Україна подає в суд на Росію через порушення Конвенції ООН з морського права

3A2C264E-10B5-490A-8A06-0993FD07F4D8_w1023_r1_s

Україна подала меморандум в арбітражному провадженні проти Російської Федерації за Конвенцією ООН з морського права.

Він доводить порушення прав України в Чорному й Азовському морях та у Керченській протоці, повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Президент Петро Порошенко призначив заступника міністра закордонних справ Олену Зеркаль представником України в Міжнародному арбітражному суді у цій справі, повідомляє прес-служба глави держави.

«Ми підготували розпорядження про представництво України в розгляді Арбітражним Трибуналом Конвенції ООН з морського права по абсолютно чіткій позиції захисту інтересів України у зв’язку з порушення Російською Федерацією суверенних прав України в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці», - сказав Порошенко.

Він зазначив, що наразі «не йдеться про розгляд питання українського суверенітету над Кримом».

Президент уточнив: ідеться про те, щоб захищати економічні інтереси України та приватних інвесторів, чия власність в Криму була конфіскована.

У МЗС пояснили, що Україна просить арбітражний трибунал припинити порушення Росією Конвенції ООН з морського права та підтвердити права України в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці, в тому числі і зобов’язати РФ поважати суверенні права України в своїх водах, зупинити крадіжку українських ресурсів, а також виплатити компенсацію за завдану шкоду.

У відомстві зазначили, що починаючи з 2014 року РФ незаконно позбавила Україну можливості здійснювати свої права морської держави, «задля власних потреб експлуатує суверенні ресурси України, узурпувала права України регулювати власні морські території».

«Зухвало порушуючи міжнародне право, Російська Федерація викрадає енергетичні та рибні ресурси, які належать Україні і її народу, при цьому серед іншого завдає фізичної шкоди українським рибалкам, блокує захід суден в українські порти у зв’язку із незаконним будівництвом Керченського мосту», - повідомили у МЗС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: