Польська опозиція готує правки до скандального закону про Інститут національної пам’яті

f3ccdd27d2000e3f9255a7e3e2c488001411390838

Закон про Інститут національної пам'яті (ІНП) Польщі став причиною «дипломатичної катастрофи», через що найбільша опозиційна партія у парламенті «Громадянська платформа» подасть у наступний вівторок до Сейму свій законопроект про ІНП.

Про це на своїй сторінці у Twitter написав лідер Гжегож Схетина, передає УНІАН.

«Написання закону про ІНП міністром Які (заступник міністра юстиції Патрик Які - ред.) і фатальні пояснення прем'єра (Матеуша Моравецького - ред.) призвели до дипломатичної катастрофи. Ось чому у вівторок ми подамо проект поправки до цього закону. Тут немає місця для напівзаходів, потрібна швидка та солідарна реакція. Усіх», – зазначив Схетина.

Як повідомлялося, польські Сейм та Сенат ухвалили закон про Інститут національної пам'яті, яким, зокрема, встановлено заборону на пропаганду в країні ідеології українських націоналістів. Також законом вводиться кримінальна відповідальність за твердження про пособництво поляків нацистам у роки Другої світової війни.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав закон та передав його на вивчення до Конституційного суду країни.

У польському МЗС роз'яснили, що закон стосується лише тих, хто публічно і всупереч фактам заперечує злочини, вчинені «колабораціоністами нацистського режиму», і відзначили, що головна мета закону – «боротьба з усіма формами заперечення і спотворення правди про Голокост», а також боротьба з «применшенням відповідальності справжніх виконавців злочину».

Ізраїль виступив категорично проти польського закону про Інститут національної пам'яті. В Ізраїлі вважають, що жоден закон не змінить історичних фактів. У Міністерстві закордонних справ Ізраїлю висловлювали сподівання, що польська влада внесе зміни до цього закону.

У Держдепартаменті США закликали Польщу переглянути закон, оскільки він може вплинути на польські стратегічні інтереси і відносини, зокрема, й зі Сполученими Штатами та Ізраїлем.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: