У Bloomberg дослідили, що змушує українців до трудової міграції

36_main
Фото: Главком

Американська компанія Bloomberg провела дослідження щодо економічних ризиків для України через трудову міграцію до Польщі, Чехії та інших країн Європи.

Дослідження показало, що російська агресія на Донбасі, девальвація та постійна корупція стали основними причинами для українців шукати роботу за кордоном, пише «Тиждень».

«Трудова міграція є однією з проблем, що постають перед Україною сьогодні. Це може стати серйозним ризиком для економічного зростання та стабільності цін у найближчі роки», – зауважив заступник голови Нацбанку України Дмитро Сологуб.

Зокрема, Україна допомогла подолати дефіцит робочої сили з Праги до Варшави після того, як свобода пересування Євросоюзом та «заманювання» вищої оплати праці спонукали громадян цих країн масово переміщатися на багатший блок.

«Іноземні компанії не мають іншого вибору. Спочатку вони шукали лише співробітників з великим досвідом та дипломами. Тепер вони беруть усіх і проводять місяць тренінгу, якщо це необхідно», – прокоментував український підприємець Роман Пелех, який нещодавно відкрив свій дев’ятий офіс щодо набору кадрів, починаючи з 2013 року.

У свою чергу, привабливість для українських працівників зрозуміла, адже їх грошова винагорода вдома становить у середньому 7 100 гривень (265 доларів США) на місяць у порівнянні з 3500 злотими (1046 доларів) у Польщі.

На думку видання, причиною для міграції є затяжний конфлікт із російськими окупантами, девальвація та постійна корупція.

«У Польщі зареєстровано 1,5 мільйона українців, і може бути ще півмільйона незареєстрованих. У свою чергу, Чехія планує подвоїти щорічні квоти для робітників з України», – наголошується у виданні.

Зазначається, що, наприклад, 37-річний інженер з телекомунікацій Андрій Козловський використав своє польське походження, що допомогло йому переїхати у 2014 році в місто Ґдиня (Польща).

«Настав час, коли почалася війна, і гривня знизилась – я завжди хотів працювати за кордоном. Я далеко від великого заробітку, але тут це займає один рік, щоб заробити те, що я заробляв би чотири роки вдома», – сказав він.

Крім того, за даними Міжнародної організації з міграції, 12% українців знайшли закордонну зайнятість або мають це в планах. Довгострокова картина також викликає занепокоєння: ООН вбачає зниження населення до 36,4 мільйонів з 44,2 мільйона до 2050 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: