?

- Якось так, зовсім недавно, фактично спеціально для цієї виставки я їх створила. Над самою виставкою працювала близько місяця.

- Ви спеціально створювали самі ці коди?

- Так в Інтернеті є така програма QR-код-генератор, яка дозоляє створювати коди у такий спосіб. Тут можна зашифрувати все, що завгодно.

- Розкажіть про Вашу особливу техніку?

- Цього разу я використовувала дещо нове для себе, зокрема, це моє вже звичне клеєне волокно, на яке здійснене термотрансферний друк. Тобто, друк виконаний на термотрансферному папері, який під температурою переносить зображення на тканину, ось таким чином я створювала свої роботи. І вже, також звичне для моїх робіт використання металу, якихось заклепок, різних металевих пластин – це те, що я часто використовую у своїх творах. Взагалі із металом працюю давно, всі ці «металеві оксиди», зварювальні елементи, абсолютно все – давно виконую самостійно.

- Розкажіть про особливості Вашої палітри, адже ця гама кольорів досить лаконічна…

- Тому, що мені подобається якийсь такий лаконічний підхід, якісь природні відтінки кольорів. Матеріали самі по собі досить різнобарвні, хоч на перший погляд ці нюанси ледь помітні, але для мене це вже широка гама. Навіть, якщо подивитися на ці металеві частини, оцей оксид, який утворюється на металі, то він вже дає насиченні і активні кольори.

- Поділіться Вашими роздумами. Чи у Ваших роботах є якийсь перегук, можливо зв’язок між цими кодами,схемами, картами?

- Тут, звичайно, є зв'язок, бо принцип лабіринту присутній у багатьох повсякденних речах, така якась архітектурна забудова, сам її принцип – це знаходження свого шляху від однієї точки – до іншої, пошуки якогось виходу, шляху до чогось. Це є в основі картографії, в основі цих мікросхем – рух цих електричних імпульсів. Для мене це пов’язано саме таким чином. Навіть карти, які я тут використовувала, просто мені впали в око, і я вже собі уявляла як блукаю тими вуличками.

- А які філософські роздуми виникали у Вас під час самого процесу роботи, а можливо, якісь йому передували?

- Мені цікавий був сам принцип дії лабіринту, це от його момент присутності у багатьох повсякденних речах, з якими ми стикаємося, навіть у нашому мозку є ці лабіринти.

- А чому у QR-кодах зашифрували ті чи інші роботи?

- Для мене всі ці коди мають значення… це і посилання на мої роботи, на сайти з якими я працюю, це такі запрошення в лабіринти в якому ми, і я, зокрема, щодня перебуваємо. Адже ми постійно присутні у різних «фейсбуках», «пінтерестах», «інстаграмах», «твітерах»….ми там щось постимо, виставляємо. Це також історії про мої роботи, про техніку, навіть є тут зашифровано, на яких виставках вони перебувають. Така лабіринтна історія….

- Ви закінчували «Художній текстиль», але працюєте у різних техніках…

- Я давно так працюю, з різними поєднаннями технік і матеріалів, іноді працюю з самим металом, це вже така притаманна моїм роботам особливість.

- Зауважуємо, у Вашій біографії, що маєте багато виставок за кордоном. Чому так?

- Так є багато таких… коли є така можливість , мене запрошують, то чому б і ні – це ж добре. Насправді, є дуже багато виставок і в Україні. Коли є можливість, то потрібно свою творчість показувати, всіляко презентувати.

Як нам вдалося дізнатися вже 22 лютого о 18.00 годині художниця готується відкривати наступну виставку «Зимовий світ» у «Astoria Hotel Lviv».

Підготувала Мар’яна МАКСИМІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: